2016-07-09, 10:22
marcarolo
Jag förmodar att ni åker på sommaren?

Det finns ingen "kort sträcka genom Europa". Du menar antagligen hur man snabbast tar sig till typ Österrike? I så fall är det bara att kolla på google maps och se vilken rutt som är snabbast eller kortast (snabbast är oftast en längre väg och kortast tar oftast längre tid)
Den snabbaste vägen är dock oftast den tråkigaste. Det är inte speciellt kul att sitta och åka autobahn 5-6 timmar om dagen. Det är mycket trafik och ofta köer speciellt på sommaren. Att "kunna stanna och se annat" är lättare sagt än gjort. Improviserar man riskerar man att inte se någonting av värde och förlora massor av tid och även med noggrann planering tar det mycket tid. Allt tar längre tid än man tror och man blir mycket mer trött än man tror av att köra efter några dagar.
Det är betydligt roligare att köra mindre vägar. Då kör du genom små byar och över landskap och får en helt annan upplevelse - en riktig bilresa.

Jag rekommenderar:
1) Vill ni ner till centrala/södra europa - flyg ner och hyr bil istället.
2) Vill ni göra en bilresa under 2 veckor i sommar - håll er till norra europa (holland, danmark, norra tyskland, polen) och planera att köra 3-4 timmar om dagen. Håll er till mindre vägar. Speciellt i Polen som har infört avgift för motorväg och dom bötfäller gärna turister som inte fattat hur man betalar. Man ska köpa ett märke. Samma sak gäller för den delen Österrike och Schweiz (kanske Ungern och Tjeckien också?)
3) Skaffa en gps (tex TOMTOM). Med den kan man bestämma om man vill köra motorväg eller inte och se hur lång tid det kommer att ta. Sedan är det bara att följa den och man slipper stressen att kolla kartor och köra fel.
4) Improvisera - om ni kör förbi ett fint ställe så är det bara att stanna. Det är alldeles för lätt hänt att man bara kör på.
5) Organisera er för pic-nic. Campinggas. Bunkra upp med konserver och soppor. Köp grönsaker på vägen. Det är alldeles för svårt att hitta trevliga ställen att äta på.