2016-11-30, 22:54
Ondquist
Ursprungligen postat av cirkusregeringus
JSå jag har börjat funderat på Baltikum som festdestination. Så vilken huvudstad/storstad är bäst lämpad för att ha kul en helg? Tallinn, Vilnius, Riga eller någon annan stad?

Det är ju tre helt olika nationer/huvudstäder med fullständigt olika och individuell approach.

Riga är billigare än Tallinn vad gäller utelivet, men staden har ingen riktig själ. Fortfarande lite Sovjet-vibbar, eller kanske rättare åt slaviska hållet till. Invånarna verkar vilja ha det så, med saluhall där det är helt OK att folk tar en nypa med sina skitiga fingrar för att provsmaka kvalitén på den upplagda surkålen osv.

Barer och pubar finns, men någon riktig festkänsla hänger inte riktigt i luften trots att det är en hyfsat stor stad. Sveriges största under stormaktstiden, faktiskt.

Tallinn är supermysigt och mer likt Norden än Baltikum numera. Fortfarande bättre priser än i Sverige, men dyrare än i de andra baltstaterna. Pubar och barer och restauranger och klubbar i massor. Staden är liten och intim för att vara en huvudstad, så det är lätt att kolla upp "var festen är" för allehanda intresseinriktningar.

Vilnius är väldigt annorlunda i jämförelse. Det händer mycket av intresse där, men det är krångligare att ta sig dit från Sverige, jämfört med att bara ta färja till Tallinn och Riga om man har tagit sig till Stockholm för vidare befordran.

Det är ungefär lika tokbilligt i Vilnius som i Prag om man vill festa runt lite, men utbudet är inte lika stort eftersom staden är mycket mindre. Finns dock ett konstnärligt fristatsområde där med egen valuta etc. Kul att ha besökt. Vänliga människor överallt.

Alla tre baltiska staterna har numera euro som valuta, så det är bara att ta ut i bankomat på plats utan växlings/uttagskostnader, till skillnad mot om man tar ut lokal valuta i t ex Polen eller Tjeckien.