2016-12-12, 15:46
Bradpaisley94
Ursprungligen postat av Kausti
Nu jobbade jag inte där, men fick ett jobberbjudande från ett finansföretag i London förra året efter en längre intervjuprocess. Så jag svarar med den utgångspunkten:

1. EU, så behövs inget speciellt.

2. Det jag läste mig till är att det är hårdare, fler timmar på jobbet och mindre semester än Sverige.

3. Kan nog inte svara på den, jag blev headhuntad då jag jobbat för företaget i Sverige tidigare. Men när jag var i Dublin så sågs vi svenskar som hårt arbetande, så det lär väl vara ungefär samma sak i London.

4. Lönen var ungefär 60% högre än i Sverige (65 000 GBP per år med alla bonusar inräknade), kostnadsnivån var dock även den betydligt högre. Hyra lägenhet där kostade ungefär 15 000 kr i månaden jämfört med min bostadsrätt som kostar ~5000 kr per månad i Stockholm. Numbeo ger en ganska bra indikation på prisnivån där du bor vs. prisnivån dit du vill flytta: https://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp

5. Räkna man på det, både USA och UK som jag tittade på, så är det svårt att motivera en flytt ekonomiskt sett. Visst tjänar man betydligt bättre men det äts upp något brutalt av boendekostnaderna (nu jobbar jag dock inom IT så hade i så fall behövt sikta på New York, San Francisco, London och dylika städer med fuckade bostadspriser, andra städer är säkert snällare). Jag tittade på San Francisco (fick aldrig det jobbet dock) och London (fick erbjudande) och räknade man på det så var det i slutändan en reell löneökning, efter boendet är betalt, på några enstaka tusenlappar i månaden.
T.ex. en snabb överslagsräkning på London-jobbet (65 000 GBP i lön per år om man räknar med bonusar) hade gett mig motsvarande 28 000 kronor i handen (3750 GBP per månad efter skatt, hyra på 1300 GBP) efter att hyran är betald (exklusive el, internet och andra räkningar som kan tillkomma). Det är drygt 2 000 kronor mer per månad i handen efter skatt och boende mot min nuvarande situation i Stockholm.
Dock är det så klart ett äventyr, och jag rekommenderar absolut att du ger dig iväg. Jag bodde själv under rätt gräsliga former när jag tog mitt första jobb i Dublin och det var det bästa jag gjort i hela mitt liv. Nu är man lite mer bekväm och har dessutom sambo så det är svårare att bege sig iväg, speciellt för ett halvkasst lönelyft som detta hade varit. Så bli inte skrämd av det jag räknar upp, försöker bara ge en vettig bild av hur det kan se ut.


Tack för utförligt svar! Hur ser skatten ut i UK jämfört med Sverige? Hur är Britterna generellt?