2017-03-18, 20:29
Kefir420
När jag såg tråden så tänkte jag att vad kul att min polare som jag ska semestra med i sommar har postat om vår resa (vi åker med flickvännerna). Sen kollade jag din posthistorik och insåg att det är nån annan som ska på exakt samma resa Exakt de städer & länder i den ordningen, vi tänkte t.o.m. åka rakt igenom Slovakien och skippa Bratislava som ni.

Jag har bilat mycket i östeuropa och dessa skulle jag säga är godbitarna, bortsett från Prag och Baltikum. Ett tillägg som kan vara intressant för er som gillar natur: Zakopane, ligger söder om Krakow i bergen nära Slovakien. På vintern är det en skidort men även populärt på sommaren. Man kan ta bergbana/linbana upp till toppen av bergskedjan och de har nån slags marknad som löper flera kilometer längs bergskrönet. Resan genom bergen i Slovakien sedan är storslagen, men helt rätt att skippa Bratislava.

När ni kommer med färjan till Gdynia finns ett ställe innan Gdansk som heter Sopot, bra drag där på sommaren, finns en känd strand och pir, många polacker semestrar där. I Krakow missa inte Kazimierz, judiska distriktet. Speciellt en bar som heter Alchemia, legendariskt ställe med 150 år på nacken. Tror absolut att ni klarar er på 800kr / dag, beror på vad ni väljer för boende men mat, dryck och nöjen är jättebilligt under större delen av resan. Restiden lär räcka också, när ni är nöjda är det ju bara att pinna på hem på två/tre dygn. Avstånden är så korta jämfört med vad vi är vana vid i Sverige så när man väl är där så kan man välja väldigt fritt vilken stad man vill spendera nästa kväll i.

För hemresan skulle jag slå ett slag för Baltikum, lika lång resväg som Tyskland & Danmark men billigare och roligare. Själv har jag kört öresundsbron så många gånger och det är en lång bit utan nåt skoj. Sen att titta på tallar i sex timmar genom Sverige är inte så spännande. Utgår ni från södra Sverige är det väl en sak men är ni från Stockholm eller norr ut så kan ni lika gärna ta en färja från Ventspils i Lettland eller från Tallinn, kostar lika mycket som öresundsbron + puttgardenfärjan men hytt ingår. Sen är Vilnius, Riga och Tallinn jättetrevliga städer.

Ska fundera om jag kommer på några andra bra tips, finns t.ex. sjukt bra party i Warsawa om ni gillar sånt? Har du rest i östeuropa själv innan?