2017-07-19, 10:48
Ursprungligen postat av Lizell
Gdańsk ligger också på vår lista. Gdynia har jag inte tänkt på men låter också bra!

Som ni ser, många bra förslag. Finns det några cons / pros?
Är alla dessa städer säkra? Har rest en del med flickvännen och är lite trött på att bli halvt förföljd av skumma typer här och var på kvällarna. Har hänt i vissa städer man besökt.


Vi har varit i norra Polen (men även Warszawa, Krakow) några gånger Szczecin/Stettin, Miedezdroje (reservation för polska stavningar). Sopot bodde vi i av trestäderna och där går tåg mellan de tre städerna som är väldigt olika.
Gdansk är ju en vacker stad med mycket turister och en hel del att se, Gdynia är mer öststatskänsla men kul att se, en lång pir där folk flanerar med gatustånd, matserveringar mm. intill en skaplig strand. Sopot är ett polskt semesterparadis, strand som inte går av för hackor, trevliga torg och gågata, mycket trevligt. Det finns ett flertal stora nya köpcentras i området plus all annan shopping, marknader mm. Grädden på moset är ju priserna, allt är ca. halva priset, vissa saker ännu lägre :-)

Vi gjorde även en utfärd till slottet i Malbork, rekommenderas! Vi tänkte köra ut (man kan åka båt dit också till landtungan Hel, ser fantastiskt ut men vi hann inte, för mycket att göra så vi får åka igen!

Säkerheten har vi aldrig oroat oss för, aldrig haft känslan av obehag eller otrygghet. Lite fördomar hade man ju från början, vi har haft bilen med några gånger men inget har hänt varken oss eller den, inga gång som driver omkring, nästan inga "tiggare" (förutom några polska gamlingar och handikappade som man ju gärna kan ge några zloty).
Ingen som glor suktande på ens kamera o.s.v.. Sen ska ju sägas att vi inte är ute och ränner på småtimmarna, lite lulliga, då kanske det finns större risker men så är det ju överallt ;-)

Kort sagt mycket trevligt och billigt land, folk är oftast trevliga (t.o.m. mycket trevliga men inte på något konstgjort påklistrat sätt), kan vara lite korta och öststatsmässiga, av någon konstig anledning ofta på t.ex. turistinformationer :-) mer naturligt på banker o.s.v. pratar du engelska och de inte förstår kan de mycket väl bara vända ryggen till och gå, det får man leva med.....

Förresten har lite bilder från Polen om det kan hjälpa Miedzysdroje/Gdansk/Gdynia/Malbork: http://foto.floridasidan.se/#!album-73 Krakow: http://foto.floridasidan.se/#!album-71 Warzawa:
http://foto.floridasidan.se/#!album-77

Prag: http://foto.floridasidan.se/#!album-76 Hade visst inte lagt upp något från Riga men ska slänga upp lite bilder därifrån också sen.