2017-08-31, 16:12
OlofBen
Vi var mycket nöjda med Sozopol som ligger 30 km söder om Burgas. Taxi från flygplatsen kostar ca 31EURO.

Till Sozopol åker bulgarerna själva när de ska semestra. Även en del ryssar och ukrainare. Det finns inga som helst likheter med vanliga sönder-kommersialiserade chartermål. På två veckor hörde vi knappt inga skandinaviska eller engelska röster från andra turistande. Men givetvis fanns det sol och bad och fina stränder för en skön solsemester.

Det är lätt att hitta uttagsautomater men annars är det mest cash som räknas.

Vuxna kan sällan engelska. Om man går på restaurang så är menyn ofta enbart på bulgariska (med kyrilliska bokstäver) men enstaka gånger även på engelska. Men om man frågar personalen letar de ofta fram nån som kan engelska (ibland deras son eller dotter i typ 10-15-års åldern!) som villigt talar engelska och hjälper en. Men andra ord, det ordnar sig alltid och det känns att man är utomlands på riktigt!

Bulgarerna i Sozopol är vänliga och tycker om att man har hittat dit. De är med andra ord positiva till turismen och har inte tröttnat på den.

Restaurangerna är lite roliga. Maten kommer ut i takt med att den blir färdig. Ifall man är två kan den enas mat hinna bli kall innan den andras kommer in om man beställer olika rätter. Även om man beställer, säg någon kötträtt med potatis, kan de först komma ut med en rykande tallrik kokt potatis och långt senare komma med resten av maten. Ungefär som om det var två olika rätter! Och det hände inte bara en gång utan i princip på alla restauranger under 14 dagars tid. Men om man bara är medveten om det, kan man se det som lite kul och exotiskt!

Det är inte lönt att tipsa om någon speciell restaurang, de håller ganska jämn standard. Och billigt är det, pengarna räcker länge.

I hamnen finns en restaurangbåt med hyfsad mat och bra livemusik, typ pub-band.

Det kvittar egentligen var i staden man bor, avstånden är korta. Den gamla delen som ligger på udden är mysig att flanera i och har gott om små enkla familjerestauranger.

Vi tog buss in till Burgas en dag som är som vilken storstad som helst. Helt ok men det hade vi ändå kunnat hoppa över. Sozopol däremot var originell och gav bestående intryck.

På stränderna har de solstolar (som vanligt) men även små roliga tältliknande saker. Det ser ut som en enorm dubbelsäng där man kan ligga bekvämt och med möjlighet att dra en lakansliknande gardin för båda tak och/eller sidor. Mot en rimlig avgift, kommer inte ihåg exakt. Kylväskor med dryck behövdes inte, strandserveringarna var billiga och ofta kunde man beställa både öl, läsk, toast osv till platsen man låg på. All personal var trevlig och tillmötesgående.

Med fiske vet jag inte hur det ligger till men på stränderna fanns det möjlighet till olika vattensporter (utan att det för den del såg ut som SunnyBeach eller annan charter). De hade bl.a. den där varianten när man dras upp till riktigt hög höjd i en fallskärmsliknande sak dragen av en motorbåt.

Enda nackdelen var att värmen i juli var lite väl bra. 30 grader från morgon till kväll. Jag antar att juni och september är perfekta restider.

Jag kan definitivt tänka mig att återvända!