2018-03-20, 11:33
Pisling
Ursprungligen postat av Venicones
Några platser/sevärdheter som du absolut inte får missa när du är i området är bland annat följande:

1. Guernica. Denna stad är framförallt känd på grund av Pablo Picassos världsberömda målning med samma namn. Staden bombades av tyska Luftwaffe år 1937 under spanska inbördeskriget och led svåra skador.

Sedan måste du kolla in El árbol de Guernica" (Guernicas träd, på baskiska Gernikako Arbola), den kanske viktigaste platsen i hela Baskien. Här möttes ledarna för de olika baskiska stammarna och stiftade lagarna för provinsen. När Baskien senare blev en del av kungariket Spanien sände den spanske kungen en representant till Guernica som mötte de baskiska ledarna vid eken i Guernica och formellt erkände deras autonoma ställning i kungariket. Det träd som idag finns på platsen, det så kallade "femte trädet", planterades 2015. Det första trädet planterades redan på 1300-talet och kom att pryda platsen i mer än 450 år. Det andra trädet, även kallat "El árbol viejo" (det gamla trädet), bär sitt namn med anledning av att stammen finns bevarad i ett för ändamålet särskilt uppfört tempel i en närbelägen park.

2. Zarautz. En av de vackraste stränder som jag någonsin besökt, och dessutom nästan helt befriad från turister (jag är nästan osäker på om jag vill avslöja dess existens för dig). På stranden kan du hyra en så kallad cabana (strandhydda) med tillhörande bord och två stolar för 17 Euro (med reservation för prisändringar som kan ha genomförts efter mitt senaste besök).

I närheten finns fantastiska 9-10 meter höga hoppklippor som jag kan rekommendera om ni inte är den typen av människor som bangar för att hoppa från det tre meter höga hopptornet i den lokala simhallen.

https://www.youtube.com/watch?v=OvTHa5J-E8g

Efter några timmars badande rekommenderar jag en lunch på Aiten Etxe på calle Elkano 3.

3. San Sebastián. Stadens baskiska namn är "Donostia" och här hittar ni också fantastiska stränder vid La Concha-bukten, som går inåt från den övriga kustlinjen i en närmast halvcirkulär form. Ute i bukten precis innan man når det öppna havet finns en liten ö, Isla de Santa Clara, utanför vilken det finns två stora plattformar, varav den ena är utrustad med en rutschkana och den andra med ett hopptorn. Det är inga problem att simma ut till dem om man har normal kondition. Undvik dock att simma där vid lågvatten, då vattenståndet är grunt nog för att fötterna hela tiden ska snudda emot gigantiska Kelp (en sorts jättestora alger som likt undervattensskogar breder ut sig på botten).

För goda middagar rekommenderas Parte Vieja-området. De baskiska motsvarigheterna till tapas, Pintxos (uttalas Pintchos), finns i en uppsjö av fantastiska varianter som givetvis är ännu läckrare efter att man simmat och sprungit sig hungrig nere på La Concha. Tänk dock på att inte fråga efter Tapas på en baskisk bar, utan det ska vara Pintxos och inget annat. Baskiska kypare kan bli riktigt irriterade om man använder det kastilianska ordet och i bryska ordalag informera dig om att det heter Pintxos och inget annat (jag talar här av egen erfarenhet).

4. Pamplona. En knapp timmes bilväg från San Sebastián ligger Pamplona, som är världsberömt för sin San Fermín-festival, som äger rum varje år mellan 6-14 juli. Denna festival är givetvis mest känd för sina tjurrusningar (Los encierros), som beskrevs av Ernest Hemingway i romanen "The Sun also rises" från 1926. Festivalen är helt fantastisk och är något man bör besöka åtminstone en gång i sitt liv, men Pamplona är en mycket trevlig och mysig småstad som är väl värd ett besök när som helst på året. Café Iruña vid Plaza del Castillo serverar fantastiska bakelser och kan dessutom stoltsera med en staty föreställande Hemingway, som hade ett stambord på kaféet där han brukade sitta vid sina besök i staden.

Hotel Yoldi kan rekommenderas om man vill träffa genuina Pamplonicos som i vänliga men bestämda ordalag förklarar för dig varför du som "Guiri" (utlänning) inte vet ett skit om tjurfäktning trots att du varit på ett flertal corridas i både Pamplona och Madrid (återigen en självupplevd historia). Detta hotell var förr om åren välbesökt av matadorerna, som bodde här i samband med sina framträdanden på tjurfäktningsarenan under San Fermín. Man får absolut inte missa Hotell Yoldis underbara Champú (betyder ordagrant "Schampo", men det är ett slags citronsorbet) som serveras i baren. Ett glas av den är snudd på värt att dö för...

Jag stänger kontoret för ikväll men återkommer imorgon med lite fler tips om baskiska besöksmål. Jag har som du kanske förstår tillägnat mig en del specialkunskaper om just Baskien under mina resor i området, välkommen att PM:a mig om du har specifika frågor.

MVH VeniconesStort tack för dessa tips!

Du menar alltså att du hade ännu fler... ?