2018-05-07, 21:44
Europe
Det är problem med att röra sig i vissa kvarter och röra sig till fots på kvällarna. Notera att vi gick hela tiden till fots på nätterna och hade turen att inte bli rånade, men en kille som var född och bodde där (han levde ett tag i Sverige) sa att man kanske inte blir rånad på en gång, men låt oss säga kanske var 20:e gång om man fortsätter att röra sig på gatorna till fots. Enda gången jag blev lite orolig var när vi gick i lite skumma kvarter på väg till bekanta och jag kom på att vi inte hade en spänn på oss. Alla brassar jag träffade där, och som var vanliga knegare som ändå rör sig rätt mycket till fots, brukade bära lite pengar på fickan, samt resten i skon och dylikt, så att de kan ge ifrån sig pengar, men behöver inte ge alla sina pengar. Ofta verkar inte rånen leda till våld, till skillnad från den växande trenden här i Sverige där folk ska även knivhuggas m.m. när de blir rånade. Men om vi hade blivit rånade utan att ha några pengar att ge och dessutom inte kan tala språket - tja, vad kan man vänta sig händer då? Lyckligtvis slapp vi få reda på det.

I vilket fall, när vi gick runt på nätterna, så undrade vi lite varför de på dagen fulla trottoarerna i centrala delarna var helt tomma. Vi fick senare förklarat för oss att brassarna inte går där för att slippa bli rånade och brukar därför se till att att ha skjuts från dörr till dörr. När vi åkte taxi, så fick vi inte heller öppna ett fönster för risken att en moped kör upp vid något trafikljus och rånar en. Man slås även hur alla bättre bostäder har höga murar och järnstaket runt sig, samt lite bättre flerbostadshus har i regel en dörrvakt i entrén.

Jag kände några som jobbade på ett vandrarhem. Brassarna som jobbade där och bodde i favelas kunde ibland ringa och säga att de skulle komma senare för att det sköts utanför deras hem. Alla som jobbade där informerade även gästerna om att man i korsningen bredvid vandrarhemmet kunde gå åt tre håll, men om man däremot som turist råkade svänga in på den fjärde - en kort gatustump före vägen började stiga upp mot favelas - som blev man även mitt på dagen tämligen omgående rånad. Likväl fanns det gäster som ändå råkade svänga fel och blev därmed omedelbart rånade.

Annars var det väl inte så farligt och personligen drabbades jag inte av någonting. Vi var faktiskt t.o.m. uppe på en utomhusfest i favelas, men då hade man kollat upp med de som härskar där att det var okej. En chaufför som jobbade på vandrarhemmet var nära att råka illa ut när han några dagar tidigare råkade svänga fel uppe i favelas. Några beväpnade och maskerade män stoppade honom och anklagade honom för att vara polis. Han trodde verkligen att han skulle bli skjuten, men lyckligtvis trodde de slutligen på att han inte var polis och bara hade råkat svänga fel, så han fick köra vidare. Däremot kunde polisen endast gå in i favelas tungt beväpnade och i full stridsutrustning i överraskningsrazzior. I förbigående kändes väl den brasilianska polisen inte så där extremt förtroendeingivande, men det var förvisso mer än en känsla, än att jag skulle verkligen veta något om det.

Men likväl, jag skulle inte påstå att Rio de Janeiro är direkt "farligt" om man är turist, så länge man inte knatar runt i favelas, kanske undviker att röra sig en massa på egen hand på gatorna nattetid, samt ser till att ha lite pengar att ge om man nu skulle råka bli rånad. Som sagt, jag var inte med om något och en del andra svenskar var inte med om något trots att de var där i många månader.

Edit: Noterar att ovanstående inlägg också tog upp både det där med att ge en del av pengarna vid rån och rädslan för rån vid rödljus. Jag bör kanske nämna att det är över ett årtionde sedan jag var där, så jag vet inte hur det ser ut i dagsläget.