2019-01-01, 22:31
Kitaro
Ursprungligen postat av mikaels
Tänk också på att Brexit stökar till ditt liv en smula, UK lämnar EU redan våren 2019, dvs innan du flyttar dit, då har du alltså inte längre automatiskt arbtes- eller uppehållstillstånd, och det är inte heller säkert att du får det.


Ursprungligen postat av Sook
Om vi bortser från tramset att länder ska falla så kommer brexit eventuellt bli ett problem. De gillar inte sina EU-migranter. Det är inte alls säkert att en svensk är mer poppis än en polack eller rumän.


Ursprungligen postat av nittontretton
Men se till att flytta innan brexit. Gissar att det annars sätter käppar i hjulet på dig.


Det verkar finnas mycket missuppfattningar kring detta.

Storbritannien lämnar EU 29 mars 2019 men övergångsperioden slutar först den 31 december 2020 så lämnar man in ansökan mellan dessa datum om att få stanna i landet är man garanterad samma rättigheter som innan Brexit.

För att kunna ansöka gäller det att man bor i landet, har en anställning, driver eget eller studerar samt att man inte har blivit dömd för något grovt, generellt sådant som ger 12 mån eller längre i fängelse.

Har man bott 5 sammanhängande år i landet innan 29 Mars 2019 ansöker man om Settled Status och får stanna permanent direkt. Har man bott mindre än 5 år, eller flyttar ditt under övergångsperioden, ansöker man om Pre-Settled Status och får då stanna kvar i landet fram till att man bott där i 5 sammanhängande år. Man ansöker sedan om Settled Status och får efter det stanna permanent. Efteråt kan man ansöka om att bli brittisk medborgare om man vill det.