2019-01-01, 22:38
mikaels
Ursprungligen postat av Kitaro
Det verkar finnas mycket missuppfattningar kring detta.

Storbritannien lämnar EU 29 mars 2019 men övergångsperioden slutar först den 31 december 2020 så lämnar man in ansökan mellan dessa datum om att få stanna i landet är man garanterad samma rättigheter som innan Brexit.

För att kunna ansöka gäller det att man bor i landet, har en anställning, driver eget eller studerar samt att man inte har blivit dömd för något grovt, generellt sådant som ger 12 mån eller längre i fängelse.

Har man bott 5 sammanhängande år i landet innan 29 Mars 2019 ansöker man om Settled Status och får stanna permanent direkt. Har man bott mindre än 5 år, eller flyttar ditt under övergångsperioden, ansöker man om Pre-Settled Status och får då stanna kvar i landet fram till att man bott där i 5 sammanhängande år. Man ansöker sedan om Settled Status och får efter det stanna permanent. Efteråt kan man ansöka om att bli brittisk medborgare om man vill det.

Det du skriver motsäger det fetade, idag behöver du inte flytta vid någon viss tid, eller ansöka om någonting alls, idag har du arbets- och uppehållstillstånd i EU, inklusive UK, men efter Brexit har du inte det, utan måste förhålla dig till den lista av regler du nämner, som bara ger dig möjlighet, inte rättighet, att stanna i UK.
Du är alltså inte säker på att få stanna, eller bli medborgare, och blir du t ex av med jobbet så spricker din fina femårsplan. Det blir som att flytta till vilket annat land som helst, utanför EU.