2019-03-02, 13:29
Meanderbetraktaren
Jag har arbetat som lärare i Shenzhen i snart tio år, och jag har lite åsikter att framföra.

Den här tråden handlar visserligen också om Kina från en svensk lärares prespektiv:

https://www.youtube.com/watch?v=ydPqKhgh9Mg
(Därför suger Kina)

Dock jag har lite andra utgångspunkter (till exempel att jag inte har några planer på att lämna Kina eller att återvända till Sverige). Därför bestämde jag mig för att starta en ny tråd istället.

Min startpunkt är att en amerikan för några månader sedan besökte Shenzhen och gjorde ett reportage som finns att se på Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=ydPqKhgh9Mg
(Inside China's High-Tech Dystopia)

Budskapet är att staden är superövervakad med hjälp av ny teknologi och att folk har blivit löneslavar i ett orwellianskt samhälle, låt vara att den materiella standarden är högre än under Maos dagar.

Bland läsarkommentarerna hittar jag många som är sarkastiska till reportaget, och menar att journalisten egentligen är amerikanskt avundsjuk på Kinas framgångar. Det påpekas också att bland annat Facebook används till övervakning i väst, det vill säga sådant som Edward Snowden avslöjat.

Från mitt lokala perspektiv vill jag dock framförallt framföra att Shenzhen INTE känns som att bo i en sådan dystopi som reportaget vill göra gällande. De lite äldre bland skoleleverna kan ibland vara frispråkiga om vad de inte gillar politiskt med Kina, och de gäller mina kinesiska kollegor med. En av dem - för att nu ta ett exempel - berättade om att släktingar krigade på den (förlorande) nationalistiska sidan mot Mao och kommunisterna. Även om jag aldig besökte Polen eller Östtyskland under kommunisttiden, har jag fått mig till livs en helt annan bild av rädda östeuropeiska medborgare som var mycket försiktiga med att prata med utlänningar från väst.

Eftersom jag tycker att rädda människor är ett mycket viktig kriterium för att något ska kunna definieras som dystopi är jag mycket kritisk till det ovannämnda reportaget, även om jag också kan relatera till en del som den ovannämnda trådstartaren till "Därför suger Kina" framfört.