2019-03-03, 13:54
Meanderbetraktaren
Ursprungligen postat av Jonipoon
Lätt att förblindas av Kinas framgångar om man endast besöker de stora städerna. Hundratals miljoner kineser bor fortfarande urfattigt, och stora delar av landsbygden saknar fortfarande el och rinnande vatten.

Pga de skenande huspriserna i de stora städerna har folk inte heller råd att bo där.

Visst, Kina har visserligen fått en stor och stark medelklass de senaste 20 åren, men man glömmer ofta bort hur många kineser som fortfarande bor i fattigdom. Staten jobbar febrilt för att sopa denna fakta under mattan, därför blir det så skrattretande motsägelsefullt när Kinas regering t.ex. lanserar kampanjer för att hjälpa fattiga arbetare i Malaysia när Malaysia har en högre medianlön än Kina...

Mycket av Kinas högteknologiska framgångar är dessutom bara ren och skär propaganda. Det skryts ofta om hur det kryllar av övervakningskameror med face-recognition software, när majoriteten av dessa kameror i hela landet ofta är av väldigt låg kvalitét. Jag tvivlar inte på att det förstås existerar övervakningskameror i Kina på vissa utvalda platser som är av hög kvalitét, men det är som sagt utvalda platser. Kina är experter på att luras.


Det ligger mycket i det du skriver. Jag vet mycket väl att det är fattig landsbyggd om jag åker ut på landsbyggden en bit. Det känns också mycket mer informativt och meningsfullt att läsa den Hong-Kongproducerade "South China Morning Post" än de olika engelspråkiga tidningar som producerats i Shenzhen. Dagens Oliver Twist är väl en barnarbetare i Shenzhen, kan jag tänka. Ibland har jag sagt åt kollegorna att Shenzhen är en kuliss och att vi är teaterskådespelare. De skrattar men säger inte emot mig eftersom de vet vad jag menar.

Dessa påpekanden som utvidgar ämnet (utan att för dens skull vara Off Topic) gör dock inte våld på det jag ursprungligen hävdade, nämligen att de kineser som tagit sig till Shenzhen ser det som en framgång utan känna sig rädda och övervakade.