2019-03-08, 22:15
svensk0kina
Ursprungligen postat av Chalmeristen
South China Morning Post. Rätt bra tidning, undrar varför jag inte kommer åt den. Javisst ja, den är ju blockerad. Liksom min VPN, sedan i helgen har man tydligen installerat en ny batch med superdatorer som filtrerar och ingenjörerna i USA jobbar för fullt för att friheten skall återställas.

Varför måste Kina som enda utvecklade ekonomi blockera internet? Social credit system kommer nästa år, undrar när utlänningar tvingas med?

Jonipoon har som vanligt rätt. Som utlänning i Kina skall man vara nykter och hela tiden utvärdera varför m an bor här och vara beredd på att flytta på sig. Kommer det en rejäl lågkonjunktur eller krasch lär utlänningar a ryka.


En kvall 2002 gick jag omkring i en stad i Kanton och helt plotsligt sag jag att Kineser kopte nagon klar dryck fran mindre lastbilar, jag trodde forst att det var nagot hemkort sprit men det var en attika som skulle skydda emot SARS.
Under aren som foljde blev Kineser allt mer uppkopplade till internet, och det blev vanligt med rykten. Vissa av dessa rykten skapade panik med dodsfall. Det var vanligt med "nyheter" om att fabriken XX hade ett utslapp av gas YY och folk flydde i panik. I paniken forekomm det dodsfall.

Givetvis skall man alltid vara nykter. Sjalv gillar jag en ol eller tva efter jobbveckan, men ett problem for mig ar att hora expats som talar om Kinesiska brudar om hur manga de knullade under veckan.

Jag aterkommer till att 1/8 av jordens befolkning ar Han Kines, fran borjan var Han Kineser endast en grupp i nordostra Kina i vad som skulle bli Kina. Men nar Han hade erovat Kina insag de fordelar med att "rasblanda". Allt detta kan du lase i Jarred Diamond bok germs, guns and steel.

Vad jag vill saga ar att Kineser inte bryr sig om din hudfarg, det viktiga ar att du anpassar dig till kulturen.