2020-04-12, 20:26
heavenorlasvegas
Sveriges mest underskattade landskap måste i alla fall Uppland(i skarp konkurrens med Hälsingland och Blekinge). Det är så självklart att folk inte ens tänker på det som ett landskap.

Vi har i stort sett allt etablissemang, glebygdsproblematik i de norra delarna som lika gärna skulle kunnat tillhöra Norrland, Nordens äldsta universitet(Uppsala), den största staden som inte räknas som "storstad"(Uppsala), Arlanda, Sveriges äldsta stad(Sigtuna), i stort sett allt av betydelse i huvudstaden(inklusive de rikaste stadsdelarna, de värsta gettona och de mest välmående kranskommunerna). Vi har tamejan antagligen till och med merparten av fritidshusen i landet.

Min mamma som kommer från ett annat landskap har alltid klagat på Upplands menlöshet. Nu är hon pensionär och kan flytta var hon vill, men är kvar. Min farfar kommer från ett annat land, och ser av olika anledningar Sörmland som "sitt landskap". Han har emellertid alltid varit pragmatisk och poängterat vikten av att äga mark i södra Uppland.

Jag tänkte göra en ojuste poäng av att människorna i Sveriges begynnelse flyttade från Birka, som jag trodde var Sörmland, till Sigtuna i Uppland. Sedan såg jag att även Birka ligger i Uppland.