2020-04-19, 14:00
Ursprungligen postat av Dumhetsmuseet
Många jobb har försvunnit men frågan är hur väl man förvaltat det man har. Har du någon uppfattning om landskapets och stadens allmänna anseende?


Om man ser till landskapet Ångermanland så har landskapet i och med Höga Kusten ett rimligt gott rykte även om jag tror få tänker på att området ligger i just Ångermanland. Staden Härnösand som ligger i utkanten av H.K. har ju tappat en hel del jobb som du skriver men är i varje fall inte fullt så illa som längs med Ådalen, det är snarare en fråga om att Härnösand står stilla utan att befolkningen ökar eller minskar i någon utsträckning. Man åker till Ångermanland för det är där den mest dramatiska kustnaturen finns i Norrland (till skillnad från de nästan helt flacka norrlandsstränderna som det är söder om Hudiksvall och norr om Örnsköldsvik). Som en bonus kan man som turist även titta på det fina området med större äldre byggnader kring domkyrkan och gymnasiet i småstaden Härnösand om man är intresserad av sånt.


Härnösand i sig lider snarare av att man från början hade ambitionen att bli typ "Norrlands huvudstad" med domkyrkan, residensstaden och gymnasiet på 1600-talet vilket liksom knappt fanns någonannanstans då och var en garant för att få dit utbildade människor som varit och sett saker på annat håll. Men sen hamnade näringslivet i Sundsvall, universitetet i Umeå osv. Jag tror de flesta svenskar söder om Dalälven kan räkna upp norrlandsstäder som Sundsvall, Umeå, Luleå, Östersund, Kiruna och samhällen som Åre men att rätt många missar att Härnösand finns och har därför inga uppfattningar om stan.