2021-12-16, 22:15
bjornebarn
Nu är iaf familjen på plats i Osaka, sex dagars karantänshotell, men själv får jag stanna i Europa över Jul/Nyår. Det blev lite panik när vi upptäckte dagen före avresa att ett av barnens japanska pass hade gått ut för några månader sedan. Lösningen var att min svärmor fick flyga till KIX i samband med att familjen anlände för att lämna över ett Kosekitouhon i original. De fick träffas i ca två minuter för överlämnandet innan de var tvungna att gå ifrån varandra.

Nu har jag ingen aning om hur japansk folkbokföring fungerar, men finns det alltså inget sätt alls för immigrationsmyndigheten att bekräfta huruvida ett barn som var japansk medborgare för några månader sedan, fortfarande är barn till en person som de vet är japansk medborgare just nu, utan att man måste skriva ut ett kosekitouhon i det lokala stadshuset? o_O

Vi var även oroliga över att flygbolaget inte skulle låta dem resa, men de nämnde ingenting alls om att det japanska passet hade gått ut. Våra barn har svenska pass som är giltiga dock, utan det hade det väl gissningsvis inte gått alls. I säkerhets skull hade vi en utskriven kopia av ett kosekitouhon med oss, men det behövdes inte visas upp.