2021-12-17, 06:25
SixteenCandles
Ursprungligen postat av bjornebarn


Nu har jag ingen aning om hur japansk folkbokföring fungerar, men finns det alltså inget sätt alls för immigrationsmyndigheten att bekräfta huruvida ett barn som var japansk medborgare för några månader sedan, fortfarande är barn till en person som de vet är japansk medborgare just nu, utan att man måste skriva ut ett kosekitouhon i det lokala stadshuset? o_O

Vi var även oroliga över att flygbolaget inte skulle låta dem resa, men de nämnde ingenting alls om att det japanska passet hade gått ut. Våra barn har svenska pass som är giltiga dock, utan det hade det väl gissningsvis inte gått alls. I säkerhets skull hade vi en utskriven kopia av ett kosekitouhon med oss, men det behövdes inte visas upp.


Det nya My Number systemet? Annars är det koseki som gäller, har ditt barn en gång fått ett pass utfärdat betyder det att ditt barn står i koseki som japansk medborgare. Det finns inget att fundera över då, jag förnyande mitt pass en gång med utgånget pass en elräkning och koseki som enda identitetshandlingar.

Faktiskt så tror jag inte att det finns utöver det, då Japan har mycket starka integritetslagar på grund av den tidigare diskrimineringen mot burakumin och den typen av offentliga register som finns i Sverige är olagliga. Faktiskt kan du bara släktforska på din egen släkt i Japan och det är ingen lek att få loss de rullorna.

Angående dina barns dubbla medborgarskap har de rätt att behålla dem till myndighet vid 20. Din fru kommer få en förfrågan från inrikesministeriet om en deklaration om att dina barn inte har andra medborgarskap, strunta i den. Ministeriet kan inte agera om du inte själv spelar med. I slutändan handlar det om att tiga. De kan inte göra människor statslösa och de kan inte förhidra att de hämtar ut nya pass. Det är många som är förvirrade kring de internationella lagarna nu, inte minst japanerna själva.

Dina barn har också blodsrätt att alltid kunna välja japanskt medborgarskap om de avsäger sig det svenska resten av sina liv.