2007-08-01, 15:22
qrac
Ursprungligen postat av jocke_a
Jag tänkte resa ner genom Östeuropa och behöver lite info om länderna.

Besöker:
Vitryssland, Ukraina, Rumänien, Forna Jugoslavien, Slovenien.

Jag behöver veta mer om:
* Visum
* Valuta
* Säkerheten
* Tåg- eller busstransporter
* Boende och mat

Nu har jag till exempel med Jugoslavien på listan, vet inte hur säkert det är att resa genom där nu, är det livsfarligt sticker jag ju inte dit, men vore bra att veta ändå.

Tacksam för svar!

Forna Jugoslavien (Bosnien, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Slovenien):

* Visum
Behövs ej men du kan behöva anmäla ditt boende (om du tar in på hotell så fixar de det åt dig). Närmsta polisstation går bra om du bor privat.

* Valuta
Euro går bra i alla länder men det är bättre att växla till den lokala valutan från svenska kronor (gäller ej Montenegro eftersom valutan är euro). Jag själv brukar ta ut pengar från uttagsautomater.

* Säkerheten
Jag känner mig säkrare därnere än exempelvis i Malmö. Du bör dock tänka på att vissa regioner kan bli oroliga trots att det är lugnt där; framförallt då Kosovo och Presevodalen i Serbien. Ge inte pengar till tiggare och respektera muslimers seder när du är i de regionerna så kommer allt nog gå bra.

* Tåg- eller busstransporter
Jag hade undvikit tåg för de brukar ofta vara överfulla. Moderna luftkonditionerade bussar finns det gott om och det är lätt att ta sig från ett ställe till ett annat.

* Boende och mat
Fixar du boende innan du åker så kan du komma undan riktigt billigt. En bekant kom nyligen hem från Belgrad efter att ha bott i en luftkonditionerad lägenhet i centrum för en struntsumma.
Undvik kranvattnet i städerna, det är ofta alldeles för mycket klor i vattnet. Kött är i huvudsak vad man äter därnere, sallad beställs seperat och om du vill ha något tillbehör som saknas till rätten så är det bara att säga till att du vill ha det till. Ät inte på vägkrogar och ät endast på välfyllda restauranger.