2007-08-25, 17:06
stylewalker
Hejsan, jag har precis varit i Warszawa, så jag tänkte dela med mig lite av mina erfarenheter.

Resan
Det är enkelt att flyga till Warszawa om man bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö. WizzAir flyger dit med moderna och fräsha plan. Priserna varierar, själv betalade jag 500 kr. tur och retur, men det kan växla med nån hundralapp upp eller ner.

I Warszawa landar man på Frederic Chopin Airport. Billighets terminalen heter "Etiuda", men man landar i stora Terminal 2. Avresan går dock från Etiuda, en ganska liten och skruttig terminal. Från flygplatsen till Warszawa centrum går det fort med taxi. 10-20 minuter beroende på hur mycket trafik det är. En liten varning! Låt er inte bli tagna av taxigubbarna inne på terminalen, utan gå ut på gatan och ta en taxi från ett officiellt bolag.

En resa till centrum ska kosta 25-45 PLN, aldrig mer, vad de än säger och hittar på om bagagekostnader osv.

Det går även bussar från flygplatsen till centrum, men jag har inte testat dessa.

Staden
Warszawa är en stor stad, mycket stor. Det kan ibland bli långa avstånd och långt att gå, men både taxi och buss är billigt. Har man råd åker man enklast taxi. Taxorna (Taryfa heter det på polska)är enkla att hålla reda på. Dagtid på vardagar gäller taxa 1 (oftast 2 PLN/Kilometer) och kvällar och helger taxa 2 (3 PLN/Kilometer). När kväll infaller lyckades jag inte ta reda på dock, men runt 22 är en gissning.

Kollektivtrafiken är välutbyggd och väldigt pålitlig i Polen. Du köper biljett i förväg i någon av de kiosker som finns och en resa kostar 2 PLN. Du stämplar biljetten själv när du kliver på. Gör det direkt, då det finns många civilklädda kontrollanter som är snabba på att hugga dig annars. Min polska är inte perfekt, men biljett till spårvagn heter ungefär = Bilety do tramvaj och för buss Bilety do autobus

Mitt i stan står Kulturpalatset, älskat av turister och hatat av polacker. Palatset är en gåva från Stalin (betalt med polska pengar) av Stalin. I vilket fall som helst ser man palatset från nästan hela stan och är ett bra riktmärke.

Nära palatset finns en av stadens stora gallerior, Złote Tarasy ett fantastiskt komplex med när allt som behövs. Gallerian ligger precis brevid Warszawas stora tågcentral och är enkel att hitta.

Gamla stan är något som de flesta även vill se. Från kulturpalatset är det en promenad på 20-30 minuter och roligaste gatan att gå är Nowy Swiat, en lång och fin gata kantat av caféer och restauranter. Det är Warszawas "trendiga" gata där man lätt kan hitta lokala celebriteter (om man nu skulle känna igen dem). Väl framme i gamla stan hittar man både det kungliga slottet och stora torget. Slottet är väl värt ett besök, mer om det senare.

Stora torget är en turistfälla. Det är fyllt med uteserveringar, karikatyr-artister, hästvagnar osv. Vill man svalka sig är det enkelt att ta en läsk eller kaffe, maten är oftast ingen höjdare.

Vill man se mycket i Warszawa, får man vara beredd på att åka runt en del, ingenting ligger samlat och man får ta sig runt en hel del. Ändå är det inte svårt att hitta.

Folket
Polacker kan upplevas som lite sura och bryska, men det är de inte. Dock blir de lite tillbakadragna och blyga mot turister eftersom de äldre oftast inte pratar någon engelska. Alla under 30 kan iallafall någolunda bra engelska och polacker är i regel något mer öppna än svenskar. De visar gärna vägen och engagerar sig för att förklara, rita och peka vart du ska. Ibland kan till och med fler tillkomma och har du tur står ett helt gäng och hjälper dig hitta vägen.

Sevärdheter
Egentligen är hela Warszawa en sevärdhet. I slutet av kriget jämnades i princip hela staden med marken, vissa delar var bara som en sandlåda. Hitler bad att få utmärkt alla kulturhistoriska byggnader en efter en, de fylldes med dynamit och sprängdes eftersom.

För att bygga upp Warszawa igen fick många andra städer skicka byggmaterial genom att riva många av sina hus. Szczecin t ex skickade 27 miljoner tegelstenar till Warszawa.

Hela gamla stan är t ex återuppbyggd, även om det är svårt att tro när man är där.

Kungliga slottet
Var lite skeptisk när jag skulle dit, men blev glatt överaskad. Slottet i gamla stan ser inte speciellt ut utifrån. Det finns flera olika turer att gå på, både med eller utan guide. Ska man bara besöka slottet en gång bör man välja "Interior tour II". Där går man igenom flera av de gamla kungarnas rum. Det finns mycket att se, guldklädda väggar, fantastiska målningar i båda golv och tak, intressant läsning.

I slutet får man även se en myntutställning med pengar från -800 talet till idag. Det kan vara många turistgrupper i slottet, så ibland kan det bli svårt att läsa skyltarna med information i respektive rum. Man får fotografera, dock ej med blixt. Dryck är inte heller tillåtet att ha med. Fräscha toaletter finns längst ner i början och slutet av turen.

Warszawa upproret museum
Klassat som en av polens bästa muséer. Muséet är stängt tisdagar. Entré är 4 PLN och gratis på söndagar. Inne i muséet får man fota med blixt och ha dryck med sig, dock vill de inte att man ska ha huvudbonader på sig.

Muséet behandlar upproret i Warszawa 1944 då polackerna slog tillbaka mot tyskarna och nästan lyckades övervinna dem. Dock fick de ingen hjälp utifrån och upproret slogs ner efter ett par månader.

Muséet är tre våningar stort med bilder, filmer, föremål, berättelser och allt man kan tänka sig. Det är väldigt välbyggt och genomfört. På två olika ställen visas dokumentärfilmer med engelsk text som är ungefär 10 minuter vardera, de är mycket intressanta.

Det kan ibland vara lite svårt att veta vilket håll man ska gå åt eftersom det är så stort, men tar man tid på sig går det bra. För att se allt tar en genomgång 2-3 timmar.

Łazienki Park och Palats
Vill man promenera i lugn och ro är detta stället man ska till. En enorm park som på söndagar är fylld med polacker som tar det lugnt. Parken är alltid öppen, men information och palats är stängda måndag och tisdag. Ta en kaffe på något av de mysiga kaféerna eller strosa runt den lilla sjön och titta på påfåglarna. Det finns även en botanisk trädgår i parken, dock var jag själv aldrig där.