Höga Kusten eller Norra Norrland i sommar?

#1 2019-05-12, 23:31
Hej!
Jag ska resa uppåt landet med min familj i mitten av juni. Vi har knappt sett Norrland och ville ändra lite på det. Vi är två vuxna och tre barn 15-8 år. Jag skulle vilja ha era synpunkter på två olika alternativa resplaner som är rätt olika. Den ena helt med bil i södra Norrland och den andra med tåg och bil i norra Norrland.

Höga Kusten
Bil från Kristinehamn till Höga Kusten. Bo i stuga där 2-3 nätter och göra dagsturer på Skuleberget Ulvön osv. Sedan ev bil till Umeå, ta en dag och natt där, och sedan vända nedåt igen, men inåt landet. Stanna en natt i t ex Dalarna på väg hem.
Plus med denna: Höga Kusten ska ju vara fint. Mindre risk för strul än om SJ är inblandat.
Neg: Känns litet tråkigare, fegare.

Norra Norrland
Tåg Krhamn-Sthlm. Nattåg till Boden. En dag i Boden m omnejd, en natt i Boden. Sedan tåg till Kiruna. En dag i Kiruna m omnejd, en natt i Kiruna. Sedan hyra bil och köra till Abisko. Vandra i Abisko. Bo på fjällstationen en natt. Åka till Kebnekaise? Värt det, trots att bestiga inte är aktuellt med 8-åring? Ytterl en dagstur och övernattning i detta omr, sedan nattåg Sthlm igen.
Plus: känns ju mera på riktigt. Abisko känns mera exotiskt än HK. Barnen tycker nattåg är spännande. Bekvämare för dem med tåg än bil.
Minus: Risk för strul med så mkt SJ.

Vad säger ni? Vilken resa tror ni är härligast? Synpunkter, tips?