2017-11-08, 17:00
Ursprungligen postat av Jonipoon
Eller hur. Svårt att säga om detta uppförande någonsin kommer ändras även om de blir mer vana vid utlänningar, eftersom det liksom är brukligt att peka ut utlänningar som en slags cirkusattraktion.

I stort sett alla nya punkter du kom med samt Zionisten stämmer väldigt bra, förutom maten då. Det finns god mat i Kina också, men man måste veta vart man skall gå plus att det är viktigt att variera sig samt laga mat själv. Om man endast låter sig bli bjuden av kineser blir det ofta samma käk gång på gång, och då är det lätt hänt att man blir trött på skiten. Särskilt ute på restaurang så brukar kinesiska tjejer beställa väldigt äcklig mat som man dessutom inte blir mätt av, så då är det viktigt att se till att man får in någon riktig kötträtt och grönsaker, helst broccoli. Jag hade dock aldrig klarat av att käka kinesisk mat varje dag, så det är som sagt viktigt att variera sig med en balanserad kost.

Det kinesiska köket är i överlag ganska kasst:
- Norra Kina: Smaklöst och oljigt, eller bara torrt
- Östra Kina/Shanghai: Sött och blaskigt
- Central-Kina/Hunan: Chili i allting, allt smakar bara chili
- Södra Kina/Guangzhou: Blaskigt och oljigt. Hong Kong-köket kan vara okej
- Sichuan-köket: Sjukt överskattat, det är fortfarande oftast samma skit som i övriga kök. Stör mig på utlänningar som säger "Ohh yeaah Sichuan food is the best Chinese food man!!!" och så äter de alltid Gongbao Jiding när de är ute.

Det ironiska är att de bästa köken i Kina är de som är minst "kinesiska":
- Yunnan-köket: Jättegod, väldigt inspirerad av kringliggande länder som Vietnam. De har t.o.m egen ost.
- Xinjiang-köket: Jättegod, mycket kolgrillat kött och grönsaker. Blir aldrig besviken.

Som tur är så finns det mycket valmöjligheter i Shanghai, men det gäller som sagt att veta vart man skall gå. Finns ett ställe nära mig som från utsidan endast ser ut som en grönsaks-juicebar, men de serverar en jättegod grillad lax med sparris och potatismos. Sedan är skönt att bara kunna gå till typ Shanghai Brewery eller Boxing Cat och beställa en stor najs burgare med pommes om man känner för det. Jag hade definitivt aldrig kunnat tänka mig att bo i någon annan stad än Shanghai i Kina. Visst, finns många städer som är bättre än Shanghai i Asien, men inte i Kina.


Ja, Shanghai är rätt nice av anledningarna du nämner. Beijing har verkligen inget att hämta i jämförelse. Riktigt överskattat stad.

Var i Sichuan nyligen, och kan delvis hålla med. Gillar dock inte smaken av sichuanpeppar så kanske är lite biased.
Dålig på namn, men men har b la käkat ett jävligt gott fläsklägg som kokats i diverse kryddor(inte så starkt) och någon kötträtt med en massa olika svampar.
Så visst finns det god mat här, men håller med om att den är överskattad.
Stör mig på att det verkar som om många restauranger har i stort sett identisk meny?

Är i Yunnan nu, vad rekommenderar du för käk?

F ö förstår jag inte folk som är så imponerade av exempelvis Lijiang och Dali? Samma jävla överexploatering som alla andra turistmål i Kina. Går jag runt i "ancient Dali town" ser det lika "ancient" ut som Lijiang gör, dvs inte alls.
Och sedan alla sjuka entry fees för allt. Det kanske inte är enorma summor, men värde för pengarna? Nej.
Får samma känsla vart jag än åker i Kina: Jaha, var det här allt?
Enda wow- känsla jag fått i Kina var uppe i Datong Hanging Monastery.
Buddha grottor (Longmen och yungang) var fina, och Leshan buddha är rätt cool, men som med alla sevärdheter i Kina är dom till bredden fyllda med Kineser.
och här har du det stora problemet med Kina; Kineser =).