Hitta diskussioner med liknande innehåll

Därför suger Kina

#1 2011-11-13, 09:27
Sweetiepie
Missförstå mig inte nu. Den det är väldigt mycket hyllande av Kina och jag tycker det behövdes en motpol. Jag gillar verkligen Kina, men i denna tråd tänker jag hoppa över det positiva och skriva det negativa.

Jag ska flytta hem till Sverige efter 2 år i Kina i sträck och behöver därför psykiskt bearbeta detta, om ni förstår vad jag menar.

Jag behöver också nämna att mina upplevelser med kineser bygger till stor del på universitetslivet, men det är också det livet man får leva oftast i om man studerar kinesiska i Kina eller jobbar som engelsklärare.

Kinesiska tjejer och killar
Kortfattat beter sig kinesiska tjejer i 20-årsåldern som svenska tjejer i 12-årsåldern i mogenhet, intressen, sättet att röra sig på, kunskapsnivå(se utbildningssystemet). Kinesiska killar däremot beter sig som svenska tjejer i samma ålder dvs i svenska mått inte manliga.

Jag ser dagligen killkompisar som går och håller om varandra vilket ser lite konstigt ut, ändå är det jag och min svenska rumskamrat som från olika håll blivit anklagade av att vara bögar för att vi "ofta går tillsammans".(wtf?)

Jag var på en dagsutflykt med en klass där eleverna är runt 21 år. Tjejerna dansade runt i gräset och jagade duvor. Som sagt... de verkar inte ha fått leka som liten. Jag behöver väl inte nämna den plågsamt långa bussresan där alla ska skrika och sjunga sånger i mikrofonen, men det är väl kulturellt där med sången.

Kinesiska utbildningssystemet
Kineser har det tufft genom utbildningen. I lågstadiet till högstadiet är det plugga ifrån tidig morgon till sen kväll, det värsta är "gymnasiet" inför det slutgiltiga testet som bestämmer hela din framtid, och bestämmer om du kommer in på ett bra universitet eller är körd. På universitetsnivån är det inte lika tufft, men utbildningssystemet är snarlikt.
Kinesisk utbildning handlar om att klara prov och få certifikat och sällan om att faktiskt lära sig något i huvud taget. För att klara prov behövs ibland endast memorera en bok enormt, vilket kräver en veckas pressande memoreringsarbete i biblioteket och du lyckas med provet, informationen är sedan glömd. Kanske är det detta som leder till nästa punkt?

Kopierings-kulturen
I Sverige är många nationalistiska och vill köpa en Ericsson-telefon. I Japan är de speciellt nationalistiska och vill köpa inhemska produkter framför utländska. Kina är nog unikt i världen för här är det tvärt om. Kineser anser att kinesiska produkter håller dålig kvalitet och det är dålig status. Allt som är utländskt är bra kvalitet och högre status. Trots att kinesiska regeringen har sjuka import-tullar på importerat gods som gör alla importerade produkter orimligt dyra, så föredrar kineserna att betala 1000 kr för en Nokia-telefon istället för en 200kr Huawei som på pappret är densamma.

När man går i stan i en kinesisk stad så kan man se flera seriösa klädmärken där alla "liknar" Nike-märket (inte bara det stora märket Li-Ning som är en hel kopia på Nikes logga och deras sortiment). I centrala Shanghai ligger ligger Clio Coddle som är ett utav de kinesiska märkena som är direkt kopia på hela Lacoste's sortiment med skor och pikéer. Detta är ett axplock. Samma gäller godismärken, matmärken, kaféer, restauranger.

I Kina kopierar man alltså hellre än att komma på något unikt själv. Detta är något som har med kulturen eller utbildningssystemet/samhället att göra.

Hur ska Kina "klara sig själva" utan exporten och få en inhemsk marknad i framtiden om det ser ut såhär?

Internet
Som datorentusiast är nog detta den största deal-breakern för mig att stanna i Kina. Internet i Kina är hemskt. Förutom att hastigheten på internet är otroligt segt, så gör den stora kinesiska censur-brandväggen sig till känna varje gång man ska ut på nätet. Allt som har med sociala nätverk och bloggnätverk att göra är blockerat. Facebook, Youtube, Blogspot, Google+ och IMDB är några sajter jag besöker ofta som är blockerat. Inte nog med det så orsakar brandväggen att alla sajter utanför Kina blir extra segt, så som svenska nyhetssajter. Att det ligger facebook/twitter-plugins numera på de flesta sajter gör att tex Svenska Dagbladet kan ta 30 sekunder att ladda in. Google som lämnat Kina är väldigt segt i Kina och fungerar ofta dåligt, google-sök och gmail. Jag har aldrig upplevt "Google Instant"-funktionen i Kina för det är så segt.

Hur ska Kina någonsin kunna konkurrera mot utlandet i framtiden gällande internetföretag?

Kinesiska kommunistpartiet
Kinesiska regeringen sköter Kina som om det vore deras stora lekplats där de styr allt. De har kontroll/insyn i alla stora företag, de har kontroll över internet och alla internetföretag. De skriver om historien och mörkar händelser. De sätter stopp för rapportering i media av katastrofer för att aldrig ge för negativa nyheter om händelser eller partiet. De flesta kineser lär sig i skolan/uppväxten hur bra partiet är, men många inser vid runt 20årsåldern hur förljuget och korrupt det är. Det är inte sällan vid runt 20årsåldern som folk får reda på upproren och massmördandet vid Himmelska fridens torg.

Regeringsanställda tar dåliga beslut i vart de kinesiska skattepengar ska gå (sällan når de folket till godo). Hela städer har byggts upp som står helt tomma(!), (youtuba på china ghost cities). Regeringen är enormt rik och folket är enormt fattiga. Nyligen rapporterades det hur regeringsanställda och deras familjer förskansar sig och bara äter ekologiskt speciell mat till dem, när resterande folket får fortsätta oroa sig för gifter och föroreningar i maten.

Kinas regering bestämmer vilja delar av Kina som ska "utvecklas". Östkusten har medvetet utvalts att bli rik först medan inlandet är fattigt.

Hur ska det gå för landet och ekonomin på sikt när bubblan spricker och folket på allvar blir sura på det stora skämtet "partiet"?

Miljön
Kinas regering skiter totalt i miljön. Fabriker kan genom korruptionen muta myndigheter för att kunna skita ner. På bara några årtionden har alla stora floder i Kina förvandlats till grovt förorenade. Alla småfloder man ser överallt är gröna och vattnet är smutsigt, det är i dessa som vanligt folk tvättar kläder och sköljer grönsaker.
Man kan inte dricka vatten ur kranen i Kina utan måste köpa stora dunkar, många påstår dock att vattnet i dessa inte håller toppkvalitet det heller.
I många städer och i speciellt den fabriktäta provinsen Zhejiang är luften dålig. Jag känner ofta stanken av föroreningar, och man kan ibland på natten inte se stjärnor på himlen.

Miljön - Slöseriet
I Kina slösas det enormt på engångsartiklar. Ätpinnar och plastmuggar är vanligt på restauranger. "Varför diska?" På många restauranger använder de stora plastöverlägg på borden, som de bara tar av och slänger efteråt för att slippa torka av bordet. Besticken/muggen/glaset ligger ofta vakuumförpackat/inplastat också. Det första man gör när man sätter sig vid bordet är slänger plasten som inlindar skålarna samt ätpinnarna, ibland också våtservetterna.

I Kina reagerar jag även på hur dubbelonödigt inplastat artiklar är. Köper man en vanlig Mentos(godis) så får man ta av det första plastlagret för att sedan mötas av det vanliga papp-lagret. Köper jag två brödlimpor i en liten shop så ligger var brödlimpa inplastad och jag får dom två limporna i en plastpåse. Det är alltså enormt överanvändande av plast och plastpåsar.

Pga av att man inte kan dricka vattnet ur kranen förbrukas det också enorma mängder av vattenflaskor. I Kina är det varken pant på burkar eller plastflaskor. Det finns i praktiken bara 1 papperskorg till att slänga all skit i hemmen. Jag har sett många elda upp sina sopor, det blir svart giftig rök.

Hur ska det gå för den förstörda kinesiska miljön och all förgiftad mark, floder och produkter i framtiden?

Maten
Bordsskicket. I Kina är det normalt att äta mat som innehåller mycket ben (speciellt fisk och kyckling) och man spottar glatt ut allt på bordet undertiden man äter. (Ser mycket skabbigt ut på matbord efter en måltid är över).

Jag har tidigare skrivit en tråd om kritik till kinesisk mat ( https://www.flashback.org/t1461871 ), så det känns onödigt att börja traggla allting igen. Men sammanfattat är inte kinesisk mat i Kina alls som på kinesrestauranger i Sverige.

I Kina är mycket mat och speciellt snacks väldigt konstigt. I alla supermarkets finns det väldigt lite utbud av godis som vi är vana av, det består mest av naturgodis och inplastade ägg, kycklingfötter, tofu och liknande saker som ser allmänt äckligt ut. Ank-nacke säljs i småbutiker överallt. Är det någon av alla "kinas mat"-älskare som någonsin äter detta?

Om du vill ha ett glas vatten till maten, bli inte förvånad om du får ett snapsglas med kokhett te.

Om du står på McDonalds längst fram i kön och ska beställa, bli inte förvånad om personen bakom dig sträcker sig och skriker fram vad han vill beställa som givetvis kassörskan börjar servera. (Detta gäller förstås inte bara mat utan andra vanliga situationer så som biljett-köp)
#2 2011-11-13, 09:28
Sweetiepie
Arbete och lön
Det finns en anledning till att det mesta fortfarande tillverkas i Kina, här är lönerna skrämmande låga. En vanlig fabriksarbetares lön kan ligga på 2000 i månaden.

Medellönen i Shanghai sägs ligga på 3000, och det stämmer bra på alla jag har pratat med här i Ningbo. De flesta som jobbar heltid, har jobbat ett par år tjänar runt 3000 i månaden. För att klara sig på denna lön måste man ofta bo i kollektiv. Bo hemma går sällan då "hemma" ofta är en helt annan provins i Kina.

Pratade med en kompis förra veckan som tjänar 3000 i månaden, får jobb-lägenhet betald av företaget, buss till och från jobbet. Jobbar 08.00 till 19.00 Måndag till Fredag.

Värst är det för studenterna. Många vill jobba extra. Att jobba gratis är förbjudet i Sverige men helt gratis i Kina. Många studenter kämpar hårt och jobbar en massa gratis för att få "plus i sitt CV". De som tjänar pengar så är det vanligt att tjäna 10kr i timmen.

Hur kan vanliga föräldrar som arbetar med den lönen betala sitt enda barns studier? Det kan de inte. Alla studenter jag pratat med på denna (privata) skolan har föräldrar som äger/driver företag/fabriker eller liknande.

Hur ska det gå för kinas export-ekonomi när lönerna stigit för högt?


Rikemanskulturen
I Kina är man antingen arbetare och är fattig, eller så äger man företag och är nyrik. Klasskillnaderna är enorma och visar sig mycket starkt. Kinas rika verkar vara knäppa i huvudet och vet inte hur de ska spendera sina pengar. Varje stad i Kina har stora lyxvaruhus som inte går att se i Sverige(kanske i Stockholm...). Men trots den stora fattigdomen så säljer utländska lyxprodukter hetare än någon annan stans i världen. Alltid när jag går förbi Haägen Daze (som är väldigt dyr lyxglass som kostar 80kr för 2-3 kulor) så ser jag föräldrar som sitter och matar sina små barn med stora lass.
I Kina är det precis som i andra lägre stående kulturer "status" i ägodelar viktigt. Vilken bil man har och vilka märken. Att kunna bjuda andar och slösa en massa pengar på krogen.
#3 2011-11-13, 09:50
sommarlov
Det är med intresse jag läser tråden, och jag ska med spänning följa den!

Har inte själv varit i Kina, men jag träffar ibland kineser i Sverige.
Mitt intryck är att deras kök är en katastrof, allt slits fort med den metod de lagar sin mat.
De är galna i godis, och har alltid en ursäkt att stoppa godis i sin egen, min och mina barns munnar.

Jag oroas mycket av miljöförstöringen i Kina, folk vet inte ens om själva vad som händer, verkar det som.
#4 2011-11-13, 10:05
Road
det är dags att komma hem nu, tror inte det finns mycket du kan göra åt detta monstrum inte ens USA skulle ha en chans vill ja tro, mycket intressant läsning dock sorgligt nog visste jag redan om en del, sjukt att man skall behöva leva under dylika villkor.

jag tror de enda som kan göra något är det kinesiska folket de lyckades med MAO, nu är det hög tid för en ny frihetsarme för dessa gossar har blivit för bra för sitt eget bästa nu.
#5 2011-11-13, 10:23
Milkmaster
Håller med om mycket du säger, och det är alltid lika roligt att dom anklagar en för att vara bög för att man är med sin kompis.

Dock glömmer du ju att ta upp deras extrema rasism samt att jag har nog aldrig i hela mitt liv stött på ett så otrevligt folk som kineserna, kanske dock bara är uppe i norr men jag betvivlar det. Så mycket skit dom snackar om en samt att dom konstant försöker starta bråk när dom druckit lite. Finns så mycket att säga men jag orkar inte skriva ner allt.
Personligen tycker jag Kina är ett riktigt dåligt land, förstår inte varför så många gillar det här och varför alla talar så gott om Kina, kommer själv absolut åka till Kina säkert en kort tid varje år bara för att öva mer på min Kinesiska samt att dom har en del rolig mat som man kan testa.

Dock kan jag tänka mig ge Kina en ny chans dock i en annan stad troligen söderut. Det är fortfarande ett gigantiskt land så man ska ju inte döma hela landet efter 1-2 städer.
Blev lite motsägelsefullt i slutet, men men.
#6 2011-11-13, 10:23
Bairuilong
Ursprungligen postat av Sweetiepie
... I Kina är det varken pant på burkar eller plastflaskor....


Jasså????

Nu vet jag inte med just Ningbo, men det är definitivt pant på flaskor i t ex Beijing. En stor business för många fattiga.

Mvh
#7 2011-11-13, 10:27
Lordshin
Ursprungligen postat av Sweetiepie
I Kina är det varken pant på burkar eller plastflaskor. Det finns i praktiken bara 1 papperskorg till att slänga all skit i hemmen. Jag har sett många elda upp sina sopor, det blir svart giftig rök.

Du har bott i Kina i 2 år och missat att man kan panta?
Både burkar, glasflaskor och pet flaskor är det pant på. Däremot så fungerar det INTE som i Sverige, att du går till butiken och stoppar in dem i en maskin, utan du ringer din lokala sopsamlare, oftast en äldre herre/dam på en cykel med flak som kommer hem till dig, räknar burkarna/flaskorna och betalar några kronor för säcken. Denna person tar sedan allt till återvinningscentralen/sopstationen och säljer dem där lite dyrare och tjänar några kronor på sin resa.
#8 2011-11-13, 10:30
Milkmaster
Håller med om mycket du säger, och det är alltid lika roligt att dom anklagar en för att vara bög för att man är med sin kompis.

Dock glömmer du ju att ta upp deras extrema rasism samt att jag har nog aldrig i hela mitt liv stött på ett så otrevligt folk som kineserna, kanske dock bara är uppe i norr men jag betvivlar det. Så mycket skit dom snackar om en samt att dom konstant försöker starta bråk när dom druckit lite. Finns så mycket att säga men jag orkar inte skriva ner allt.
Personligen tycker jag Kina är ett riktigt dåligt land, förstår inte varför så många gillar det här och varför alla talar så gott om Kina, kommer själv absolut åka till Kina säkert en kort tid varje år bara för att öva mer på min Kinesiska samt att dom har en del rolig mat som man kan testa.

Dock kan jag tänka mig ge Kina en ny chans dock i en annan stad troligen söderut. Det är fortfarande ett gigantiskt land så man ska ju inte döma hela landet efter 1-2 städer.
Blev lite motsägelsefullt i slutet, men men.
#9 2011-11-13, 10:39
Miin erfarenhet efter att ha varit där och jobbat senast i år är att de dels är trevliga och hjälpsamma och dels att de nu på allvar börjar ta itu med miljöpronlemen. I och med den 12:e femårsplanen som sparkades igång i fjor tycker jag man kan se en betydligt större satsning på miljöprojekt.

När man jobbar inne i systemet med olika organisationer och myndigheter slås man av att det är så enorma satsningar som görs. Då märker man också villken tradition av revirpinkkannde det finns mellan olika organisationer/myndigheter, och att de har lättare att betala för utländsk expertis än att ta hjällp av den inhemska. Lite underligt känns det att komma som utländsk expert när man vet att i princip samma kompetens finns på Kinesiska Universitet.

Kanhända är det en uttänkt strategi att få in mer know how?
#10 2011-11-13, 10:44
--68--
Jag har arbetat mot den kinesiskamarknaden på ett företag och upplever det system som finns där som extremt hierarkiskt. Ganska många kineser som jag haft kontakt med affärsmässigt har varit väldigt otrevliga, långt ifrån alla är otrevliga men de som jobbar på en mellannivå är otrevligast och högre chefer (beslutsfattare) minst otrevliga.

Kanske beror otrevligheten på all press och stress som sätts på medarbetarna sen upplever jag också att många är extremt dåliga på engelska.:|
#11 2011-11-13, 10:46
chamaemoros
Mycket av det du berättar om är helt riktigt och jag håller med dig i alla punkter (gällandes Shanghai för min del.) Har du också noterat det bisarra sättet kinesiska studenter springer på, men benen sprättandes utåt istället för framåt som jag och de flesta andra gör?

Det med att du beskriver kinesiska studenter som barn håller jag verkligen med om. Jag kommer ihåg när jag studerade i Kina och använde deras löpbana så kom en 21 årig studentflicka från Hebei fram till mig och sa med den mest ängsliga, barnsliga och kraftigt brytandes röst: "Hey, I think yuuu look like a heero." och fortsatte komplimera mig för mitt väldigt nordiska utseende. Jag misstänker detta var den tjejens enda framträdande till en utomkinesisk kille och jag tror hon blev förälskad i mig efter det.

I vilket fall, det var rätt roligt, för jag bad henne få lyssna på hennes musik, och det hela slutade med att jag efter fyra träffanden fick hela hennes kinsesiska samling från hennes laptop. Av 1000 låtar var ALLT kinesisk schlager

Mitt ex där nere tjänade dock mer än snittet, dock så arbetar hon på ett välkänt hotell i Shanghai och senast jag snackade med henne hade de höjt hennes lön till 5600 RMB / månad, där 4500 RMB var vad hon tjänat förut.

Kommer aldrig glömma när jag var på marknaden i min lokala by och såg ett hundkranium liggande på matbordet! Vem vill inte sitta o gnaga på ett sånt liksom
#12 2011-11-13, 11:12
Landing
Hej. Mycket intressant ämne.

Jag är själv halvasiat, och anser mig själv ha hyffsad koll.

Mina korta kommentarer till dina understrykta frågeställningar:

Hur ska Kina "klara sig själva" utan exporten och få en inhemsk marknad i framtiden om det ser ut såhär?

Det kommer de inte göra, men å andra sidan kommer de inte behöva klara sig utan exporten. De kommer fortsätta successivt att visa sig rikt mäktiga imperialister som inte bryr sig om folket eller omvärldens åsikter.


Hur ska Kina någonsin kunna konkurrera mot utlandet i framtiden gällande internetföretag?

Ingenting är omöjligt, bara för att man har en viss restriktion och censur behöver inte allt annat lida. Det är vanligt att större företag går runt problemet, men då måste man även muta regeringen. Om en regeringsman kommer på besök ("stick-prov") och ser att du bryter mot någon liten skitregel, så kan du få böta otroligt mycket. En vän till mig som har ett mycket populärt internetcafé fick böta cirka 30.000 kronor vilket är oerhört mycket. Anledning? Det var en pojke som var minderårig (ca 13 år), som spelade där när enligt reglerna var 15-årsgräns.

Hur ska det gå för landet och ekonomin på sikt när bubblan spricker och folket på allvar blir sura på det stora skämtet "partiet"?

Folk har inte tid att bli sura om de jobbar. Folk har en oerhörd lång standard, det är egentligen sjukt hur bra vi har det i Sverige. Mat har nästan alla, det är inte så svårt att fixa, men mycket annat materialistiskt är inte en självklarhet.


Hur ska det gå för den förstörda kinesiska miljön och all förgiftad mark, floder och produkter i framtiden?

Det kommer bara gå neråt. Disig luft och mycket smog tillhör vardagen. Växthuseffekten får en otrolig kraft. Jag minns under OS var det alldeles olidligt mycket trafik, då kom regeringen på idéen att bilar med sista siffran som är jämn endast fick köra varannan dag (och detsamma med udda, de dagarna de jämna inte fick). Det var ett bra initiativ men fortfarande för mycket trafik.
Alla floder är gulbruna och innehåller en massa skit, föroreningar och skräp. Mycket sant. För 40 år sen var det liknande, men inte alls som idag. Man ser verkligen hur super-industrialismen sätter sina spår.

Jag var och besökte en gammal vän som har "lyckats" i Kina, och hans föräldrar som bor på landet. Det är mycket simpelt boende, betongsgolv och smutsigt. Folk spottar på marken, och äter som du berättade tidigare. Detta ser jag som en kulturell skillnad och kan acceptera. Dock det som gör mig mest förbryllad är hur oansvarig man är med miljön. Mycket plastpåsar, förpackningar och dylikt skit slängs bara utanför. Man ser hur buskarna innehåller en massa skräp och allt är så förbannat torrt.

Du ser inte heller någon grön gräsmatta, eftersom det ses som ogräs. All mark med potential förstörs för bomulls- och risodling.


Kortfattat så tycker jag din beskrivning stämmer mycket bra, förutom det om panten. Har du aldrig köpt en dryck och sen fått någon som frågat om du har druckit klart? Det är en oerhört lukrativ sysselsättning med tanke på att en vanlig 50cl (vet inte om det är 55 i Kina, har för mig det) är ca 1 Jiao (1/10 Yuan - ca 10 öre i SEK) och det finns mycket flaskor ibland vid populär västerländska besöksorter.