Jemen

Jemens historia är sedan 8:e århundradet f.Kr. framför allt kännetecknat av handeln med rökelse och de därpå grundade kungarikena. Det mest betydande av dessa var Saba med sin huvudstad Marib. Så småningom började en långsam nedgång för de antika rikena utmed "rökelsevägen". Visserligen lyckades himyariterna på 200-talet än en gång ena landet men blev 525 erövrat av Aksum. 628 anslöt sig Jemen till profeten Muhammeds lära och folket anammade fort islam. Inom Kalifatet blev Jemen dock en randstat. Detta gynnade uppkomsten av flera regerande dynastier på 800-talet varav den mest betydelsefulla var zayditerna vilka skulle härska i Nordjemen ända till 1962. När tyngdpunkten av handelsvägen mellan Medelhavet och Indien på 800-talet försköts från Irak till Egypten började också i Jemen det ekonomiska uppsvinget. Sin glanstid upplevde landet under rasuliderna ända in på 1400-talet.

Med portugisernas upptäckt av sjövägen till Indien förlorade Jemen i betydelse för världshandeln. Landet blev på 1500-talet erövrat av Osmanska riket. Genom öppnandet av Suezkanalen på 1800-talet hamnar Jemen åter i stormakternas blickpunkt. Medan Storbritannien besatte Aden och Sydjemen kunde Nordjemen under zayditerna hävda sin oavhängighet gentemot det Osmanska riket, men de styrande imamerna lyckades inte modernisera landet. Deras konservativa regim ledde till störtandet av zayditerna 1962 och till utropandet av en republik. Efter detta inleddes visserligen en modernisering av landet, men de ekonomiska problemen kunde i själva verket inte lösas på grund av den snabba befolkningstillväxten. Genom anslutning av Sydjemen lyckades man 1990 förena länderna till ett rike.

Jemen är en genuin arabstat så väl vad som gäller språk som kultur. Befolkningen består mest av araber men vid kusten i Tihamaområdet finns "svarta araber" som är ättlingar till forna slavar och östafrikanska utvandrare. Sydasiater förekommer främst i Jemens sydliga delar. Islam är den största religionen och 90 procent av folket är muslimer. Arabiska är det officiella språket men engelska talas i omfattande utsträckning.

Jemeniterna använder traditionella dräkter och tuggar på den i Sverige narkotikaklassade drogen kat på eftermiddagarna. Att tugga kat ingår också i jemenitisk affärskultur för att främja beslutsfattandet, men man förväntar sig inte att utlänningar ska delta. Kat innehåller katinon och katin som är centralstimulerande och har stora likheter med amfetamin.

Flera av UNESCO:s världsarv finns i Jemen; gamla staden i Shibam, gamla staden i Sana samt den historiska staden Zabid.

Relaterade länkar

Visum

Nordiska medborgare får mot kostnad visum vid ankomsten.

Sveriges ambassad


Sveriges konsulat
Al Zabri Street
Sana'a
Yemen

Tel: +967-1-20 74 70
Fax: +967-1-21 33 79

E-post: consular@elaghil.com

Jemens ambassad


Jemen saknar ambassad i Sverige.
Närmaste ambassad ligger i Nederländerna.

Embassy of Yemen
Nassaulaan 2A
2514 JS Haag
Netherlands

Tel: +31-70-365 39 36
Fax: +31-70-356 33 12

E-post: info1@yemenembassy.nl
Hemsida: www.yemenembassy.nl

Resevarning utfärdad

UD 2011-04-28

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Jemen, samt uppmanar de svenskar som befinner sig där att lämna landet.
Orsaken till skärpt avrådan är bl a konflikten i de norra delarna av landet, oroligheterna i de södra delarna av landet, upprepade terroristhandlingar mot utlänningar och utländska intressen i större delen av landet, även i huvudstaden Sana'a. Vidare är risken för kidnappning, särskilt i de södra delarna, stor.
Sverige har ingen ambassad i Jemen. Det är ambassaden i Riyadh, Saudiarabien, som sköter de svenska förbindelserna.
Ursprungligt beslut om avrådan togs den 7 augusti 2007. Avrådan gäller tills vidare.

Läs mer om avrådan på Sveriges ambassad i Riyadhs webbplats

Artiklar om Jemen Visa fler (2)

Rätt dricks på resan - guide till 250 länder
Världens trevligaste och otrevligaste länder

Diskussioner om Jemen Visa fler (2)

Övriga världen 10 år sedan
41
Asien 14 år sedan
6
Clear

VÄDRET

Sana
+24°


Lokal tid: 05:59
Huvudstad: Sana
Största stad:Sana
Statsskick:republik
Språk:arabiska
Religion:islam
Yta: 527 970 km²
Folkmängd:25,2 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 43 invånare per km²
Medellivslängd:63 år
Analfabetism:50 %
Valuta: jemenitisk rial (YER)
1 rial = 0.03 kr
BNP per capita:$ 2 600
Tidsskillnad:+2 timmar
Elektricitet:220/230 V AC, 50Hz
Nationaldag:22 maj
Landsnummer:967
Landskod:YE
Näringsliv:jordbruk 63%, tjänstesektor 26%, industri 11%
Klimat:övervägande torrt; fuktigt i sydväst och svalare i västra höglandet; torrare i öst
Jemen Jemen
Flagga Statsvapen
Republiken Jemen
Al-Jumhuriyyah al-Yamaniyah (arabiska)
Republic of Yemen (engelska)
Jemen

Illustrationer

Städer i Jemen