Pitcairnöarna

Pitcairnöarna är världens folkfattigaste självstyrande territorium med 48 invånare (juli 2007) varav de flesta härstammar från Bountys myterister som kom till ön 1790. 1937 fanns där 237 invånare, men invånarantalet har sjunkit sedan dess på grund av utvandring, främst till Nya Zeeland. Samhällets gemensamma kostnader finansieras helt av öns frimärksförsäljning.

På ön talas kreolspråket pitcairnesiska, en blandning mellan 1700-talsengelska och tahitiska. Officiellt språk är dock engelska. På ön finns varken hotell, hamn eller flygplats. Båtar kommer oregelbundet, så ett brev till eller från ön kan ta flera månader.

Öarna upptäcktes av polynesier som förefaller ha bott på Pitcairn och Henderson i flera sekler. Arkeologer tror att polynesierna bodde där ända fram på 1400-talet, men öarna var obebodda när de upptäcktes av den portugisiske sjöfararen Pedro Fernandez de Quiros 1606. De föll sedan i glömska men återupptäcktes 1767 av brittiske sjöfararen kapten Philip Carteret på fartyget "Swallow" och namngavs då efter den besättningsman som först såg ön.

Efter myteriet på Bounty 1789 begav sig myteristerna först till Tahiti. Nio av myteristerna, sex tahitiska män och elva tahitiska kvinnor, lämnade Tahiti och landsteg på Pitcairn 1790. De tog vara på allt användbart på Bounty och Matthew Quintal satte fartyget i brand. Det dröjde till 1808 innan det amerikanska fartyget Topaz under kapten Mayhew Folger kom till ön.

Livet på ön hade kommit att präglas av våld och förtyck mot tahitierna, och ledde till döden för de flesta av männen. Brittiska sjömän, som besökte ön 1814, hittade bara en myterist vid liv, John Adams som levde med 9 kvinnor. Kvinnorna hade fått barn med några av de sedermera avlidna myteristerna och dessa barn var vid liv. Adams och Maimiti (Christians änka) hävdade att Christian hade blivit mördad under konflikterna mellan myteristerna och de tahitiska männen. Övriga hade dött under oroligheterna eller av andra anledningar.

Pitcairn blev en brittisk koloni 1838 och blev den första brittiska kolonin i Stilla havet. Samma år fick Pitcairn kvinnlig rösträtt som första territorium i världen. Efter att från början ha förvaltats som del av kolonin Fiji och som del i Brittiska Västra Stillahavsterritoriet ombildades Pitcairn 1970 till ett eget territorium Pitcairn and dependencies. Pitcairnöarna är idag det enda brittiska territoriet i Stilla havet.

År 2004 dömdes sex män, ungefär halva öns manliga befolkning, inklusive borgmästaren Steve Christian för olika sexualbrott, inklusive våldtäkt. Den brittiska regeringen har byggt ett fängelse på ön, så att de dömda ska slippa att deporteras till ett fängelse i Nya Zeeland. De sex männen började avtjäna sitt straff i slutet av 2006 och de beräknas bli frisläppta i december 2008.

Pitcairn är världens minsta demokrati, sett till antalet invånare. Den engelska kronans representant är guvernören, som befinner sig på Nya Zeeland. Denne utser i sin tur en kommissionär (ej bosatt på ön) och två rådgivare (varav den ene är ösekreteraren, som är anställd och bosatt på Pitcairn). De tre sistnämnda är givna medlemmar av örådet, som är Pitcairns beslutande församling. I detta öråd ingår även sex folkvalda ledamöter och en person som utpekas av de folkvalda. Totalt 10 ledamöter.

Pitcairnöarna har ingen flygplats eller hamn för stora båtar. Landstigning sker från mindre båtar. Om man vill resa till Pitcairn från exempelvis Sverige måste man först flyga till Tahiti och därefter vidare till ön Mangareva i Franska Polynesien. Sedan återstår en båttur på 30 timmar. Ibland avgår inte båten på flera månader.

Man kan också åka med några av de fraktbåtar som då och då går mellan Nya Zeeland och Pitcairn. Resan tar sju dygn och båttrafiken följer inga fasta tidtabeller, så det gäller att resa tillbaka när tillfälle ges. Annars kan man bli fast på öarna under en längre tid än beräknat.

Relaterade länkar

Visum

Visum krävs för nordiska medborgare.

Sveriges ambassad


Sverige saknar ambassad på Pitcairnöarna.
Närmaste ambassad ligger i Australien

Sveriges ambassad
5 Turrana Street
Yarralumla ACT 2600
Australia

Tel: +61-2-6270 2700
Fax: +61-2-6270 2755

E-post: sweden@iimetro.com.au

Pitcairnöarnas ambassad


Pitcairnöarna saknar ambassad i Sverige.
Närmaste ambassad ligger på Nya Zeeland.

Pitcairn Islands Office
P.O. Box 105 696
Auckland
New Zeeland

Tel: +64-9 366 01 86
Fax: +64-9 366 01 87

E-post: admin@pitcairn.gov.pn
Hemsida: www.government.pn

Artiklar om Pitcairnöarna Visa fler (1)

Rätt dricks på resan - guide till 250 länder

Medlemmarnas bilder från Pitcairnöarna

Pitcairnöarna
Pitcairnöarna

Diskussioner om Pitcairnöarna Visa fler (5)

Övriga resediskussioner 9 år sedan
24
Övriga världen 9 år sedan
12
Övriga världen 9 år sedan
22
Övriga resediskussioner 15 år sedan
12
Övriga världen 17 år sedan
17
Mostly Cloudy

VÄDRET

Adamstown
+25°


Lokal tid: 12:55
Huvudstad: Adamstown
Största stad:Adamstown
Statsskick:brittiskt territorium
Språk:engelska, pitkern
Religion:kristendom
Yta: 47 km²
Folkmängd:49 (2013)
Befolkningstäthet: 1 invånare per km²
Valuta: nyzeeländsk dollar (NZD)
1 dollar = 5.78 kr
Tidsskillnad:-9 timmar
Elektricitet:230 V AC, 50Hz
Nationaldag:23 januari
Landsnummer:649
Landskod:PN
Näringsliv:fiske, jordbruk och tjänstesektor
Klimat:tropiskt; regnperiod från november till mars
Pitcairnöarna Pitcairnöarna
Flagga Statsvapen
Pitcairnöarna
Pitkern Ailen (pitkern)
Pitcairn, Henderson, Ducie and Oeno Islands (engelska)
Pitcairnöarna

Illustrationer

Städer i Pitcairnöarna