Gabon

Befolkningen i den afrikanska republiken Gabon, som tidigare ingick i Franska Ekvatorialafrika, tjänar i genomsnitt dubbelt så mycket som invånarna i resten av det tidigare franska Afrika. Denna relativt höga levnadsstandard beror på den rika förekomsten av malm, särskilt mangan, som används vid framställning av kvalitetsstål.

Det bälte av frodig gräsmark som går genom Gabon har under århundraden varit ett genomgångsstråk för stammar från Västafrika till områden söder om ekvatorn. Några bantutalande folkslag slog sig ner där för gott. Från Kameruns inre kom senare fangfolket, ett krigiskt folk som hade rykte om sig att vara kannibaler. De sålde elfenben till europeiska köpmän, som hade upprättat handelsplatser ute vid kusten, och fick i utbyte skjutvapen och andra varor. Portugiserna var de första som, omkring 1470, slog sig ner vid kusten. Engelsmän, holländare, fransmän, spanjorer följde efter, många av dem för att köpa slavar.

År 1849 upprättade emellertid fransmännen Libreville som en koloni för frigivna slavar efter samma mönster som engelsmännens Freetown i Sierra Leone. Frankrike annekterade formellt Gabon 1885, och tillsammans med tre andra kolonier blev det 1910 medlem av federationen Ekvatorialafrika. Vid sekelskiftet led landet svårt under franska handelskompaniers exploatering, men efter 1910 avskaffades de värsta missförhållandena. Fransmännen började nu utnyttja kolonins rika råvarutillgångar, särskilt ökade man mahognyexporten.

I kolonialtidens slutskede upplöstes Franska Ekvatorialafrika, och Gabon blev självständigt 1960. Presidenterna Léon M'ba och Omar Bongo (från 1967) behöll en liten fransk truppstyrka i landet, vilket bland annat bidrog till en statskupp kunde avvärjas 1964.

Regeringens konservariva, profranska hållning har främjat betydande utländska investeringar, dels från privata företag dels från den franska regeringen och från Världsbanken. Gabons näringsliv har utvecklats snabbt i samband med exploateringen av landets mangan-, järnmalms-, olje- och urantillgångar. Gabon är en enpartistat där presidenten Omar Bongo har en mycket stark ställning. Fram till 1990-talet styrdes Gabon av enväldiga presidenter. 1991 antogs en ny konstitution, där olika partier tilläts och mer demokratiska val kunde hållas. Numera är Gabon ett av de mer utvecklade länderna i Afrika, tack vare en liten folkmängd, rika naturtillgångar och stöd från utlandet.

Gabons inkomst per capita är fyra gånger större än genomsnittet för afrikanska länder söder om Sahara, men eftersom inkomstskillnaden mellan de fattigaste och de rikaste är stor, är fattigdomen fortfarande utbredd.

Gabon har kallats Afrikas Galapagosöar. 75 procent av landet är täckt av frodiga ekvatoriala skogar med ett djurliv.

Relaterade länkar

Visum

Visum krävs för nordiska medborgare.

Sveriges ambassad


Consulat de Suède
c/o Cimgabon Direction générale
Quartier ACAE
Libreville
Gabon

Tel: +241-70 20 24
Fax: +241-70 27 05

E-post: annie.flore.roux@cimgabon.com

Gabons ambassad


Gabon saknar ambassad i Sverige.
Närmaste ambassad ligger i Storbritannien.

Gabonese Embassy
27 Elvaston Place
London SW7 5NL
United Kingdom

Tel: +44-20 78 23 99 86
Fax: +44-20 75 84 00 47

Artiklar om Gabon Visa fler (1)

Rätt dricks på resan - guide till 250 länder

Diskussioner om Gabon Visa fler (2)

Övriga världen 11 år sedan
21
Övriga världen 13 år sedan
3
Possible Light Rain

VÄDRET

Libreville
+22°


Lokal tid: 03:26
Huvudstad: Libreville
Största stad:Libreville
Statsskick:republik
Språk:franska
Religion:kristendom
Yta: 267 667 km²
Folkmängd:1,6 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 6 invånare per km²
Medellivslängd:53 år
Analfabetism:37 %
Valuta: CFA-franc (XAF)
1 CFA-franc = 0.01 kr
BNP per capita:$ 15 000 (2010)
Tidsskillnad:+0 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:12 mars
Landsnummer:241
Landskod:GA
Näringsliv:jordbruk 65%, industri och handel 30%, tjänstesektor 5%
Klimat:tropiskt, med torrperiod från mitten av maj till mitten av september
Gabon Gabon
Flagga Statsvapen
Republiken Gabon
République Gabonaise (franska)
Gabonese Republic (engelska)
Gabon

Illustrationer

Städer i Gabon