Spanien

Det är ett av Europas största länder, och omfattar större delen av Iberiska halvön. Till Spanien hör även ögrupperna Balearerna i Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten, stadsenklaverna Ceuta och Melilla på Marockos nordkust samt några mindre småöar i dess närhet.

Spanien har ett varierande landskap med vidsträckta platåer, slättområden och kustland. De största bergskedjorna är Pyrenéerna och Sierra Nevada, som också är populära skidorter. Sierra Nevada räknas till Europas solsäkraste skidort, och ligger bara två timmar från Costa del Sol. Det är en av få platser i världen där man både kan åka skidor och bada i havet samma dag.

Spanien har ett rikt konstnärsarv, från Velázquez på 1600-talet, Goya på 1700- och 1800-talet till Picasso, Dalí och Miró under 1900-talet. Den spanska flamencon, musiken och dansen, är välkänd runt om i världen, och Cervantes roman Don Quijote är en milstolpe i modern europeisk litteratur. Flera spanska filmskapare har fått internationella utmärkelser, däribland Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar och Luis Buñuel.

Det spanska köket är känt för paella (ris, kyckling, skaldjur och grönsaker), tortilla (omelett med potatis) och sangria (kallt vin som serveras med frukt).

Spanien har 50 provinser, indelade i 17 autonoma regioner och två autonoma städer. I skarp kontrast till det tidigare centraliserade Spanien under Francos styre, har landet på senare år genomdrivit en decentralisering som medfört ökade befogenheter för de autonoma regionerna. Idag är det få platser i Europa där staten har lika lite att säga till om som i Spanien.

Baskien har egen poliskår och driver sin egen utrikespolitik vid sidan av den nationella. Även Katalonien driver egen utrikespolitik, och diskuterar nu möjligheten att lämna Spanien för att bli en självständig stat. Kanarieöarna, Ceuta och Melilla åtnjuter speciell status inom EU. Ceuta och Melilla ingår exempelvis inte i EU:s tullområde, och Kanarieöarna är inte en del av det europeiska momsområdet.

De autonoma städerna Ceuta och Melilla tillhör området Plazas de soberanía, även kallat Spanska Nordafrika, och ligger geografiskt i Afrika. Plazas de soberanía består av två städer samt fyra mindre öar och ögrupper. Området är ett av få kvarvarande europeiska territorierna på eller i anslutning till Afrikas fastland. Det tillhör Spanien och är en del av Schengenområdet, men även Marocko gör anspråk på dessa områden. Runt städerna finns upp till sex meter höga stängsel som ska hindra immigranter från Afrikas länder.

James Bond-filmerna "Ur dödlig synvinkel", "The World Is Not Enough", "Man lever bara två gånger", "Die Another Day" och "Quantum of Solace" är samtliga till stora delar inspelade i Spanien. Samma gäller filmerna "Green Zone", "Den gode, den onde, den fule", "Indiana Jones och det sista korståget", "Lawrence av Arabien" och "Patton".

Lasse Åberg-filmen "Sällskapsresan" från 1980 är inspelad på Gran Canaria. De flesta scenerna spelades in på orterna Playa del Ingles och San Agustin.

Spaniens autonoma områden

Relaterade länkar


Visum

Svenska medborgare behöver inte visum till Spanien.

Sveriges ambassad


Embajada de Suecia
Calle Caracas 25
28010 Madrid
Spain

Tel: +34-91-702 20 00
Fax: +34-91-702 20 40

E-post: ambassaden.madrid@foreign.ministry.se

Spaniens ambassad


Spanska ambassaden
Djurgårdsvägen 21
115 21 Stockholm

Tel: 08-667 94 30
Fax: 08- 662 67 45

Artiklar om Spanien Visa fler (3)

Rätt dricks på resan - guide till 250 länder
Världens bästa och sämsta storstäder
Tripadvisors 10 värsta omdömen?

Medlemmarnas bilder från Spanien Visa fler (54)

Spanien
Spanien
Spanien
Spanien
Spanien

Diskussioner om Spanien Visa fler (1117)

Europa 3 veckor sedan
324
Europa 2 månader sedan
79
Europa 2 månader sedan
26
Europa 3 månader sedan
12
Europa 6 månader sedan
61
Europa 9 månader sedan
446
Europa 9 månader sedan
13
Europa 1 år sedan
1 983
Europa 2 år sedan
8
Europa 2 år sedan
107
Overcast

VÄDRET

Madrid
+24°


Lokal tid: 20:54
Huvudstad: Madrid
Största stad:Madrid
Statsskick:monarki inom EU
Språk:spanska
Religion:katolicism
Yta: 504 782 km²
Folkmängd:46,6 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 80 invånare per km²
Medellivslängd:80 år
Analfabetism:2 %
Valuta: euro (EUR)
1 euro = 9.76 kr
BNP per capita:$ 29 600 (2010)
Tidsskillnad:+0 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:12 oktober
Landsnummer:34
Landskod:ES
Näringsliv:tjänstesektor 68%, industri 21%, jordbruk 11%
Klimat:tempererat; milda, fuktiga vintrar och heta, torra somrar; svalare och fuktigare i nordväst
Spanien Spanien
Flagga Statsvapen
Konungariket Spanien
Reino de España (spanska)
Kingdom of Spain (engelska)
Spanien

Illustrationer

Städer i Spanien