Antarktis

http://iaato.org
Antarktis

Över 99 procent av Antarktis är täckt av is, som är upp till 4700 meter tjock. De flesta turister som besöker Antarktis gör det med kryssningsfartyg från Sydamerika.

Antarktis är uppdelat i sju olika territorier. De saknar egentligen praktisk betydelse, förutom att olika länders forskningsstationer ofta ligger på den delen som de gjort anspråk på. Enligt Antarktisfördraget, som undertecknades 1959, tillåts inte anspråken och det råder ett totalförbud mot kommersiell exploatering av området.

Sammanlagt sju länder har gjort anspråk på Antarktis; Argentina, Australien, Chile, Frankrike, Norge, Nya Zeeland och Storbritannien. Vissa av territorierna överlappar varandra, medan det samtidigt också finns ett område på Antarktis - Marie Byrd Land - som inget land gjort territoriella landanspråk på.

Argentinska Antarktis (Antártida Argentina)

Argentinska Antarktis överlappar Chiles och Storbritanniens anspråk och är den del av Antarktis som Argentina gör anspråk på sedan 1943.


Australiensiska Antarktis (Australian Antarctic Territory)

Australiensiska Antarktis är den landsektor av Antarktis som Australien gör anspråk på sedan 1933, och omfattar cirka 6 120 800 km². Australien öppnade sin första bemannade forskningsstation här 1954.

Australiensiska Antarktis började 1957 att även att ge ut frimärken. En utgivning som man sedan fortsatt med. Frimärkena är giltiga att använda i Australien, och är i praktiken vanliga frimärken med antarktiska motiv och avsändaren "Australian Antarctic Territory".


Brittiska Antarktis (British Antarctic Territory)

Brittiska Antarktisterritoriet (BAT) omfattar Grahams land, den landsektor av Antarktis som Storbritannien gör anspråk på sedan 1908, samt ett flertal ögrupper utanför fastlandet; Sydgeorgien, Sydsandwichöarna, Sydorkneyöarna och Sydshetlandsöarna. Hela området omfattar cirka 1 395 000 km². Brittiska Antarktis ger även ut egna frimärken.


Chilenska Antarktis (Antarctic Chilean Territory)

Chilenska Antarktis överlappar de argentinska och brittiska anspråken, och är den del av Antarktis som Chile gör anspråk på sedan 1940.


Adélieland (Terre Adélie)

Adélieland är den landsektor av Antarktis som Frankrike gör anspråk på sedan 1924, och omfattar cirka 1 395 000 km². En fransk forskningsstation finns här sedan början av 1950-talet. Adélieland är ett av fem distrikt inom Franska sydterritorierna.


Norska Antarktis

Norska Antarktis omfattar Drottning Mauds land, den landsektor av Antarktis som Norge gör anspråk på sedan 1939, samt de två öarna Peter I:s ö och Bouvetön.


Ross Dependency

Ross Dependecy är den landsektor av Antarktis som Nya Zeeland gör anspråk på sedan 1923, samt de fyra subantarktiska öområdena; Ballenyöarna, Rooseveltön, Rossön och Scottön. Hela området omfattar cirka 460 360 km².

Artiklar om Antarktis Visa fler (3)

Rätt dricks på resan - guide till 250 länder
Hur många länder finns det i världen?
Jordens tre kallaste resmål

Diskussioner om Antarktis Visa fler (18)

Övriga världen 1 år sedan
10
Övriga världen 4 år sedan
28
Övriga världen 6 år sedan
13
Övriga världen 6 år sedan
13
Övriga världen 10 år sedan
8
Övriga världen 11 år sedan
7
Övriga världen 11 år sedan
9
Övriga resediskussioner 11 år sedan
4
Övriga världen 12 år sedan
19
Övriga världen 12 år sedan
14
Overcast

VÄDRET

Halley
-39°


Lokal tid: 02:03
Statsskick:saknas, området lyder under antarktisfördraget
Yta: 14 200 000 km²
Folkmängd:0 (2013)
Valuta:
Tidsskillnad:-4 timmar
Landsnummer:
Landskod:AY
Antarktis