USA:s yttre öar

http://www.fws.gov
USA:s yttre öar

Områdena förvaltas av United States Fish and Wildlife Service inom USA:s inrikesdepartement, med kontor på Hawaii. Samtliga områden är numera naturskyddsområden.

Följande öar och ögrupper ingår i området:

  • Baker Island (Bakerön) 2,1 km²
  • Howland Island (Howlandön) 2,6 km²
  • Jarvis Island (Jarvisön) 5 km²
  • Johnston Atoll (Johnstonatollen) 2,6 km²
  • Kingman Reef (Kingmanrevet) 0,01 km²
  • Midway Islands (Midwayöarna) 6,2 km²
  • Navassa Island (Navassaön) 5,4 km²
  • Palmyra Atoll (Palmyraatollen) 3,9 km²
  • Wake Island (Wakeöarna) 6,5 km²

Bakerön (Baker Island National Wildlife Refuge) är en obebodd korallö i centrala Stilla havet, halvvägs mellan Hawaii och Australien. Ön upptäcktes 1832 av kapten Michael Baker, och har tillhört USA sedan 1857. Ön saknar sötvattenkällor, och täcks till större delen av sand och låg vegetation. Ön har en numera oanvändbar landningsbana som är helt övertäckt av vegetation. Det finns både övergivna byggnader och rester av krashade flygplan på Bakerön.

Howlandön (Howland Island National Wildlife Refuge) är en obebodd korallö, cirka 69 km från Bakerön. Ön saknar sötvattenkällor, och täcks till större delen av sand och låg vegetation. 1935 gjorde USA ett försök till att kolonisera ön, och under sju år fanns byn Itascatown. Idag finns det bara ruiner kvar av Itascatown. Det finns en numera oanvändbar landningsbana på ön.

Jarvisön (Jarvis Island National Wildlife Refuge ), även känd som Bunker Island, är en obebodd korallö i Stilla havet, halvvägs mellan Hawaii och Cooköarna. Den har ett tropiskt ökenklimat, med höga dagstemperaturer, stark sol och konstant vind. Ön saknar sötvattenkällor, och det regnar sällan. Detta har skapat ett dystert och platt landskap, till större delen täckt av sand och buskar. I mitten av ön finns en numera uttorkad lagun.

Johnstonatollen (Johnston Atoll National Wildlife Refuge) är en grupp korallöar i norra Stilla havet, cirka 1 300 km sydväst om Honolulu. Atollen består av de fyra öarna Johnston Island, Sand Island, North Island (Akau) och East Island (Hikina). Johnstonatollen användes tidigare som militärbas och lagerplats för kemiska vapen. Den hade tidigare cirka 1 100 invånare, men är idag helt obebodd. 2005 meddelade General Services Administration (GSA) att atollen var till salu, och den som köpte atollen skulle även få sin egen postkod på Hawaii. Atollen lades ut på auktion, innan man kort därefter ångrade sig och drog tillbaka erbjudandet.

Kingmanrevet (Kingman Reef National Wildlife Refuge) är ett obebott korallrev i centrala Stilla havet, halvvägs mellan Hawaii och Amerikanska Samoa. Revet administreras av U.S. Department of Interior i Washington, och saknar naturresurser. De få växter som börjar växa - främst kokospalmer - dör snabbt på grund tidvattnet. Kustlinjen är vid vissa tidpunkter 3 km i omkrets, men högsta punkten är endast 1 meter över havet. Revet överspolas ofta av vatten, vilket gör det farligt för sjöfarare. Det kallades tidigare för Danger Reef.

Midwayöarna (Midway Atoll National Wildlife Refuge) är en atoll i norra Stilla havet, cirka 2 300 km nordväst om Honolulu, som består av ett ringformat korallrev med några sandholmar, huvudöarna Eastern Island och Sand Island, samt den mindre Spit Island mellan dem. USA öppnade 1939 en militärbas på Midwayöarna, och 1942 utkämpades "Slaget vid Midway" här. Den militära verksamheten upphörde 1996, och sedan 2008 är det tillåtet för turister att besöka öarna. Sand Island är den största ön, och här finns även atollens flygplats. Cirka 40 personer - alla anställda vid US Fish and Wildlife Service - bor och arbetar på öarna.

Navassaön (Navassa National Wildlife Refuge) är en obebodd ö i centrala Karibien, mellan Haiti och Jamaica. På den södra sidan finns en 46 meter hög fyr som byggdes 1917. Kustbevakningen släckte fyren 1996, och efter det har ön administrerats av Department of Interior i Washington. Sedan 1801 gör Haiti anspråk på ön.

Palmyraatollen (Palmyra Atoll National Wildlife Refuge) är en grupp korallöar i centrala Stilla havet, halvvägs mellan Hawaii och Amerikanska Samoa. Den består av ett 50-tal öar, omgärdade av ett rev och två laguner. Palmyraatollen befolkas av mellan fyra till 20 personer som antingen är forskare eller personal vid US Fish and Wildlife Service. 2004 byggdes flera bungalows och duschar på ön för tillfälligt bosatta. Området saknar egna sötvattenkällor.

Wakeöarna (Wake Atoll National Wildlife Refuge) är en grupp korallöar i norra Stilla havet, 3 700 km väster om Honolulu. Atollen ligger mellan Hawaii och Norra Marianaöarna, och består av de tre öarna Peale, Wake och Wilkes. Under andra världskriget ockuperades öarna av Japan, som kontrollerade dem mellan 1941 och 1945. President Harry S. Truman hade 1950 ett möte med general Douglas MacArthur på Wakeöarna där man diskuterade Koreakriget. Idag administreras området av det amerikanska flygvapnet som har militärflygfält och flera forskningsstationer på atollen. Det bor och arbetar idag cirka 150 personer på de tre öarna. Wakeöarna är också skådeplatsen för den svenska spelserien Battlefield, då man gjort flera multiplayerkartor baserade på området.

Relaterade länkar


Visum

Visum krävs för svenska medborgare.

Sveriges ambassad


Sverige saknar ambassad på USA:s yttre öar. Närmaste ambassaden ligger i USA.

Sveriges ambassad
2900 K Street, NW
Washington DC 20007
USA

Tel: +1-202-467 2600
Fax: +1-202-467 2699

E-post: ambassaden.washington@foreign.ministry.se

USA:s yttre öars ambassad


USA:s yttre öar saknar egen ambassad.
Konsulära ärenden hanteras av USA.

Embassy of USA
Dag Hammarskjölds väg 31
115 89 Stockholm

Tel: 08-783 53 00
Fax: 08-661 19 64

E-post: webmaster@usemb.se
Hemsida: www.usemb.se

Artiklar om USA:s yttre öar Visa fler (2)

Rätt dricks på resan - guide till 250 länder
Hur många länder finns det i världen?

Diskussioner om USA:s yttre öar Visa fler (3)

Övriga resediskussioner 9 år sedan
24
Övriga världen 12 år sedan
1
Övriga världen 15 år sedan
4
Clear

VÄDRET

Johnston Atoll
+26°


Lokal tid: 03:53
Statsskick:amerikanskt territorium
Språk:engelska
Religion:kristendom
Yta: 34 km²
Folkmängd:200 (2013)
Befolkningstäthet: 5 invånare per km²
Valuta: US-dollar (USD)
1 US-dollar = 8.40 kr
Tidsskillnad:-12 till +11 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:UM
Näringsliv:fiske, militär verksamhet
Klimat:tropiskt
USA:s yttre öar

Illustrationer