Europa

Nederländerna

Europa är jordens minsta världsdel efter Oceanien, men till befolkning räknat den tredje största efter efter Asien och Afrika. Sedan 1700-talet har gränsen mellan Europa och Asien vanligen ansetts gå vid Uralbergen, Uralfloden, Kaspiska havet, Kaukasus, Svarta havet, Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna. Medelhavet i syd separerar Europa från Afrika. Västgränsen är Atlanten där Island utgör västlig utpost. Norrut begränsar Norra ishavet. Ögruppen Svalbards nordspets är Europas nordligaste punkt.

I praktiken dras gränsen till Europa oftast med större hänsyn till politik, ekonomi och kultur. Detta har lett till att det finns flera "olika" Europa, som inte alltid är identiska till storleken, och som inkluderar eller exkluderar olika länder baserat på vilken definition av Europa som används.

Europa rymmer knappt 12% av jordens befolkning, fördelat på något mer än 7% av jordens landyta. De folkrikaste länderna var 2006 förutom Ryssland: Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Ukraina.

Länder i Europa

Artiklar om Europa Visa fler (14)

Svalbard
Rätt dricks på resan - guide till 250 länder
Världens bästa och sämsta storstäder

Diskussioner om Europa Visa fler (16)

Europa - allmänt 2 timmar sedan
62
Europa - allmänt 21 timmar sedan
759
Tyskland 1 dag sedan
31
Europa - allmänt 1 dag sedan
7
Spanien 3 dagar sedan
3
Europa - allmänt 4 dagar sedan
6
Europa - allmänt 1 vecka sedan
690
Europa - allmänt 1 vecka sedan
8
Europa - allmänt 1 vecka sedan
4
Sverige 1 vecka sedan
1