Nordkorea

Nord- och Sydkorea bildades efter att Korea delats upp mellan Sovjetunionen, norr om den 38:e breddgraden, och USA, söder om den 38:e breddgraden, efter att den japanska ockupationen avslutats efter andra världskriget. Folkrepubliken Nordkorea utropades 1948, några veckor efter grundandet av Sydkorea och båda staterna hävdar att de har rätt till hela halvön.

1950 startade Koreakriget efter att nordkoreanska trupper korsat den 38:e breddgraden (enligt nordkoreansk historieskrivning korsade sydkoreanska trupper 38:e breddgraden först). Efter kriget, som avslutades genom vapenstillestånd 1953, dock utan något formellt fredsavtal, går gränsen mellan Nord- och Sydkorea utmed den 38:e breddgraden och är världens förmodligen mest militariserade område. Den går allmänt under beteckningen DMZ, eller "den demilitariserade zonen".

Inledningsvis var den nordkoreanska centralplanerade industrin mycket produktiv och det var länge den norra delen av landet som var mest industrialiserad. Efter Sovjetunionens fall har dock även Nordkoreas ekonomi kraftigt försvagats och utöver detta har landet även drabbats av återkommande naturkatastrofer. Då man fruktar ett angrepp från USA har landets resurser till stor del satsats på militär upprustning och även på utvecklandet av kärnvapen.

Enligt konstitutionen är Nordkorea en demokratisk flerpartidemokrati som garanterar representation för sina medborgare, men denna uppfattning har mött stark kritik främst från utlandet. Freedom House klassar Nordkorea som världens minst demokratiska land.

En ständig svår energikris råder sedan Sovjetunionens fall och Nordkorea förlorade möjligheten att importera kol och olja därifrån till subventionerade priser. Kina förser än idag Nordkorea med subventionerad olja, men i betydligt mindre kvantiteter än vad Sovjetunionen gjorde. Huvuddelen av Nordkoreas energi kommer från vattenkraft, men återkommande översvämningar har skadat många vattenkraftverk. Den nordkoreanska kolgruveindustrin har haft en avtagande produktion sedan slutet av 1980-talet. Brist på elektricitet och föråldrad utrustning ledde till en negativ produktivitetsutveckling under 1990-talet. Under senare år har en modernisering av kolgruveindustrin genomförts där nya maskiner köpts in från Kina, det är dock oklart hur mycket detta kunnat höja produktiviteten med tanke på den fortsatta energikrisen.

2007 återupptog man för första gången sedan Koreakriget reguljära kommersiella fartygsförbindelser med Sydkorea. Enligt planerna ska tre lastfartyg i månaden frakta varor mellan Raijin i Nordkorea och Busan i Sydkorea.

Senare samma år återupptog man också reguljära tågförbindelser mellan Nord- och Sydkorea för första gången sedan 1951. Inledningsvis kommer tågen att gå från Dorasan till Panmun och föra byggnadsmaterial från Sydkorea till Nordkorea och färdiga produkter tillbaka till Sydkorea.

Nordkoreas befolkning är en av de etniskt och lingvistiskt mest homogena i världen: den stora majoriteten är koreaner, med koreanska som modersmål, med endast mycket små kinesiska och japanska minoriteter.

En del bedömare menar att ledarna Kim Il Sung och Kim Jong Il betraktas som folkets frälsare och att personkulten kring dem är så stark att de upphöjts till en närmast gudalik status.

Relaterade länkar

Visum

Visum krävs för nordiska medborgare.

Sveriges ambassad


Sverige saknar ambassad i Nordkorea.
Närmaste ambassad ligger i Kina.

Embassy of Sweden
3 Dongzhimenwai dajie San li Tun
Chaoyang district Peking 100600
China

Tel: +86-10 65 32 33 31
Fax: +86-10 65 32 50 08

E-post: svensk@iuol.cn.net
Hemsida: www.swedemb-cn.org.cn

Nordkorea


Nordkoreas ambassad
Norra Kungsvägen 39
181 31 Lidingö

Tel: 08-767 38 36

E-post: koscom@telia.com

Artiklar om Nordkorea Visa fler (2)

Rätt dricks på resan - guide till 250 länder
Världens 25 minst besökta länder

Diskussioner om Nordkorea Visa fler (36)

Asien 3 år sedan
1 010
Asien 4 år sedan
22
Asien 5 år sedan
7
Asien 5 år sedan
31
Asien 7 år sedan
4
Asien 8 år sedan
8
Asien 8 år sedan
19
Asien 9 år sedan
6
Asien 10 år sedan
5
Asien 10 år sedan
4
Mostly Cloudy

VÄDRET

Pyongyang
+16°


Lokal tid: 21:14
Huvudstad: Pyongyang
Största stad:Pyongyang
Statsskick:folkrepublik, militärstyre
Språk:koreanska
Religion:buddhism, taoism
Yta: 120 540 km²
Folkmängd:24,7 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 188 invånare per km²
Medellivslängd:64 år
Analfabetism:1 %
Valuta: nordkoreansk won (KPW)
1 won = 0.0098 kr
BNP per capita:$ 1 700 (2008)
Tidsskillnad:+8 timmar
Elektricitet:120/220 V AC, 60Hz
Nationaldag:9 september
Landsnummer:850
Landskod:KP
Näringsliv:tjänstesektor och industri 64%, jordbruk 36%
Klimat:tempererat; kalla, snörika vintrar och varma, fuktiga somrar
Nordkorea Nordkorea
Flagga Statsvapen
Demokratiska folkrepubliken Korea
Choson Minjujuui Inmin Konghwaguk (koreanska)
Democratic People's Republic of Korea (engelska)
Nordkorea

Illustrationer

Städer i Nordkorea