Om Travel Forum

Travel Forum är en webbplats för dig som är intresserad av att resa. Du behöver inte ha rest mycket eller besökt många platser, men du skall ha ett seriöst reseintresse.

Här kan du få tips och inspiration inför kommande resor, hålla kontakten med andra resenärer samt lära känna nya personer som också är intresserade av att resa. Som medlem får du en även personlig världskarta som visar vilka platser du besökt, samt statistik över ditt resande.

Travel Forum vs Flashback Forum

När det gäller diskussionsforumet på Travel Forum så samarbetar vi delvis även med Flashback Forum. Man väljer själv ifall man vill vara medlem på båda forumen, eller på enbart Travel Forum. Väljer du att inte vara medlem på Flashback Forum, så kommer ditt användarnamn att blockeras där, så att ingen annan kan registrera ditt användarnamn på Flashback Forum. Du har då även möjligheten att aktivera ditt konto på Flashback Forum senare, ifall du av någon anledning skulle ändra dig.

Travel Forum är en webbplats med inriktning på resor, medan Flashback Forum är ett diskussionsforum med fokus på yttrandefrihet. Travel Forums styrka är att alla som är här är intresserade av resor, medan Flashback Forums styrka är den stora variationen av användare samt att det är Sveriges största och mest välbesökta diskussionsforum.

Ifall man är medlem på båda forumen så kan man starta och besvara inlägg i samtliga forum. Är man inte medlem på Flashback Forum så kan man enbart posta inlägg i forumet 'Travel Forum'.

Artiklar

Dina egna erfarenheter och någon annans - resandet behöver båda. Vi vill åka dit själva, känna platsen, möta människorna. Sedan så vill vi även höra andra personers perspektiv. Hur upplevde de platsen, människorna och var det något man missade. Både Mick Jagger och Drew Barrymore lär ha sagt att ifall de tvingades byta yrke, så skulle de vilja börja skriva researtiklar istället.

Travel Forum erbjuder dig möjligheten att publicera dina egna researtiklar. Här kan du dela med dig av dina erfarenheter, och vi uppmuntrar alla medlemmar att skriva om sina upplevelser. Texter som kan både hjälpa och inspirera andra besökare. Vi har delat in artiklarna i tre olika grupper.

Reseberättelser är reseskildringar som beskriver en plats eller en resa som du gjort. Rekommenderad längd på en reseberättelse är 1000-2000 ord, men givetvis kan en text vara både kortare och längre.

Tips och varningar är kortare texter där du uppmärksammar läsarna om hotell, sevärdheter eller något annat som du tycker har utmärkt sig på ett positivt eller negativt sätt. Det kan också bara vara ett användbart tips.

Bilder

Travel Forum erbjuder dig möjligheten att publicera dina egna resebilder. Observera att Travel Forum är en webbplats om resor, så vill du ladda upp bilder som saknar relevans för Travel Forums övriga medlemmar så måste vi dessvärre hänvisa dig till andra webbplatser istället, med annan inriktning.

Det är enbart tillåtet att publicera bilder som man äger upphovsrätten till. Förutom möjligheten att publicera dina egna bilder, så kan du även starta egna resealbum. Du har också möjligheten att skriva kortare eller längre texter om dina bilder och fotoalbum.

Upphovsrätt vs. Creative Commons

Samtliga bilder och artiklar som publiceras på Travel Forum skyddas av upphovsrättslagen (1960:729). Dessa rättigheter ägs av respektive medlem. Den som önskar använda någon text eller bild som publicerats på Travel Forum måste kontakta medlemmen personligen. En medlem har också möjligheten att radera sina egna bilder eller artiklar från Travel Forum.

Samtliga texter i diskussionsforumet - både på Flashback Forum och Travel Forum - är licensierade under Creative Commons 2.5. Dessa texter kan inte raderas efteråt, och saknar traditionell upphovsrätt.

Stater, länder och geografiska områden

Det finns många sätt att räkna antalet länder. Enligt Travel Forum så finns det idag 251 länder, varav 194 av dessa är självständiga stater. Sverige är ett exempel på en självständig stat, medan Grönland är ett land, men inte en självständig stat.

Enligt The Travelers' Century Club (TCC), en amerikansk klubb för resenärer som besökt minst 100 länder, så finns det 334 länder. De väljer exempelvis att klassa Borneo och Påskön som länder, medan vi istället väljer att klassificera dessa platser som geografiska områden.

Det finns också flera länder som är gränsfall, som exempelvis Abchazien, Nagorno-Karabach, Nordcypern, Somaliland, Sydossetien och Transnistrien. Vi har valt att inte inkludera dessa platser som länder, då de saknar internationellt erkännande.

Ett annat gränsfall är Kosovo som har ett begränsat internationellt erkännande. Men då landet blivit erkänt av ett drygt 50-tal länder, däribland Sverige och de flesta EU-länderna, så har vi valt att klassificera Kosovo som ett land.

Det finns också länder som har upphört att existera. Dessa redovisas separat, och är mer redovisade som kuriosa. Vi har gjort vår avgränsning vid 1950, och inkluderar enbart stater som funnits och upphört efter detta datum.

700 städer

Det finns betydligt fler städer i världen än de cirka 700 stycken vi valt ut. Vi har valt att inkludera de städer vi tycker är viktigast och mest betydelsefulla. Vi har i vårt urval tagit hänsyn till städernas historia, storlek, kultur och även vart de ligger geografiskt. För att få ett så kvalitativt urval som möjligt har vi tagit hjälp av turistböcker, uppslagsverk, kartor och webbplatser med inriktning på resor och geografi. Vi har även tittat närmare på vilka platser reseföretag som gör rundresor i ett land besöker, och av vilka orsaker staden besöks. Vi planerar att komplettera med ytterligare städer i framtiden.

Visum och ambassader

Travel Forum har under 'Resmål' publicerat visumregler för världens alla länder, kontaktuppgifter till ländernas ambassader samt även Sveriges ambassader i de olika länderna. I de fall där Sverige saknar ambassad eller konsulat, så har vi kontaktuppgifter till närmaste ambassad.

Visumregler ändras, och ambassader både stängs och flyttas ibland. Vi försöker hålla uppgifterna så aktuella som möjligt, men ifall du ser några uppgifter som är felaktiga så hoppas vi att ni kontaktar oss så vi kan uppdatera vår information.

Inspiration

Det finns många olika sätt att upptäcka världen på. Hur man vill resa, och vart man vill resa är en smaksak. Vi har valt att kategorisera världen efter kontinenter, länder och geografiska områden som exempelvis Centralamerika, Västindien, Mellanöstern, Polynesien och så vidare.

Målsättningen med Travel Forums listor och statistik är att ge inspiration och även hjälpa er att upptäcka världen och alla de platser som är värda att besöka.