Jordens tre kallaste resmål

Det finns platser på jorden där glasögonen fryser fast i ansiktet, och invånarna lämnar sina bilar på tomgång hela dagen, i rädsla för att batteriet ska lägga av. Läs listan över jordens tre kallaste resmål.

1. Antarktis (-89,2)

Ingen plats på jorden är lika kall som Antarktis, och kallast är det i den östra delen. Rekordet har den ryska forskningsstationen Vostok med 89,2 minusgrader. Forskare hävdar att det varit kallare flera gånger efter detta, och så sent som förra året uppmätte en av NASA:s satelliter 93,2 minusgrader. Men dessa siffror har inte blivit erkända av Meteorologiska världsorganisationen.

Det finns inga turistresor till forskningsstationen Vostok. Det närmaste man komma är istället till Sydpolen, där rekordet är 82 minusgrader. För cirka 300 000 kronor erbjuder den svenska researrangören Polar Quest flygresor dit från den chilenska staden Punta Arenas. Resorna är alltid i december eller januari när det är som "varmast". Sommar i Sydpolen betyder normalt mellan 15 och 20 minusgrader, och med ett värmerekord på 9,9 minusgrader.

2. Sibirien (-71,2)

Alla vet att Ryssland kan vara kallt på vintern. Med en dygnsmedeltemperatur på 50 minusgrader i januari är städerna Ojmjakon och Verchojansk i nordöstra Sibirien de två kallast bebodda platserna på jorden. Rekordet har Ojmjakon med 71,2 minusgrader, medan Verchojansk har uppmätt 67,8 minusgrader. Dessa två är också norra halvklotets kallaste platser.

Invånarna berättar om hur glasögon fryser fast i ansiktet, pennor slutar fungera och batterierna lägger av. Av rädsla för att bilarna ska haverera låter vissa invånare dem vara i gång hela dagen. Byn har ingen mobiltäckning, men om det fanns så skulle telefonerna ändå inte kunna fungera. Ingenting kan odlas eller växa i området, så invånarna lever på kött då inget annat går att äta.

Den sibiriska researrangören Nord Stream arrangerar vinterresor till Ojmjakon från Jakutsk i östra Sibirien mellan december och mars. En rundresa (med namnet "Winter Travel to the Worlds Coldest Inhabited Place" på sex dagar kostar mellan 6 000 och 30 000 kronor per person, beroende på hur många som bokar resan.

3. Grönland (-66,1)

Grönland är den kallaste platsen på det västra halvklotet. Den brittiska forskningsstation North Ice, som mellan 1952 och 1954 låg placerad i mitten av den grönländska inlandsisen, har ett rekord på 66,1 minusgrader.

Det är få researrangörer som erbjuder vinterresor till Grönland, och den sista i Sverige var Grönlandsresor som erbjöd vinterresor fram till förra året. Danska Greenland Travel erbjuder ett flertal vinterresor där man utlovar både norrsken, myskoxar och hundspannturer. Men framförallt en enastående naturupplevelse. De billigaste resorna kostar cirka 7 500 kronor per person.