Världens trevligaste och otrevligaste länder

Utländska turister känner sig mer välkomna i Jemen, Rwanda och Bosnien än vad de gör i Sverige. Allt enligt en rapport från World Economic Forum, som utsett de länder som är bäst och sämst på att bemöta utländska besökare.

World Economic Forum analyserade 140 länder utifrån deras förmåga att utveckla turistindustrin, och undersökte då även invånarnas attityd till utländska besökare. Undersökningen som blev klar förra året betygsatte länderna från noll till sju, där sju betydde att besökarna kände sig "mycket välkomna". Sverige fick betyget 6,5, och kom på 24:e plats.

Världens trevligaste länder

1. Island, Nya Zeeland
Betyg: 6.8
Island och Nya Zeeland fick båda 6,8 poäng, och är enligt undersökningen de länder som är trevligast mot turister.

2. Makedonien, Marocko, Senegal, Österrike
Betyg: 6,7
Fyra länder, två europeiska och två afrikanska, fick 6,7 poäng.

3. Portugal, Bosnien-Hercegovina, Irland, Burkina Faso, Barbados, Kanada, Thailand, Mali, Förenade Arabemiraten, Singapore, Malta, Jemen, Belgien, Rwanda
Betyg: 6,7
Sammanlagt 14 länder fick betyget 6,7 poäng.

Sydamerika blev den enda världsdelen, med undantag för Antarktis, som inte fick något land representerat i listan över de 20 trevligaste. Det land i Sydamerika som klarade sig bäst var Brasilien. De fick 6,4 poäng, och hamnade på plats 43.

Världens otrevligaste länder

1.Bolivia
Betyg: 4.1
Bolivia är det land där turister känner sig minst välkomna.

2.Venezuela
Betyg: 4.5
Ännu ett sydamerikanskt land hamnar i botten.

3. Ryssland
Betyg: 5.0
Ryssland har den tredje sämsta placeringen.

4. Kuwait, Lettland, Iran
Betyg: 5.2
Tre länder fick 5,2 poäng.

5. Pakistan
Betyg: 5.3
Endast sex länder är otrevligare mot utländska besökare än Pakistan.

6. Slovakien, Bulgarien, Mongoliet, Kina, Sydkorea, Saudiarabien
Betyg: 5.5
Sex länder fick 5,5 poäng.

7. Ukraina, Trinidad och Tobago
Betyg: 5,6
Två länder fick 5,5 poäng.

Både Afrika och Oceanien saknar länder i listan över de 15 otrevligaste. Tjad, Mauritanien, Malawi och Lesotho är de länder i Afrika som placerade sig sämst. De fick samtliga 5,7 poäng. I Oceanien har World Economic Forum endast undersökt två länder. Nya Zeeland vann hela undersökningen, och Australien fick lika många poäng som Sverige.

Kommentarer (1)

Jisses, man ska ta undersökningen för vad den är. Det är inte en undersökning av "otrevlighet". Det är en undersökning av västerländsk standard/värderingar samt hur väl turistservicen är utbyggd. Men visst, är man en ovan turist så kan väl vissa länder te sig otrevliga.