Ursprungligen postat av Chalmeristen
Och även om Kineser gått på det lokala universitetet i Henan så tvättar man inte ur Henanbeteendet ur dom bara för det. Om du är etnisk Kines som vuxit upp i Väst så är du Västerlänning. Går inte att jämföra. Likadant med HongKong- och Singaporekineser, går inte att jämföra, en helt annan klass och rätt jämförbara med Japaner. Det sitter inte i blodet, det sitter i nationen.
Håller med Jonipoon att Yunnan- och Xinjiangköken har den godaste maten. Även visst Sichuankök. Finessen är att dessa kök låter sig påverkas av influenser utifrån, i synnerhet Yunnanköket som innehåller extremt mycket av de Sydostasiatiska köken i form av grönsaker och rent allmänt en lättare matstil till skillnad från Hebei och Dongbei där idealet är gruvarbetarmat och kvalitet mäts i antalet kalorier man lyckas stoppa in i varje portion.
Det ligger en hel del i detta.
Kultur och uppfostran är så oerhört avgörande för en individs personlighet och uppförande. Intelligens och kreativitet sitter i generna, men när det kommer till uppförande och personlighet så är det något som påverkas av ens omgivning.
Det där med Dongbei säger en hel del. Jag älskade mat från Dongbei när jag var ny i Kina just eftersom de hade så mycket potatis i sina rätter. Det tog väl några år men sedan insåg jag hur överskattat det är - I princip varje gata i Shanghai har en restaurang där det står 东北菜 med neontext utanför, det är otroligt populärt just pga anledningarna du nämnde. Provinsfolket har ju ökat i Shanghai på senare år dessutom, så det är väl inte så konstigt att fler skitrestauranger dyker upp.