Ursprungligen postat av Jonipoon
Snacka om att dra alla över en kam och inte läsa folks inlägg när man målar ut alla som kritiserar viss kinesisk mat som "turister som bara äter pizza och hamburgare".
Hade du t.ex. läst mina tidigare inlägg så ger jag en utförlig förklaring till varför man inte kan bedöma Kinas mat som ett enda kök eftersom varje provins har sitt egna kök. Jag fullkomligt hyllar maten från Yunnan och Xinjiang.
Ett stort problem med många kinesiska restauranger är snarare att kvaliteten på maten är undermålig. Man tar genvägar för att spara pengar istället för att skapa en bra produkt. Detta känns igen även när kineser försöker öppna egna västerländska restauranger, ofta smakar deras pastor och pizzor skit. Detta beror dock även på brist på kunskap.
Det krävs bra management och bra kockar för att laga och leverera god mat. Du säger att du gillar streetfood, men streetfood är nästan alltid god eftersom den lagas på plats utomhus, plus att kocken lagar exakt samma sak om och om igen så han/hon behöver inte kunna något annat än att bemästra en enda grej. Det är stor skillnad på streetfood och en riktig restaurang. Jag tycker snarare att det är typisk turistgrej att säga att man "älskar kinesisk mat" och så visar det sig att man bara går runt och ätit streetfood, typ grillspett på pinne. Wtf, grillspett på pinne kan man få i vilket land som helst i världen och det är nästan alltid gott! (Av samma anledning jag nämnde ovan).
Givetvis är det också en smaksak. Folk från olika länder har olika smaklökar och traditioner, och det är absolut inget illa med det. Som jag sagt i tidigare inlägg så äter jag gärna kinesisk mat, men inte precis varje dag eftersom det är viktigt med variation för mig. Om man som svensk fullkomligt äääääälskar kinesisk mat och påstår att det inte alls är gott med tex. köttbullar och mos några få gånger om året, så ljuger man för sig själv. Undantaget är väl om man inte växte upp med köttbullar och mos i Sverige.
Vad säger du t.ex. om alla kinesiska turister i Sverige som åker runt med sina fullproppade bussar, men i varje stad de stannar i så äter de endast, och då menar jag verkligen ENDAST, kinesisk mat?
Det jag gillar att äta när vi är i Kina är nudlar, baozi, jiaozi, den kalla salladen som man väljer själv i affären och som säljs per kilo och min absoluta favorit roujiamo.
Sen äter vi massa annat hos hennes föräldrar som jag också gillar (de brukar dock nästan alltid köpa mat utifrån) grillade sesamkycklingar, grillad anka, grillad fisk. Jag undviker dock mat med koriander i då det smakar som tvål. Har turen att min sambo gillar inte koriander heller så hennes morsa lagar/köper inget med det.
Förresten, någon som hört om stackars kinesiskan som blev av med armen i en bilolycka i Thailand? Hon bor i Sverige och har en svensk man och barn...