Hitta diskussioner med liknande innehåll

Maten i Kina

#1 2011-02-19, 16:22
Sweetiepie
Det finns så mycket att säga och diskutera kring maten i Kina och jag undrar om vi inte behöver skriva av oss lite om det. Det påstås ju ständigt om hur bra och fantastisk den kinesiska maten är. Det tycker de flesta som kommer hit (innan de hinner inse att mycket är densamma och smakar lika dant).

Jag har varit i Kina i över 1 år nu och då har man ju fått vänja sig och uppleva det mesta, och jag är lite kluven vad jag tycker om det kinesiska köket faktiskt.Jag kan konstatera att kinesiska maten i Kina inte är som "kinesisk mat" i Sverige. Innan jag åkte till Kina hade jag aldrig hört talas om Dumplings eller Tofu.

Jag kan börja med att säga att det är mycket mat som är riktigt gott så som just dumplings och tofu, men jag tänkte faktiskt rada upp punkter med min kritik till kinesisk mat.

Maten är "billig"
En övervägande del av kinesernas kost består av mycket billig mat. Ris, nudlar, tofu, ägg och en massa grönsaker så som kinakol. Det finns oändligt med maträtter med olika namn men mycket är i slutändan bara baserade på dessa produkter. Jag har sett kineser sitta och "njuta" av en portion "scrambled egg rice" talrik till en trolig råvarukostnad av ~2kr. Nudlar är i Sverige förknippat med fattig studentmat, men i Kina är detta något en hel familj kan äta till både frukost, lunch och middag!

Man äter "allt" på djuret
När man beställer "hot plate beef" eller "shredded pork" så får man oftast en massa kött vilket är trevligt. Men i många fall, speciellt kyckling så är det omöjligt att få in filéer. 干鸡锅 torr kyckling gryta(?) är en populär rätt som många kineser gillar men tro mig, denna består endast av ben och rester!. Man kan helt enkelt bli förbannad ibland och ropa "Har de slängt alla filéerna för att sedan servera resterna??" vilket det faktiskt verkar som att de har gjort.

Kryddor??
När man köper god BBQ grillspett på gatan så får man en massa goda kryddor. På restauranger så saknar dock maten ofta krydda, utan istället används chilipeppar som gör att munnen bränner och alla andra smaker tonas bort. Säger man åt att man inte vill ha chilin så är det som att äta helt okryddad mat, smaklöst. Tack och lov har dom så mycket MSG/glutamat att det ändå smakar okej.

Krångligt att äta
Tänk vad härligt det är att kunna sätta sig på restaurangen, beställa en stor portion mat som man sedan nästan med en sked kan sitta och häva i sig. Jag beställde ikväll en maträtt med ris på en fin restaurang och fick väldigt mycket ris, men överst ligger kanske max 2-3 stackars kycklingbitar sedan en massa småbitar fulla av ben och skinn. Måste alltså sitta och pilla och spotta ut benen hela tiden.
Något som är jobbigt är Hot Pot som många kineser älskar, men jag fruktar. Att sitta och lägga i små bitar, bit för bit i den där grytan och vänta tills de bli klart så hinner man bli om inte galen mätt bara på att vänta på att det ska koka klart.

Kineserna hittar på och försvarar sitt sätt att äta på punkterna jag listat ovan.
De påstår att det "bästa" köttet är det som sitter runt benen. Jo säkert. Något mamma sade för att barnen glatt skulle äta rester istället för filéerna?
Har också hört att "det bästa köttet på fisken är det bakom ögonen", där har du anledningen till att man kan köpa och äta endast fiskhuvudet (mer rester).

Nu blev det mycket negativt. Jag gillar faktiskt kinesisk mat oftast, men det är skönt att kunna gå till Pizza Hut och KFC ibland. Men jag är intresserad av vad ni andra har att säga om både era erfarenheter och min kritik.
#2 2011-02-19, 16:53
findwebs5
Såhär är det ofta med asiatisk mat. I Sverige får man en "försvenskad" variant av maten, vilket gör att man blir helt chockerad när man kommer till landet och får något helt annat serverat.

I Kina blir det mest troligt en dålig överraskning, men det finns exempel på länder där "originalmaten" är mycket godare än de försvenskade varianterna. Tänker framförallt på Thailand.
#3 2011-02-19, 17:57
kittish
Stämmer säkert. Tänkte lite i samma banor när jag kollade på "Kinas Mat" på SVT. Oerhört trevligt program, men när man sett kombinationen vitlök/soja/sesam +obskyr ingrediens så som orm, spädbarn whatever, blir det lite tröttsamt.

Umgås med en kinesisk kvinna i jobbet som lagar mycket god mat, men variationen är inte grym. Kan iofs inte säga detsamma om min matlagning och hoppas och tror inte att hon dömer ut svensk mat för det.

Men grejen med hot pot är väl just att man ska sitta och svettas i några timmar över den där grytan, sakta sakta bli mätt så att man kan fokusera på umgänget främst?
#4 2011-02-19, 18:04
Sweetiepie
Ursprungligen postat av kittish
Kan iofs inte säga detsamma om min matlagning och hoppas och tror inte att hon dömer ut svensk mat för det.

Stämmer troligtvis. Jag försöker variera så bra det går här nere med de "få" alternativen, som upplevs färre eftersom man äter samma till frukost, lunch, middag och sedan oftast på en middag beställer man in precis allt som finns på restaurangen för att dela på om man är många, vilket leder till att man några dagar senare måste äta precis samma igen?

Men hemma är jag kanske inte bättre själv då jag huvudsakligen varierar mellan falukorv, lasagne och fläskpankaka. Men man får ändå känslan av "variation" då man lagar 1 rätt varje dag. I Kina så äter man 5 rätter varje gång(om man är flera) vilket leder till att det blir SAMMA 5 rätter man äter hela tiden.

Ursprungligen postat av kittish

Men grejen med hot pot är väl just att man ska sitta och svettas i några timmar över den där grytan, sakta sakta bli mätt så att man kan fokusera på umgänget främst?

Stämmer. Är umgänget härligt så är faktiskt Hot pot mer socialt än själva maten, vilket kinesisk mat ofta är när det kommer till att "dela på rätter" osv. Något som Sverige saknar, även om vi inte skulle tillåta att två äter ifrån samma talrik av hygiensjäl...
#5 2011-02-19, 20:07
starship101
Intressant! Spåna vidare om kinesiskt mat!

Jag åker snart till Beijing och kommer att rapportera om mina upplevelser med det kinesiska köket. Jag måste medge att jag är lite skeptisk, eftersom jag hört från flera som varit där att det var äcklig mat.
#6 2011-02-19, 20:34
mickes418
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Maten är "billig"
En övervägande del av kinesernas kost består av mycket billig mat. Ris, nudlar, tofu, ägg och en massa grönsaker så som kinakol. Det finns oändligt med maträtter med olika namn men mycket är i slutändan bara baserade på dessa produkter. Jag har sett kineser sitta och "njuta" av en portion "scrambled egg rice" talrik till en trolig råvarukostnad av ~2kr. Nudlar är i Sverige förknippat med fattig studentmat, men i Kina är detta något en hel familj kan äta till både frukost, lunch och middag!


All mat utom kött är ju billigt, men betänk att många kineser fortfarande är fattiga. Har sett byar där kött knappt existerar. Nudlar, ris och grönsaker är ju deras bas. Kött blir mer som en krydda till för många. Sen är kineserna generellt inte så förtjusta i att äta mycket kött som vi är.


Ursprungligen postat av Sweetiepie
Man äter "allt" på djuret
När man beställer "hot plate beef" eller "shredded pork" så får man oftast en massa kött vilket är trevligt. Men i många fall, speciellt kyckling så är det omöjligt att få in filéer. 干鸡锅 torr kyckling gryta(?) är en populär rätt som många kineser gillar men tro mig, denna består endast av ben och rester!. Man kan helt enkelt bli förbannad ibland och ropa "Har de slängt alla filéerna för att sedan servera resterna??" vilket det faktiskt verkar som att de har gjort.


Till skillnad från Sverige så göder man inte upp djur och bara använder en viss del av köttet. Dels av ekonomisk fråga. Skulle laga svensk kycklingfile och det slutade med att jag fick köpa 4 hönor för att få någorlunda mängd av det. Och kineserna älskar köttet runt benen och även brosket. Och de äter allt, något som vi borde lära av dem.


Ursprungligen postat av Sweetiepie
Kryddor??
När man köper god BBQ grillspett på gatan så får man en massa goda kryddor. På restauranger så saknar dock maten ofta krydda, utan istället används chilipeppar som gör att munnen bränner och alla andra smaker tonas bort. Säger man åt att man inte vill ha chilin så är det som att äta helt okryddad mat, smaklöst. Tack och lov har dom så mycket MSG/glutamat att det ändå smakar okej.


Det finns så många olika kök och smaker att det är omöjligt att krydda så folk blir nöjda. Ofta så kryddar man därför inte maten utan tillagar den och sen får man ett kryddspad vid sidan om som man doppar maten i. Den finns som MYCKET kryddstark, men även som betydligt svagare. Men sichaun-rätter t.ex. brukar generellt sett vara färdigkryddade.


Ursprungligen postat av Sweetiepie
Krångligt att äta
Tänk vad härligt det är att kunna sätta sig på restaurangen, beställa en stor portion mat som man sedan nästan med en sked kan sitta och häva i sig. Jag beställde ikväll en maträtt med ris på en fin restaurang och fick väldigt mycket ris, men överst ligger kanske max 2-3 stackars kycklingbitar sedan en massa småbitar fulla av ben och skinn. Måste alltså sitta och pilla och spotta ut benen hela tiden.
Något som är jobbigt är Hot Pot som många kineser älskar, men jag fruktar. Att sitta och lägga i små bitar, bit för bit i den där grytan och vänta tills de bli klart så hinner man bli om inte galen mätt bara på att vänta på att det ska koka klart.


Vanesak. I de flesta fall så varar en måltid i 2-3 timmar. Man äter långsamt och pratar mycket och skålar en hel del. Tillhör själv den kategorin som äter middag på 2 minuter, så det är en jobbig ändring i början, men en hälsosam ändring.

Ursprungligen postat av Sweetiepie
Kineserna hittar på och försvarar sitt sätt att äta på punkterna jag listat ovan.
De påstår att det "bästa" köttet är det som sitter runt benen. Jo säkert. Något mamma sade för att barnen glatt skulle äta rester istället för filéerna?
Har också hört att "det bästa köttet på fisken är det bakom ögonen", där har du anledningen till att man kan köpa och äta endast fiskhuvudet (mer rester).


Smaksak. Många kineser älskar faktiskt det köttet och brukar vara snabba med att roffa åt sig. Kycklinglåren går först, sen huvudet när mina vänner och familj äter. Sen är det av artighet med. Till och med folk som aldrig mött en "laowai" innan vet att vi inte brukar äta allt på djuret (de har väl sett det på TV). Men de frågar alltid artigt om man vill ha.


Ursprungligen postat av Sweetiepie
Nu blev det mycket negativt. Jag gillar faktiskt kinesisk mat oftast, men det är skönt att kunna gå till Pizza Hut och KFC ibland. Men jag är intresserad av vad ni andra har att säga om både era erfarenheter och min kritik.


Man ska ha helt klart för sig att kinesisk mat är VÄLDIGT svårt att få tag på i Sverige. De flesta "kinarestauranger" ägs av vietnameser som för det mesta knappt varit i Kina. Och riktigt kinesisk mat skulle nog bli ganska dyrt i Sverige. Därför blir det en stor kontrast när man kommer till Kina och äter. För de flesta svenskar är kinamat friterade räkor, friterad banan med glass mm. Detta vet jag inte om det existerar där ens (har inte sett det än). Men inte en chans i världen att jag skulle sjunka så lågt att jag går till KFC eller Pizza hut i Kina
#7 2011-02-19, 20:38
mickes418
Något som dock facinerar mig är att ju fattigare folk är, desto generösare är de. Trots att jag hade ätit 2 timmar innan så erbjöd sig en dam att slakta en av sina 4 kaniner och tillaga. Den kvinnan tjänar ungefär 1000 yuan om året, så det var ingen liten uppoffring.
#8 2011-02-20, 07:03
Sweetiepie
Tillägg på min kritik.

Kinesiska steak-restauranger
Många lite "finare" restauranger serverar stek, dvs en stor bit kött utan ben. Dessa restauranger försöker oftast känna sig lite "häftigt västerländska". Man får betala ett ganska högt pris, det är väl hit som "köttet" går medan resterna går till de billigare kinesrestaurangerna. Men vad är det man får på dessa? Jo man får en stor fet köttbit utan något till, förutom en bit broccoli eller några makaroner beroende på val. Vem vill ha en talrik med endast en stor köttbit på? Kineser säger till mig "Du eftersom du är utlänning, gillar att äta steak va? Jag gör inte det!". (Nej jag förstår varför du inte gillar det).

Kineser äter väldigt lite
Rent generellt så blir kineser mätt på mindre än hälften av vad jag är van vid att äta som en portion. På skolan här t.ex så är det väldigt smidigt att beställa 1-mansrätter, fast problemet är att man måste äta 2st 1-mansrätter om man ska bli mätt. Kinesiska tjejer är de mest extrema eftersom dom alltid bantar och bara äter lite ris och grönsaker sedan är de mätta. Grabbarna som är lite coolare och äter mer käkar gärna åtminstone 2 skålar ris, jag föredrar nog mer 'mat' istället.
Om jag klagar på att jag inte blir mätt så säger dom att det är "healthy" att äta 5 gånger (lite mindre) om dagen istället för 2-3 och mycket mat, vilket säkert är sant, men ganska jobbigt. Så ska man äta som en kines så är man i Kina ständigt småhungrig! Det är ju ganska trist att efter ett mål på en restaurang behöva springa till donken efteråt för att bli mätt.
#9 2011-02-20, 09:34
Urandir
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Det finns så mycket att säga och diskutera kring maten i Kina och jag undrar om vi inte behöver skriva av oss lite om det. Det påstås ju ständigt om hur bra och fantastisk den kinesiska maten är. Det tycker de flesta som kommer hit (innan de hinner inse att mycket är densamma och smakar lika dant).

Jag har varit i Kina i över 1 år nu och då har man ju fått vänja sig och uppleva det mesta, och jag är lite kluven vad jag tycker om det kinesiska köket faktiskt.Jag kan konstatera att kinesiska maten i Kina inte är som "kinesisk mat" i Sverige. Innan jag åkte till Kina hade jag aldrig hört talas om Dumplings eller Tofu.

Jag kan börja med att säga att det är mycket mat som är riktigt gott så som just dumplings och tofu, men jag tänkte faktiskt rada upp punkter med min kritik till kinesisk mat.

Att du aldrig har hört talas om tofu i Sverige säger rätt mycket, det är ju grymt vanligt bland vegetarianer.

Maten är "billig"
En övervägande del av kinesernas kost består av mycket billig mat. Ris, nudlar, tofu, ägg och en massa grönsaker så som kinakol. Det finns oändligt med maträtter med olika namn men mycket är i slutändan bara baserade på dessa produkter. Jag har sett kineser sitta och "njuta" av en portion "scrambled egg rice" talrik till en trolig råvarukostnad av ~2kr. Nudlar är i Sverige förknippat med fattig studentmat, men i Kina är detta något en hel familj kan äta till både frukost, lunch och middag!

Deras mat består även av grymt mycket kött, du kan ju ta två av deras traditionella rätter som några exempel, t.ex. 宫保鸡丁 (Gongbaojiding) och 鱼香肉丝,(Yuxiangrousi). Att folk njuter av fried rice är inte så konstigt, 蛋炒饭 är ju sjukt jävla gott. Ris används mest för att fylla magen efter man är klar med den andra maten, eller om man äter stark mat. Sen får du räkna med alla 串 som finns också, där kan du bokstavligen få allt. Sen att Kina har världens största matkultur säger tillräckligt för att ge dig en K.O angående ditt påstående om att "mycket av det" är baserat på mindre än 10 ingredienser.

Man äter "allt" på djuret
När man beställer "hot plate beef" eller "shredded pork" så får man oftast en massa kött vilket är trevligt. Men i många fall, speciellt kyckling så är det omöjligt att få in filéer. 干鸡锅 torr kyckling gryta(?) är en populär rätt som många kineser gillar men tro mig, denna består endast av ben och rester!. Man kan helt enkelt bli förbannad ibland och ropa "Har de slängt alla filéerna för att sedan servera resterna??" vilket det faktiskt verkar som att de har gjort.

När du säger att allting äts på djuret så gäller det även fileérna, men man blir inte serverad en hel filé eftersom att man äter med pinnar och inte med kniv och gaffel. Därför är allting styckat till mindre bitar. Den rätten består inte endast av ben och rester, det är du som är jävligt negativ. Ät rätter som passar dig bättre istället för att klaga på de få rätterna du har ätit. Sen kan du alltid leta efter 牛排, 猪排, 羊肉串 etc.

Kryddor??
När man köper god BBQ grillspett på gatan så får man en massa goda kryddor. På restauranger så saknar dock maten ofta krydda, utan istället används chilipeppar som gör att munnen bränner och alla andra smaker tonas bort. Säger man åt att man inte vill ha chilin så är det som att äta helt okryddad mat, smaklöst. Tack och lov har dom så mycket MSG/glutamat att det ändå smakar okej.

Bullshit. Finns brutalt mycket kryddor, antagligen du som har jävligt dåliga smaklökar. Ditt problem kan snarare vara att maten är lagad med olja och inte smör.

Krångligt att äta
Tänk vad härligt det är att kunna sätta sig på restaurangen, beställa en stor portion mat som man sedan nästan med en sked kan sitta och häva i sig. Jag beställde ikväll en maträtt med ris på en fin restaurang och fick väldigt mycket ris, men överst ligger kanske max 2-3 stackars kycklingbitar sedan en massa småbitar fulla av ben och skinn. Måste alltså sitta och pilla och spotta ut benen hela tiden.
Något som är jobbigt är Hot Pot som många kineser älskar, men jag fruktar. Att sitta och lägga i små bitar, bit för bit i den där grytan och vänta tills de bli klart så hinner man bli om inte galen mätt bara på att vänta på att det ska koka klart.

Du beställde än en gång fel rätt. Om du inte vill sitta och pilla så be om en rätt utan ben. Hotpot grytor är rent generellt rätt så stora, så du behöver inte lägga in ett par bitar utan lyft tallriken och "skrapa" av så mycket som du vill ha. För det mesta serveras allting i så pass små bitar att det blir klart fort i vilket fall som helst, kött ska t.ex. ofta bara vara i grytan i mindre än 10 sekunder. Sen är det som sagt mest för att socialisera.

Kineserna hittar på och försvarar sitt sätt att äta på punkterna jag listat ovan.
De påstår att det "bästa" köttet är det som sitter runt benen. Jo säkert. Något mamma sade för att barnen glatt skulle äta rester istället för filéerna?
Har också hört att "det bästa köttet på fisken är det bakom ögonen", där har du anledningen till att man kan köpa och äta endast fiskhuvudet (mer rester).

Nu blev det mycket negativt. Jag gillar faktiskt kinesisk mat oftast, men det är skönt att kunna gå till Pizza Hut och KFC ibland. Men jag är intresserad av vad ni andra har att säga om både era erfarenheter och min kritik.

Det bästa köttet sitter runt benen, så är det. På samma ställe som du kan köpa fiskhuvud kan du även köpa resten av fisken, sluta vara så jävla negativ och hitta mat du tycker om istället. Alla dina punkter handlar om samma grej, att du helt enkelt gör fel. Att du har varit här i ett år och fortfarande inte vet vad fan du ska äta är löjligt. Jag äter även KFC, McDonalds och Pizza Hut, mest bara för att det är skönt att använda händerna/kniv/gaffel ibland, men det kinesiska köket erbjuder så jävla mycket mat. Hade jag velat hade jag säkert kunna äta en ny rätt per dag i många år.



Ursprungligen postat av Sweetiepie
Tillägg på min kritik.

[B]Kinesiska steak-restauranger
Många lite "finare" restauranger serverar stek, dvs en stor bit kött utan ben. Dessa restauranger försöker oftast känna sig lite "häftigt västerländska". Man får betala ett ganska högt pris, det är väl hit som "köttet" går medan resterna går till de billigare kinesrestaurangerna. Men vad är det man får på dessa? Jo man får en stor fet köttbit utan något till, förutom en bit broccoli eller några makaroner beroende på val. Vem vill ha en talrik med endast en stor köttbit på? Kineser säger till mig "Du eftersom du är utlänning, gillar att äta steak va? Jag gör inte det!". (Nej jag förstår varför du inte gillar det).

Nu vet jag inte vilka restauranger det är du pratar om, men det har aldrig hänt mig. Om du vill äta relativt billig bra vänsterlänsk mat så kan du t.ex. dra till "WestIn Hotel" i Beijing (om du är i Beijing). Under lunchtiden erbjuder de en trerättersmiddag för typ 90rmb? eller en fyrarättersmiddag för 120rmb. Leta efter bra 串 restauranger nära dig, beställ in steaks på spett där och beställ in allt annat du vill ha som extrarätter.

[B]Kineser äter väldigt lite

Rent generellt så blir kineser mätt på mindre än hälften av vad jag är van vid att äta som en portion. På skolan här t.ex så är det väldigt smidigt att beställa 1-mansrätter, fast problemet är att man måste äta 2st 1-mansrätter om man ska bli mätt. Kinesiska tjejer är de mest extrema eftersom dom alltid bantar och bara äter lite ris och grönsaker sedan är de mätta. Grabbarna som är lite coolare och äter mer käkar gärna åtminstone 2 skålar ris, jag föredrar nog mer 'mat' istället.
Om jag klagar på att jag inte blir mätt så säger dom att det är "healthy" att äta 5 gånger (lite mindre) om dagen istället för 2-3 och mycket mat, vilket säkert är sant, men ganska jobbigt. Så ska man äta som en kines så är man i Kina ständigt småhungrig! Det är ju ganska trist att efter ett mål på en restaurang behöva springa till donken efteråt för att bli mätt.

[b]Äter dom lite? Det är nog jävligt relativt. Min flickvän äter mer än mig, det gör alla andra kineser också. Jag har inte träffat någon som äter "mindre" än vad vi gör där hemma i Sverige, det är nog rätt lika. Shit vad du generaliserar. "Det är ju ganska trisst att efter ett mål på en restaurang behöva springa till donken efteråt för att bli mätt.", vafan? Spendera 10 spänn extra och köp in en rätt till istället. Herreguuuuuuuuuuuuuud.



Jävligt mycket synpunkter på din kritik, eller snarare mycket kritik på din kritik. Jag älskar det kinesiska köket, och anledningen till att jag gör det är för att jag kan äta precis vad jag vill, när jag vill och hur jag vill. Jämfört med Sverige kan jag beställa hem grillspett vid 3 tiden på natten när jag sitter och lirar spel över natten, jag kan dra och köpa vad fan jag vill när jag vill och man slipper handla för höga summor bara för att de ska leverera maten till ens hem. Sen skadar det inte att alla är så jävla glada och stolta över att man äter deras mat.

Min favoritmat här är ändåslänge 串, speciellt 羊肉串, 烤玉米, 烤馒头, 烤大蒜, 烤牛排, 烤鸡翅, 烤鸡心, 烤培根 m.m. Sen är en 干煸豆角 och en kall harbin skitfint till det.
#10 2011-02-20, 10:14
mickes418
Ursprungligen postat av Sweetiepie
Kineser äter väldigt lite
Rent generellt så blir kineser mätt på mindre än hälften av vad jag är van vid att äta som en portion. På skolan här t.ex så är det väldigt smidigt att beställa 1-mansrätter, fast problemet är att man måste äta 2st 1-mansrätter om man ska bli mätt. Kinesiska tjejer är de mest extrema eftersom dom alltid bantar och bara äter lite ris och grönsaker sedan är de mätta. Grabbarna som är lite coolare och äter mer käkar gärna åtminstone 2 skålar ris, jag föredrar nog mer 'mat' istället.
Om jag klagar på att jag inte blir mätt så säger dom att det är "healthy" att äta 5 gånger (lite mindre) om dagen istället för 2-3 och mycket mat, vilket säkert är sant, men ganska jobbigt. Så ska man äta som en kines så är man i Kina ständigt småhungrig! Det är ju ganska trist att efter ett mål på en restaurang behöva springa till donken efteråt för att bli mätt.


Ehh, vad har du umgåtts med för folk? De tjejer jag känner vräker i sig mat och klagar på att de är för smala, helt tvärtom mot Sverige. Viss vegetarism finns, men oftast pga att de ät hängivna buddhister.
#11 2011-02-20, 11:03
Urandir
Ursprungligen postat av mickes418
Ehh, vad har du umgåtts med för folk? De tjejer jag känner vräker i sig mat och klagar på att de är för smala, helt tvärtom mot Sverige. Viss vegetarism finns, men oftast pga att de ät hängivna buddhister.


Japp, helt klart. Men sen verkar hans bild av maten här vara helt förvrängd i vilket fall som..
#12 2011-02-20, 11:17
mickes418
Ursprungligen postat av Urandir
Japp, helt klart. Men sen verkar hans bild av maten här vara helt förvrängd i vilket fall som..


Sant