Hitta diskussioner med liknande innehåll

Maten i Kina

#121 2012-10-28, 18:13
Urandir
"Går inte att köpa fint kött" - bullshit.
"All Sichuan mat bara bränner sönder munnen" - bullshit.
"Går inte att köpa lax" - bullshit.

För fan, prova något annat än Wu Mart och er lilla Sichuan restaurang så kanske ni lär er lite om landet ni bor i. Äckliga är vad ni är.
#122 2012-10-28, 18:32
Bairuilong
Jag vill stämma in en aning i Urandir's inlägg.

När man läser de kritiska inläggen ovan så får man lätt intrycket av att det ligger i farans riktning att det är en allt för begränsad erfarenhet av kinesisk mat och/eller rädsla att prova något nytt som ligget bakom de negativa intrycken.

Naturligtvis finns det massor som man inte tycker om, men Kinas matkultur är så otroligt bred att det skulle vara långsökt att inte alla kan hitta sina fauvoriter om man verkligen vill. Jag är själv ganska gnällig med vad jag äter, men det finns mycket jag saknar nu när jag inte längre bor i Kina.

Några exempel på vad jag brukar äta i Kina. (dock en del även från grannländerna)

Mvh
#123 2012-10-28, 19:16
chulieee
Ursprungligen postat av Urandir
"Går inte att köpa fint kött" - bullshit.
"All Sichuan mat bara bränner sönder munnen" - bullshit.
"Går inte att köpa lax" - bullshit.

För fan, prova något annat än Wu Mart och er lilla Sichuan restaurang så kanske ni lär er lite om landet ni bor i. Äckliga är vad ni är.



Jag bor i Fujian, och det är alltså bara Fujian och Guangdong jag har besökt och bara det jag har kritiserat i matväg. 90% av allt folk från Sverige, Europa, America som jag träffat säger ungefär samma som mig.

Jag har bara varit i Kina i ca 1,5 år, vilket är ganska lite, däremot ganska gott om tid för att få en hel del erfarenheter om maten eftersom att vi ständigt måste äta.


Tror mig, enda sedan jag kom hit har jag letat överallt efter bra kött, men tyvärr inte hittat något hyfsat, detta gäller alltså oxkött. Griskött tycker jag är som i Sverige.

Sichuan köket har jag bara testat lokalt i Fujian, men kan väl säga att det smakar okej, bättre än den lokala Fujian maten.

Lax går att få tag på, det vet jag, jag har aldrig sagt att det inte skulle gå att få tag på, dock är det 10 gånger lättare att få tag på ett laxhuvud än laxfilé, som sagt i Fujian.
#124 2012-10-28, 19:32
chulieee
Ursprungligen postat av Bairuilong
Jag vill stämma in en aning i Urandir's inlägg.

När man läser de kritiska inläggen ovan så får man lätt intrycket av att det ligger i farans riktning att det är en allt för begränsad erfarenhet av kinesisk mat och/eller rädsla att prova något nytt som ligget bakom de negativa intrycken.

Naturligtvis finns det massor som man inte tycker om, men Kinas matkultur är så otroligt bred att det skulle vara långsökt att inte alla kan hitta sina fauvoriter om man verkligen vill. Jag är själv ganska gnällig med vad jag äter, men det finns mycket jag saknar nu när jag inte längre bor i Kina.

Några exempel på vad jag brukar äta i Kina. (dock en del även från grannländerna)

Mvh



Det verkar vara väldigt svårt att diskutera detta ämne för att... Kina är för stort, det är väl ungefär som att diskutera om Europas mat är god eller ej...

Jag tror att vi får försöka beskriva våra erfarenheter från de platser vi har varit på och testat maten på.

Där jag bor är det väldigt svårt att hitta bra oxkött, men om man bor i låt säga Shanghai eller Beijing kanske det är väldigt enkelt.

Men jag står helt fast vi vad jag har sagt tidigare, generellt sätt är inte maten bra i Fujian, Jag har testat i princip allt jag har fått möjlighet att testa, min fru kommer ifrån Fujian och för tillfället äter jag hemlagad kinesisk mat varje dag. Jag har varit på bättre restauranger och sämre.

Visst går man på väldigt fina och dyra restauranger smakar det bättre än vad man får på gatan, men man får nog räkna med all mat, ska man bara räkna den fina maten så smakar nog all världens mat bra, och visst finns det goda rätter inom all matkultur. Man får nog tänka sig husmanskost om man ska kunna diskutera om ett lands mat är bra eller ej.

För övrigt ser maten på bilderna riktigt god ut, korean bbq har jag testat förut, det är bra! Ser fram emot att testa mer mat från norr/väst, den verkar bättre
#125 2012-10-29, 06:59
Bairuilong
Ursprungligen postat av chulieee
Det verkar vara väldigt svårt att diskutera detta ämne för att... Kina är för stort, det är väl ungefär som att diskutera om Europas mat är god eller ej...
...


Du har en mycket viktig poäng här. Det går inte att generalisera "Kinamat" till ett begrepp.
Var det gäller just Fujian så är tyvärr mina erfarenheter begränsade till bara turistande i Xiamen och där var det hård fokus på "seafood".
Lite mer förvånande är att du inte heller gillade maten från Guangdong. Det är inte ovanligt att västerlänningar blir lyriska över det kantonesiska köket.

Bor man i de större "internationella" städerna så är matkulturen betydligt mer mixad och bredare än i "lokala småstäder" om uttrycket tillåts. I t ex Beijing finns både hela Kina's och även övriga världens restaurangen blandade i en soppa(!) så det är inte alltid solklart från vilket kök maten kommer ifrån även om naturligtvis det nordliga överväger. Detta gör naturligtvis att det är enklare att hitta just den man man själv gillar.

Om vi ska ha en mer nyanserad debatt om maten i Kina ska vi nog specificera vilka regioner vi menar när vi kritiserar eller hyllar.

Mvh
#126 2012-10-29, 11:26
chulieee
Ursprungligen postat av Bairuilong
Du har en mycket viktig poäng här. Det går inte att generalisera "Kinamat" till ett begrepp.
Var det gäller just Fujian så är tyvärr mina erfarenheter begränsade till bara turistande i Xiamen och där var det hård fokus på "seafood".
Lite mer förvånande är att du inte heller gillade maten från Guangdong. Det är inte ovanligt att västerlänningar blir lyriska över det kantonesiska köket.

Bor man i de större "internationella" städerna så är matkulturen betydligt mer mixad och bredare än i "lokala småstäder" om uttrycket tillåts. I t ex Beijing finns både hela Kina's och även övriga världens restaurangen blandade i en soppa(!) så det är inte alltid solklart från vilket kök maten kommer ifrån även om naturligtvis det nordliga överväger. Detta gör naturligtvis att det är enklare att hitta just den man man själv gillar.

Om vi ska ha en mer nyanserad debatt om maten i Kina ska vi nog specificera vilka regioner vi menar när vi kritiserar eller hyllar.

Mvh


Ja, Xiamen har en hel del seafood, dock mest på Gulangyu, tycker faktiskt Xiamen har ganska bra utbud av västerländsk mat, vill man kan man t.ex. åka till Haiwan Gongyuan och hälsa på Uffe som lagar ""svenska" pizzor. Sushi och thaimat finns i mängder.

Tyvärr tyckte jag inte så mycket det kantonesiska köket, har inte varit jättemycket i Guangdong men ändå testat en del. Min svenska kompis jag reste med sa precis samma sak, kanske hade vi helt enkelt otur och fick aldrig testa de där höjdarna.

Just nu bor jag i en mindre stad i Fujian, och här klarar jag inte av den lokala maten, det mesta i alla fall, har dock provat det mesta. Ofta är det små restauranger som har en gryta med nudlar och kryddor alternativt ris vatten och kryddor, sedan får man välja vad man vill ha i, ankhuvud, ankhals, hjärta, tarm, ja alla möjliga trevligheter. Många hade i detta fall sagt "ja det kanske är äckliga grejer i men det är kanske gott" Nej, det är verkligen inte gott...

Det är just denna sorts mat som är "husmanskost" för det flesta i området jag bor, och därför anser jag detta som mest relevant, att referera till lyxrestauranger hör inte riktigt till diskussionen enligt mig. Man får nog titta på vad kines-Svennson äter, eftersom denna grupp representerar flest människor.
#127 2012-11-23, 23:00
Rubarth23
Jag har bara varit i Beijing och måste säga att matkvalitén är ganska varierad.
Under min vistelse åkte jag på en-två bottennapp för att kvällen senare äta "pekinganka" vilket var bland det godaste jag någonsin ätit.
Prisnivån är ganska likvärdig och matnivån speglar oftast inte prisnivån varför det kan vara ganska svårt att veta något bra.
Bäst är att gå på rekommendationer, dock beroende på hur hungrig och beredd man är på ett bottennapp givetvis.
#128 2012-11-24, 02:58
Urandir
Ursprungligen postat av Rubarth23
Jag har bara varit i Beijing och måste säga att matkvalitén är ganska varierad.
Under min vistelse åkte jag på en-två bottennapp för att kvällen senare äta "pekinganka" vilket var bland det godaste jag någonsin ätit.
Prisnivån är ganska likvärdig och matnivån speglar oftast inte prisnivån varför det kan vara ganska svårt att veta något bra.
Bäst är att gå på rekommendationer, dock beroende på hur hungrig och beredd man är på ett bottennapp givetvis.


Kineserna väljer restaurang när dom är ute genom att kolla hur mycket folk som är i restaurangen, en fancy stor restaurang utan folk är oftast sämre än ett litet hemmabyggt hak fullt med folk, kan vara bra att veta.
#129 2012-11-25, 14:52
ottozon
Ursprungligen postat av chulieee
Jo, det sager dom for att de gillar sin mat och inte varan mat, men det ar ju latt att jamfora, min mamma i Sverige lagar mat till oss pa minst en timme, min frus mamma slanger ihop nagot pa max en kvart, pa restauranger gar det mycket snabbare, kanns som hastverk. Var mat tar langre tid och kraver mer planering, sa ar det generellt.


Jag tycker precis tvärtom! I vår familj fixar jag maten på 30-45 minuter medan min kinesiska fru ofta tar 1-2 timmar för att få ihop alla rätter. Samma sak med hennes föräldrar och när vi lagat mat med andra släktingar. De blir ofta förundrade hur snabbt jag gör t ex en pizza med sallad, spagetti (=nudlar i Kina) och köttfärssås eller någon svensk husmanskost exempelvis potatismos som inte alls tar lika lång tid som den kinesiska matlagningen.
#130 2012-11-25, 14:55
ottozon
Ursprungligen postat av Urandir
Kineserna väljer restaurang när dom är ute genom att kolla hur mycket folk som är i restaurangen, en fancy stor restaurang utan folk är oftast sämre än ett litet hemmabyggt hak fullt med folk, kan vara bra att veta.


Precis så resonerar min kinesiska fru när vi ska prova någon ny restaurang!
#131 2012-11-25, 15:17
Sweetiepie
Ursprungligen postat av ottozon
Precis så resonerar min kinesiska fru när vi ska prova någon ny restaurang!

Hänger inte med riktigt.
Så väljer ni/hon restaurangen med mycket folk eller den med lite folk?
#132 2012-11-25, 15:17
Stefish
Själv äter jag väldigt mycket på Ikea i peking när jag är i kina.