Ethiopian Airlines (Stockholm - Johannesburg)

Ethiopian Airlines erbjuder väldigt billiga biljetter till Sydafrika. Hur är då reseupplevelsen?

Jag behövde åka till Sydafrika i oktober men eftersom hemresan redan var ordnad sedan tidigare så letade jag efter en billig enkelbiljett. Billiga enkelbiljetter är svåra att hitta och oftast dyrare än en tur och retur. Efter lite letande så köpte jag en biljett med Ethiopian Airlines för 3000 kr. Rutten blev: Stockholm-Kairo-Addis Abeba-Johannesburg.

Ett fyndpris egentligen så jag hade väl inga stora förväntningar på att det skulle bli glamour och lyx.

Första flyget var från Stockholm till Addis Abeba med en mellanlandning i Kairo. Planet i princip helt utsålt men jag hade tur och fick en gångplats vid nödutgången samt att mittsätet var ledigt. Ethiopian flyger med rätt gamla B737-800 på den här routen. Ingen som helst underhållning eller annat kul. Efter start så blev det drinkrunda och middag. Middagen tyvärr i princip oätlig.

Kl två på natten någonting så landade vi i Kairo för tankning. B737 är inget långdistansplan. Ingen klev av eller på och vi satt på marken i en evighet, kanske två timmar innan avfärd mot Addis Abeba. De här timmarna mellan kl 04-09 var de värsta jag varit med om. Stekhet kabin och stolen kändes som sten. Jag befann mig i något slag halvdvala med huvudet mot stolen framför mig. Det kändes som att flygningen aldrig skulle ta slut. Någon timme innan ankomst så serverades frukost. Det måste ha varit något av det vidrigaste jag upplevt på något flyg någonsin. Det luktade toalettrengöringsmedel om maten och jag skojar inte, jag höll på att kräkas.Väl i Addis Abeba så var det sedvanligt charmigt afrikanskt kaos att hitta rätt avgångshall. Det finns två och personalen envisades med att hänvisa mig till fel avgångshall. Till slut listade jag ut vilken som var den rätta och efter 30 min kö i säkerhetskontrollen så var jag redo.

Avgångshallen i sig enorm och fungerade som ett växthus. När solen gick upp så var väl temperaturen närmare 30 grader inhomhus. En toalett med två toalettstolar för kanske 300 passagerare, kön var inte att leka med och min mage var i uppror. Jag tyckte mest synd om småbarnen som inte alltid har sådan framförhållning vad gäller toabesök. Lyckligtvis verkade de få gå före kön.

Nu boarding av nya B787 Dreamlinern mellan Addis och Johannesburg. Nytt fräscht flygplan och besättningen verkade stolta över det faktumet, servicen mycket bra. Tyvärr återigen oätlig mat så jag dövade hungern med vin och snacks. Halvfullt flyg så jag satt ganska okej längst bak i ekonomikabinen med tre lediga säten.Ja vad blir då domen? Det är en lång flygning, jag var inte framme i Johannesburg förrän på sen eftermiddag vilket ger en restid på närmare 20 timmar. Billig biljett. Oätlig mat och en ganska plågsam upplevelse. Men visst, är man tålig och inte störs så mycket av dålig komfort så är det givetvis ett billigt alternativ.