Elfenbenskusten - Resa genom landet

Resedagbok och minnesanteckningar från en resa genom Elfenbenskusten.

28.12.2013

Idag 15.30 har vi startat från Stockholm via Casablanca och landade i Abidjan ca 2.30 deras tid som var 3.30 våran tid. Väskan kom med oss så det var bra. Passkontroll gick jätte fort, ingen kö och så. När vi kom ut i hallen så nästan direkt kom en man till oss fråga om vi ska på Onomo hotel, så jag sa att det ska vi, trodde han är driver från hotellet. Sen kom det en man till och erbjöd oss att köpa SIM kort som vi tackade till. Fast efteråt kom vi på att det var dumt för han påstod att det kostar 20 EUR plus 5EUR att ladda med pengar. Men vi var jätte trötta och ville snabbt vara på hotellet så vi tänkte inte mycket för det.
Jojo, alltid gör man ett misstag första dagen, så hoppas det ska inte upprepas mera.

29.12.2013

Vaknade vid 9 tiden, gick och tog frukost, som var god. Sen så trött som jag var så åkte vi till flygplatsen för att hämta bil men kom på att det är först imorgon vi skulle hämta den, jojo. Vi åkte dit med shuttle och driver var hjälpsam och trevlig så vi kom överens om att han ska ta oss på en liten tur runt här. Det var inte mycket att se egentligen, några kioskar med afrikansk konst och sen satte vi på ett kaffe och pratade lite.
Därefter till hotellet för att vila lite, ta en lunch och så. Sen vid sex tiden hade vi träffa med våran driver Avelin och gick till ett område här i närheten där lokala gick och satt. Så hamnade vi på en restaurang där vi också tog middag. Det var jätte bra ide så slapp vi sitta här på hotellet och äta, plus hade sällskap av driver som berättade intressanta saker om Elfenbenskusten och folk osv.
Mera var det inte idag, det räckte för vi var rätt så trötta.

30.12.2013

Efter frukosten har vi åkt med Avelin till flygplatsen och skulle hämta bilen. Bilfirma var inte där så Avelin fick ringa till Europacar och undra var de är. Så skulle vi åka till hotellet och en från bilfirman skulle komma hämta oss. Vi fick vänta ganska länge men sen dök han upp att vi ska åka till office och betala. Den låg i Zon 3 vilket sa oss mycket så vi ville att han ska ta oss tillbaka därefter. Efter mycket om och men gick han med på det. På bilfirman gick det bra och vi fick fin bil. De hade en låg plast transparent bord som inte syndes mycket och jag snubblade om den när vi gick in. Förstås när vi gick ut snubblade jag om den igen och ganska mycket så det gjorde ond och den är nu lite svullen så jag hoppas att ingenting är bruten, bara svullen.

Så åkte vi tillbaka till hotellet och packade färdig och vid tre tiden åkte vi äntligen till Grand Bassam där vi hade bokad rum på Etoile du Sud. Hittade ut och till hotellet ganska bra men det för att vi hade tur när vi frågade en kille var hotellet ligger, han skulle dit också så då tog han oss dit.

På hotellet påstod de att det finns ingen bokning, att de känner inte till Expedia heller trots att jag visade de bokningen och reservation osv. De envisades att de har inte rum åt oss, allt fullbokad. Men, första natten kan vi stanna, nästa försvinna för då är det fullt. Det blev ganska mycket bråk, folk samlades för de var nyfikna på vad som händer. Till slut sa vi att vi tar rum för den natten och nästa natten måste de hitta något rum någonstans åt oss. De gick med på det och vi gick till rummet. Men det hela tog säkert 1 timme innan allt var klart. Vi gick sedan och ta kaffe och någon mat sen tillbaka till rummet. Plötslig kom en från receptionen och bad så jätte mycket 5011 gånger om ursäkt och att de har hittad våran bokning och allt är OK och vi ska stanna våra två nätter här. Så det var jätte skönt eftersom det skulle vara jobbigt att flytta plus förlora ytterligare en dag på vår resan här.

På kvällen gick vi och äta, sen tillbaka till vårt hård ordnat rum. Och nu spöregnar som bara den och jag hoppas att det slutar till imorgon. Förhoppningsvis gör det, det brukar aldrig regna länge så vi får se.

31.12.2013

dag har vi åkt först till gamla Bassam och tittat lite runt. Sen har Bosse lyckats att fastna i sanden fast jag undrade vad ska vi göra där men då var det för sent och vi har redan fastnat. Som tur kom flera killar fram och hjälpte till med bilen så vi kom loss, fast Bosse nästan körde på de, till att börja med, eftersom han växlade fel. Så åkte vi åt andra hållet mot strandområde och där var en jätte stor kyrkogård. Någon man kom fram till mig och började visa några gravar, att det är "babou" som jag trodde först att det var hans pappa. Men han började visa även andra babou så de kunde inte vara hans pappor allihopa så ...

Efteråt åkte vi till nya Bassam, massor med folk och höns i burar eftersom ikväll brukar de äta kycklingar att fira nyårsafton med. Så småningom kom vi ut på landet med efter ett tag vände vi eftersom det var ingenting att titta på och intressanta saker. Vi stannade vid någon hydda för att ta pipstopp. Så kom två kvinnor fram till oss och började prata med oss, inte ens på franska men på deras språk. De sa någonting om "bambambde" eller något liknande flera gånger upprepade det men vi fattade ingenting. De hade roligt i alla fall och vi egentligen också.

Sen åkte vi tillbaka till hotellet bytte om till shorts och gick utforska stranden. Men det var ingenting att utforska så vi gick tillbaka till hotellet. Satte en stund med någon kille som kunde lite engelska så vi pratade och han påstod att det är ingen fara att åka till Man.

Nu sitter vi och väntar på att gå och äta middag och titta på förberedelse till kvällens festande och hoppas att det blir inte så jätte livligt.
Vi återigen grälade med hotellet haha. Det skulle vara något jippo, men vi ville inte vara där på grund av att det räckte i Kamerun och att det var onödigt dyrt.
Först frågade vi både i receptionen och sen även på restaurangen om den fungerar normalt,
Båda bekräftade att restaurangen fungerar som vanlig. Så vi kom dit vid 09:00 och ville äta men då sa de till oss att de inte serverar mat idag.
Vi blev förstås upprörda att först frågade vi och nu säger de att vi inte får mat. Har sökt manager och efter ungefär en timme fick vi mat och t o m gratis. Jojo så gick det.

1.1.2014

Idag lämnade vi Bassam och åkte till Yaumousoukro, huvudstaden med basilikan Notre Dame, den största kyrkan i världen. Först åkte vi till flygplatsen för att hämta pengar och när vi kom till bilen hade den sko haha, som det kostade oss 10000 CEFA för att ta bort den.
Sen gick vi och det gick perfekt smidigt fast jag hade lite bekymmer över Abidjan hur vi tar oss igenom, men det gick jätte bra, inte många bilar tack vare 1 januari så det var inga problem als.

Det var motorvägen så det var lite tråkig, ingenting intressant på vägen, inga skogar, bara buskar och så. Men läste jag att Ivory Kusten är "bra på" att avverka regnskog, det är så sant, bara gräs och buskar, här och där träd och ingenting annat, en och annan palm.

Vi kom hit till huvudstaden och det var konstig huvudstan, eftersom det är en by, men ingen riktig stad. Vi letade efter ett hotell och så småningom hittade, men det tog tid. Basilikan sågs på avstånd , men vi ska åka dit i morgon.

Vi la saker på hotellet och gick för att äta något och vi stannade vid en lokal restaurang om man kan kalla det så. Jag tog omelett som var god, Bosse öl som inte var god eftersom det var alkohofritt. Sedan åkte vi tillbaka till hotellet innan det blev mörkt, annars skulle vi inte hitta.2.1.2014

Efter frukosten åkte vi till basilika Notre Dame och det var stort, men vi liksom inte fattade att den är den största i världen, för det stod mitt i ingenting så att säga så man hade ingenting att jämföra det med. Satt där en stund, jag gick sen tända ett ljus till mamma och sen efter ett tag gick vi till bilen och åkte mot Daloa.
Vägen var ganska dålig, hål lite överallt med det gick rätt så skapligt ändå. Landskapet inte mycket att prata om, små byar passerade vi, köpte lite haha lite (en hel kvist) med bananer för bara 500CIFA. På vägen mötte vi flera gånger FN bilar, åkte även förbi ett FN läger. Vid ungefär 4 tiden kom vi till Daloa, så småningom med hjälp av en snäll man hittade vi troligen det bästa hotellet här som jag såg på TA. Tog kaffe och Bosse öl och sedan tog vi en tur på "stan". Massor med folk, lite kaos överallt, de sålde allt möjligt överallt, som det brukar vara i väst Afrika.
Det började spöregna så det var bra att vi hann tillbaka till hotellet, Där gick vi sen och äta middag dom var riktig gott, den första godaste maten jag hade. Det andra godaste var på den där lokala restaurangen i Abidjan och tredje i Yamousoukro.
Förresten jag har missat att se på de heliga krokodiler i Yamousoukro men nu är det för sent och åka tillbaka lite för långt. Och vi såg redan massvis av krokodiler tidigare, fast de var inte heliga haha.

3.1.2014

Efter frukosten åkte si mot Sassandra. Snart blev vi stoppade av polisen som upptäckte att vi saknade något Patent och ville inte låta oss fortsätta. Vi fick ringa till Europcar och berätta vad har hänt, sen polisen pratade med de ganska länge och sa till oss att vi får inte fortsätta utan vi ska lämna bilen där. Det ville vi förstås inte och polisen visste det också, han ringde tillbaka till Europcar och sen sa han till oss att vi får fortsätta då. Men det tog cirka 1 timmer innan allt var klart och färdigt. Så det var skönt.
Var lite oroliga att bli stoppade av andra poliser igen, men det blev vi inte, bara av vägkontrolls poliser som babblade något som bon anne och spottade på Bosse, men sen fick vi åka i lugn och ro.

Jag ändrade under tiden måldestination och istället för mot Sassandra åkte vi mot San Pedro. Chansade på att vi hittar hotell i Soubro och fast först såg det inte något vidare ut, bara några 2 kanske inte så jätte bra hotell så kom vi fram till en Campement hotel som duger rätt så bra. Enkel men fungerande. Bara AC krånglade lite.
Vi åkte lite runt stan, det var en fin och bred flod här. Vägarna i stan var ganska dåliga eller inte alls. Fast vägen från Daloa hit var rätt så skaplig spec. jämfört med igår.

4.1.2014

Idag har vi fortsatt vår färd mot San Pedro och allt gick jätte bra trots alla varningar från Sv UD bl a. Inga problem hade vi, passerade flera poliskontroller utan problem, fast en ville ha pengar som inte fick förstås. Och lite trist att det har inte hänt något spännande att skriva om idag. Bara åkte förbi en last med soldater, men de hade roligt och skrattade bara, så ... men det kan inte bli spännande varje dag.
Landskapet var inte så fint som högre upp, men det var lite fint ändå. Såg kakao träd här och där.

Vi kom till San Pedro runt 2 tiden och tacka vare en snäll människa som körde framför oss och visade vägen så hittade vi till hotellet jag hittade på google. Sophia heter det, ganska lyxig egentligen, runt om såg vi sedan flera mindre lyxiga hotell, men nu är vi här så vi ska stanna här i två nätter.
I morgon ska vi åka runt här, om vi hittar något Bellevuie vad det nu är för något.
Vi var och tog kaffe och sandwich och sen var vi i trädgården och jag gick till havet att bada, men det var vågor och egentligen inte roligt att bada själv så jag bara stod en stund på kanten och sen gick jag tillbaka till trädgården där Bosse sov som vanligt.
Middag åt vi i närheten hos någon en Fransk kvinna, det var gott och trevligt.

5.1.2014

Idag har vi åkt lite runt San Pedro, det är kaotisk skräpig stan, folk, bilar, motorcyklar överallt. Vi stannade på något ställe och fikade och det var ganska intressant att se folk runt om. Det var även mat servering och folk kom dit och åt. En började be bordsbön innan maten och efteråt också, det har jag aldrig sett i verkligheten förut. Roligt att titta på hur de serverade mat också, hade kastruller på marken och så.
Annars gjorde vi ingenting speciellt. På kvällen gick vi och åt middag hos den där franska igen, någon afrikansk specialitet, det var gott men starkt. Usch

6.1.2014

Efter frukosten packade vi och åkte iväg mot Sassandra som ligger ca 70 km från San Pedro. Vi hittade ut från hotellet jätte bra så det var fint, annars skulle det inte vara roligt att irra där runt. Utanför stan förresten låg något, vet inte hur jag ska kalla det, massor med rykande högar, om de gjorde kål där eller bara brände avfall?

Vi åkte och det gick bra, sen kom vi till en lite större by där vi fikade. Det var ett roligt ställe, massor med barn runt om som gick från eller till skolan. De var nyfikna på oss jätte mycket men så fort jag tog kamera fram så skrattade de och gömde sig. Bara en kille och två tjejer vågade fota sig och sen när jag visade de bilderna så skrattade de.

Vi fortsatte sedan mot Sassandra och letade efter Pollet hotel, men tyckte att det såg inte så roligt ut så vi bestämde oss att åka till Best of Africa som låg 35 km från Sassandra. Vi var här också titta på ett hotell La Terasse det var otroligt fint utsikt därifrån men det såg halvfärdig ut så vi vände och åkte bort.

Så åkte vi till Best of Africa och en gång när vi tyckte att vi åker för länge så frågade vi en kille som cyklade förbi. Han sa till oss att det är Fermee dvs säga stängd pga ekonomikris. Men vi åkte dit ändå för att titta och det ångrade vi inte för det var otroligt vackert där. Men tyvärr, stängd mera stäng något ställe kan inte vara som detta och det måste vara flera år sen de stängde det. Det var små bungalow men alla förfallna och igenvuxna så de knappt syndes. Det låg på stranden i en underbar vik och det var verkligen jätte synd att de stängde ställe. Konstigt att de hade kvar hemsidan och även skrevs det om på LP och jag tror att jag såg det även på TA. Så jag ska berätta för alla att det är ingen ide att åka dit.

Så vände vi och åkte tillbaka till Sassandra. På vägen stannade oss en familj med barn om vi kan ta de med till huvudvägen och det gjorde vi så att Bosse kunde göra en repa till hans goda gärningar, haha. Och jag fick ta lite bilder utan problem på de istället så det var bra och roligt också.

Vi tog oss på det där Pollet hotel för det finns ingen annan möjlighet att stanna över. I och för sig visade sig att det var inte så dåligt, fint utsikt från balkongen hade vi över havet och stan också.
Åkte sen till stranden för att äta och dricka något och det fick vi göra, men så jätte trevligt ställe var det inte. Men fint vid havet och rätt så fin vik också. Med några större och mindre piroger.
Sen tog vi en runda genom stan och åkte förbi gamla förfallna nu franska hus. Åkte även förbi en jätte stor piroghamn med jätte stora piroger som hade fisknät ombord. Tittade även på marknaden där det var massor med folk förstås.
Efteråt åkte vi tillbaka till hotellet och fick prata med några franska resenärer som kunde engelska. Vi fick bra information om nästa ställe vi ska stanna till, så det blev skönt att äntligen kunna prata och kommunicera på engelska då med andra och inte bara på vår "bra" franska.
Så dit ska vi i morgon och jag hoppas att kunna få en blick in i reservparken och kanske elefanter? Fast elefanter är inte så mycket intressante längre med roligt skulle det vara ändå. Men om det blir en fin naturpark så blir jag nöjd ändå.

Har missat redan en naturpark, sedan fick jag ge upp Man pga av dumma sv UD plus att vägen var inte så bra dit plus vi skulle ändå inte klättra upp på något berg plus vattenfall har vi sett tidigare också så ... Sen fick jag ge upp Tai pga av bristande franska och dålig kommunikation i Soubro och nu även parken här nära Sassandra så då hoppas jag verkligen att det blir något att titta på där borta.

7.1.2014

Idag lämnade vi Sassandra och åkte till Grand Lahou där Assagny national park ligger. Det tog ca 3 tim att komma fram fast det var bara kanske 100km, men vägen var så dålig så det gick inte att åka fort.

Det är värt att nämna frukosten på hotellet eftersom killen var ganska rolig och serverade frukost åt oss med massor med olika små skålar där det var marmelad och choklad och socker och mjölk osv. Tog bild på det så vi kan titta på.

Det hände ingenting särskild på vägen, vi stannade ett par gånger och tog rökpaus. Så kom vi fram och letade efter La ravine hotel och till slut hittade vi den. Det är små bungalow ganska trevliga. Han i reception pratade lite engelska så det var jätte bra. Vi var de ensamma gäster i alla fall idag, så det är lite lugn och ro.

Vi tog en liten lunch och efteråt åkte vi för att titta här runt om hur det ser ut. Nästen har vi tappad bort oss men till slut hittade vi oss igen. Roligt, i San Pedro, stor kaotisk stan har vi inte åkte fel en enda gång. Och här i en liten stan har vi lyckats nästan med detsamma.
Själva stan är helt annorlunda än de andra, lite mera europeisk kan man säga. Fast gatorna på sidan om huvudväg var ändå de vanliga ivorianska gator med massor med kiosker och försäljning och skräp och kaos.

Till middag hade vi ragout med getkött och det var gott. Sen kom till oss ägarinna till detta hotell, fransk-amerikanska boende här i redan 21 år. Född i Bordeaux bott i New Jersey och nu här. Hon ska ordna för oss i morgon så att vi kan gå till parken så jag hoppas att det blir jätte bra. Också har de här någonstans chimpanser, stranden ligger inte långt härifrån heller så kanske hinner vi att göra allting. Det skulle vara roligt att se chimpanser. Men elefanter är borta, de fick flyttas eftersom det var elefantjägare där och snart skulle inte bli någon elefant kvar. Vi får se i morgon vad vi kommer att se.8.1.2014

Så idag fick vi se ganska mycket. Efter frukosten kom några två killar och informerade oss om parken här och sen åkte vi med de till office och fick betala 10000 CEFA plus 5000 till guide och 5000 till skogsvakt stamma procedur som i Cameroon.

Efteråt åkte vi till parken som låg 27 km härifrån. Så småningom kom vi fram till ingången till parken som låg en bit ifrån huvudvägen. Vi parkerade och gick in i djungel. Det var en väg där som ledde till Campement som troligen inte fungerade eftersom vägen var ganska igenvuxen. Det var i och för sig ingenting märkvärdig, i Kamerun var det mera regnskog och djungel, där såg vi även några små apor hoppa från träd till ett annat, men det här var intressant ändå. Olika växter fick vi se, en gräshoppa, massor med lianer och flera termitstackar som var rätt så små och såg ut som en stor svamp.

Efter ett tag har vi vänt och gick tillbaka eftersom vi såg inga apor eller något annat och parken såg likadant ut hela vägen, sa de till oss.
Vi fick smaka på en frukt som var blandning av mandarin och citron, det var ganska surt med uppfriskande. Det vi fick se där var en höns som "badade" i sand grop och blev jätte dammigt men troligen tyckte hon jätte mycket om det.

Så åkte vi tillbaka och till floden, som var verkligen jätte fin, massor med blommor i vattnet var där.
Guiden började sedan klappa med händerna för att ropa på chimpansen som var på en ö troligen. Vi fick åka en modern plastpirog dit, han som tog oss över hade med sig massor med bananer som guiden köpte på vägen dit. Schimpansen tog alla bananer och började äta och var glad, räckte handen till killen för att tacka för bananer och sedan försvan han i skogen. Så det blev inte långt, men var roligt att titta på ändå.

Vi lämnade våra guider i deras office och åkte till en restaurangen för att ta något litet att äta och se om det är värd att gå dit och äta middag. Men det var inte värd så vi åt en fisk med atiki på hotellet och det var rätt så gott och trevligt.

Sen kom hälsa på oss ägarinna, Francoise, fransk-amerikanska och vi pratade lite med henne.
Hon berättade om Best os Africa att troligen var det invånare från en by i närheten som förstörde allting. Det var ett franskt par som öppnade det och fast de ordnade generator åt byn så hjälpte det inte. Antagligen var det lite hämnd eller så för att de var kolonisatörer tidigare och därmed inte omtyckta. Francoise klarade sig antagligen pga att hon sa att hon är amerikanska.
Hon levde några år i England, sedan flyttade hon till USA, sen Brasilien och tillbaka först till England men efter skilsmässa flyttade hon till USA igen. Fast sen bestämde hon sig för att flytta till Cote Ivoire där hon bor redan i 21 år. Hon har adopterat en kille på 8 år, har två hundar och är nöjd med tillvaro.

Så det var den här egentligen sista dagen eftersom i morgon ska vi tillbaka till Abidjan för att övermorgon flyga till kyla och snö.

9.1.2014

Idag har vi lämnat Grand Lahou, först åkte vi mot havet men vi kom bara fram till en lagun som var rätt så fin men havet fick vi inte se. Vi gick till någon förfallen hydda och tog lite bilder på för att se hur de såg ut inuti.

Efteråt började vi åka mot Abidjan. Det var otroliga palmskogar, jätte stora planterade palmer för att få palmolja och kanske vin också. Massor med gummiträd längst vägen det var också. Landskapet var ingenting speciellt för man såg inte annat än palmer och buskar och träd.

Vi kom till Dabou och där tog vi kafferast på en lokal restaurang som var primitiv men trots allt rent och ordnad på något sätt. Fick dricka där det starkaste kaffe i hela mitt liv, tror jag, det pirrade riktig i halsen.
Vi frågade hur vi kan komma till havet och fick råd som vi följde och så småningom kom vi fram till någon strand, men det var vid lagun också, inte vid havet. Där fanns en bar ägd av en Spanjor, han hade ingenting annat än bara öl och vatten. Bredvid var en annan bar men där skulle vi vänta jätte länge för att få någon mat, så vi gick tillbaka till Spanjoren och fick vatten. Spanjor var gift med en ung tjej och de hade en liten 8 årig flicka och han sa att det är bättre där än i Spanien.
Sen kom det några killar med en liten krokodil i en balja och ville att jag ska ta kort på för att få betald för det. Fast jag tog bilder innan de han se att jag gjorde det så jag tackade att jag vill inte ta några, så vi slapp att betala för ingenting egentligen.

Sen var det raka vägen till Abidjan som var hemsk, jätte mycket trafik, jätte många olika väger och med min dåliga kartan från google map var det rätt så spännande. Fick fråga 2 gånger om vi åker rätt och det gjorde vi. En kille var så trevlig att han sa att åka efter honom så att vi svänger på rätt väg. Och så småningom kom vi till hotellet oskadade och o-irrade.

10.1.2014

Idag är det sista dag och kl. 2 på natten flyger vi först till Casa och sen till Stockholm så det blir inte rolig resa men vad kan man göra.
Efter frukosten försökte vi åka lite runt men det var inte mycket att se, att åka till ABidjan hade vi inte lust, så vi åkte tillbaka till hotellet. På flygplatsen var det jätte mycket folk, någon skulle komma, kanske Japansk ambassadör eller vem och de skulle välkomna honom.

Det åker fram och tillbaka några UN bilar och poliser, åtminstone hörs sirener, så var det också militärer där ute, så vi får se om vi får flyga. Fast det fick vi förstås, all ståhej vara bara pga av den japanska ambassadören.

Nu sitter på hotellet och väntar att någon kommer och hämta bilen, de skulle komma vid 13.00 men nu är det 15.30 och fortfarande är det ingen här. Fast vi ringde ett par gånger och även Avelin pratade med de på franska så de förstådde riktig bra var de hittar oss. Undrar hur det blir då. De kom och hämta bilen först vid 16.00 tiden någon gång, att det var jätte mycket trafik pga av japanska premiärministerns besök så det tog lång tid att komma fram till hotellet.

Sen efter 23.00 någon gång har vi då åkt till flygplatsen och blev imponerade av hur bra allt gick till. Ingen flyplats skatt behövde vi betala heller, det var bara att gå in egentligen, checka in, sen till passkontrollen där de tog fingers avtryck och så var vi inne i transithallen. Vi fick ingen utrese stämpel heller, de bara fotade pass, så egentligen är vi kvar där fortfarande, haha.

11.1.2014

Resan hem gick bra också, inga förseningar blev det heller så vi landade på Arlanda ca 14.30, rätt så trötta efter 12 timmars flygning, till kylan och snö som kom just på morgon den dagen. Typiskt.

Så det var det, vad blir nästa gång???