Hitta diskussioner med liknande innehåll

Transsibiriska, vad behöver jag?

#1 2009-10-18, 17:49
lovenloven
Nu lämpar det sig så att jag åker till moskva och tar t-sibiriska järnvägen därifrån till Peking, och jag har ännu inte köpt något som eventuellt behövs!
Vad ska jag köpa? Vad behöver jag absolut och vad är mindre viktigt...

har inte ens köpt en sån där gigantisk ryggsäck som alla backpackers har. Var får jag till exempel tag på en sån, och vad kostar det?

Vad behöver jag tänka på, för att göra resan så bra som möjligt?

tack på förhand!
#2 2009-10-18, 17:52
scone
Lycka till, du kommer få en otrolig upplevelse, gjorde samma rese för några år sedan.
#3 2009-10-18, 17:56
lovenloven
Ursprungligen postat av scone
Lycka till, du kommer få en otrolig upplevelse, gjorde samma rese för några år sedan.


Jag hoppas det!
Några tips inför resan?
#4 2009-10-18, 17:59
Adolf-Hustler
Ursprungligen postat av lovenloven
Jag hoppas det!
Några tips inför resan?


låt ingen komma in i din kupé på tåget
#5 2009-10-19, 13:44
Hej!

Låter som ett riktigt äventyr. Jag hade planer på en liknande resa men det kom annat i vägen. Har dock samlat på mig lite fakta och hoppas att den fortfarande är aktuell. Det är alltså inte mina egna ord eller tips utan jag har fått de av en bekant samt sökt lite på nätet. Håll till godo;

Transsibiriska järnvägen (Moskva – Beijing)
786,5 mil lång.
Transibiriska järnvägen (Transsibirskaja magistral) är uppdelad i fyra olika linjer. Den man oftast syftar på när man pratar om Transibiriska järnvägen är sträckan mellan Moskva – Vladivostok (knappt 930 mil är den världens längsta). Tar sju dagar.
Transmogoliska är sträckan Moskva – Ulan Bator (Mongoliet) – Beijing. Den mest populära rutten, tar sex dagar. 786,5 mil. Passa på att göra stopp i Irkutsk vid Bajkalsjön och Mongoliets huvudstad Ulan Bator.
Transmuchurian är sträckan mellan Moskva – Peking, men denna sträcker sig norr om Mongoliet. Sträckan är 900,1 mil och tar sju dagar.
Den minst kända sträckan är Bajkal-Amur Mainline som går mellan Moskva och Sovetskaya Gavan, norr om Bajkalsjön.

Få personer i varken Ryssland, Mongoliet eller Kina talar engelska, använd teckenspråk och ha tålamod, tålamod och tålamod!
TIPS: Proviantera innan avfärd, maten på tåget är färglös, smaklös och fantasilös. På varje station står försäljare som säljer nudelpaket, godis och dryck.
Lämna inte under några som helst omständigheter värdesaker framme! Ta med dig ditt ”handbagage” överallt, t.o.m. när du ska duscha!
Vodka dricks, skålas med och sköljs ner oavsett tid på dygnet. Svårt att tacka nej men använd sunt förnuft, inte kul att vara bakis på ett tåg med en toalett på 100 andraÂ…
Se till att vara ombord i god tid innan avfärd vid stoppen på de olika stationerna. Ibland avgår de några minuter tidigare utsatt tid. Och nej, de väntar inte på dig!
Högsäsong att åka är vår och sommar (maj - september). Tips är att åka i antingen april eller oktober.

Klasser: I en standardkupé bor fyra personer. Längs bak i vagnen finns toalett och dusch, ta med eget toalettpapper! Saknas eller tar slut hela tiden.... Det finns även tvåbäddskupéer med eget tvättställ, blir ett par tusenlappar dyrare. Det finns även kupéer med egen toalett men de är populärast och således svåra att få tag på om man inte är ute i riktigt god tid.
Städning sker inte, man får snällt städa sin egen kupé. Däremot städas toaletterna och duschutrymmena.
Ta med en hög böcker, karta (kul att veta var man befinner sig i obygden), ficklampa, spel alt. kortlek. Ta med godis! Det finns ingen som helst underhållning på tåget och det kan lätt bli långtråkigt långa perioder.
Även om vissa kupeer går att låsa kan den som vill enkelt ta sig in. Bär alltid på dig pengar, biljetter o.dyl!.
Tiden: Alla tåg i Ryssland följer Moskvatid. Biljetterna inom Ryssland anges i Moskvatid, liksom klockorna på stationerna. Och detta i ett land med 11 tidszoner! Hela Kina följer Peking-tid och Mongoliet har samma tidszon som Kina, förutom under sommaren. Tiden är ett stort samtalsämne under resan eftersom det ofta är oklart vad klockan egentligen är.
Visum: Krävs till alla tre länder. Det till Ryssland är krångligast. Går att ordna på egen hand men smidigast är genom en arrangör, dyrare men du får ett visum till 99% chans.
Pengar: Rubel är det enda som fungerar på de ryska tågen och i Ryssland. Växla in kinesiska yuan respektive mongoliska Tögrög redan i Sverige.
Ha alltid småsedlar, personalen på tågen har aldrig växel!
Vatten: Samovarer med kokande vatten finns, perfekt till te, kaffe eller snabbnudlar. Dricksvatten köper man på stationerna! Annars får man sitta i en egen liten kupé resten av resan, med ett hål i golvetÂ…

Prisuppgifter:
Äter du samtliga mål i tågets restaurangvagn kostar det cirka 150 kronor per dag.
Flygbiljetter:
Vladivostok - Moskva: cirka 5500 kronor
Ulan Bator - Moskva: cirka 4000 kronor
Stockholm – Moskva tor: cirka 3500 kronor
Peking – Moskva: cirka 4000 kronor
Visum:
Ryssland: 600 kronor
Mongoliet – transitvisum: 700 kronor
Mongoliet – uppehållsvisum: 800 kronor
Kina: 370 kronor
Tågbiljetter:
Priserna skiljer sig åt och du kan också komma billigare undan om du bokar själv, men inte alltid. Följande prislista är indikation på vad det kosta att resa Transsibiriska järnvägen i första eller andraklass.

Kolla in researrangören Penguin Travel på penguin.se för info om priser, alt. bokning av biljetter, visum etc.
#6 2009-10-21, 11:08
Savoy
Ursprungligen postat av lovenloven
Nu lämpar det sig så att jag åker till moskva och tar t-sibiriska järnvägen därifrån till Peking, och jag har ännu inte köpt något som eventuellt behövs!
Vad ska jag köpa? Vad behöver jag absolut och vad är mindre viktigt...

Vad behöver jag tänka på, för att göra resan så bra som möjligt?

tack på förhand!


Av egen erfarenhet: Ta med kaffe, hårdvaluta på tåget! Kinesisk smuggelöl kan köpas av konduktören...
Fjäska för någon som åker förstaklass, så att du kan duscha iaf en gång på hela veckan. Luktar lagom mysigt i de där 4-bäddskupéerna efter 4-5 dagar. Har du råd ska du ju såklart åka förstaklass själv och bara gå på festerna i andraklass :-)

Transsibiriska är knappast långtråkigt om man har tur med sällskap. Tur med sällskap har man om man paketbokar en andraklassresa på transmongoliska (=klart flest unga turister). Du sätts då i kinesisk vagn med andra västerlänningar, vilket är det bästa om du varken kan ryska eller kinesiska.

Bered dig på många slöfyllor och urspårade samtal med medpassagerarna, på att skratta åt -allt- efter 4-5 dagar, på att bli ledsen i ögat och tom inombords när tåget rullar in i Peking...

Försök få med en stadtsrundtur i Moskva också förresten...och åk på vårvintern! Bitande kallt i Sibirien, vår 3 dagar senare!

ÅK!
#7 2009-10-21, 17:20
snowtomten
Kolla på filmen: Transsiberian , då kanske man får en uppfattning om det hela Men som vanligt så är det mesta på film överdrivet.
#8 2009-10-23, 22:53
offe_man
De sägs att rysk husmanskost som serveras på tåget inte ska vara den bästa, hur lyder era åsikter?
#9 2009-10-23, 23:54
Savoy
Ursprungligen postat av offe_man
De sägs att rysk husmanskost som serveras på tåget inte ska vara den bästa, hur lyder era åsikter?


Den är väl ok, rätt fet men stadig och mättande. Tänk riktigt gammal svensk husmanskost. Till frukost kan du få gröt med smör och vodka t.ex.
KAN få, sluta oroa dig

Den serverades 8, 12 och 16 Moskva-tid hela resan, vilket inte är lika skruvat som man kan tro, det är bara att de korta uppehållen gör att man inte direkt är vrålhungrig på kvällen...men man kan å andra sidan dricka ansenliga mängder vodka på den bukafyllan!
#10 2009-10-24, 00:03
Randomizer
Åkte Transsibiriska nu i somras.
Ta med:
Något att äta till frukost. Bröd+rökt rysk ost och frukt funkar bra.
Massor av nudlar eller dylikt, plasttallrik och en spork. Maten i restaurangvagnen är dyr.
Tidsfördriv. Böcker och mp3 spelare funkar bra. Du har mycket fritid att fördriva
Rysk vodka
Någon form av spel, kort funkar alltid!
Hyfsat mycket fickpengar att köpa öl och annat roligt för under resans gång!

Har även fått höra att det kan bli riktigt kallt i vagnarna på vintern, så ta med varma kläder/sovsäck. Vårt fönster glappade lite i vagnen nu i somras och det blev iskallt under natten..
#11 2009-10-24, 00:33
farbror Sven
Ursprungligen postat av lovenloven

har inte ens köpt en sån där gigantisk ryggsäck som alla backpackers har. Var får jag till exempel tag på en sån, och vad kostar det?Det är bara idioter som släpar runt en stor rygga med massa smutstvätt och (rese)böcker jorden runt. Se till att ha en så liten som möjligt. Du köper och slänger allt eftersom på vägen. Du är ju på väg till made in China!
#12 2010-10-28, 19:02
Bumpar tråden.

Funderar på att skita i studentresan till sommaren - 6 dagar hårdsupande i ett land några hundra mil bort ger inte så speciellt mycket. Blev istället lite sugen på att åka ned till asien med transsibiriska.

Jag funderar dock över en del saker:

Hur mycket kommer resan att kosta på ett ungefär om man vill till t.ex. Goa, Indien.

Självklart blir det tåg från Delhi till Goa och man planerar att vara borta i två månader samt att man tar flyget hem från Delhi (eller Goa)? Leva så billigt som möjligt.

Blir isf Juni - Augusti, antar att det är rätt billigt i Indien med boende p.g.a. låg-säsong?

Var i Goa med familjen när jag var 13, åkte tåg från Goa till Delhi (48h), flög dock ned eftersom tågen var fullbokade Delhi-Goa. Åkte med ryggsäck, lite mer utmaning än Thailand (var där med ryggsäck -04, tyvärr på en drabbad kust...)

Är det bara Israeler i Goa då eller finns det annat gött folk där med då?
När vi var där träffade vi sköningen Björn (även kallad Devadas) och Hugo morgonstjerna (eller liknande, något med stjerna), dom var inte där under sommarhalvåret dock.

Kommer att göra allt för att komma iväg, jobba som en galning.

Lämplig budget? Tanken är ju att leva för dagen, som ett litet test, dock inte extremt utan skulle vilja unna mig en moped en dag eller två och lite öl/röka väl nere i Goa.

Ser det som en erfarenhet, att ha gjort något som man alltid kommer att vara tacksam över. Något att se tillbaka på när man ligger på dödsbädden och vara så jävla nöjd över.