Hitta diskussioner med liknande innehåll

Safariarrangör i Tanzania

#1 2010-05-09, 18:13
henricus
Hej!

Vi ska åka till Tanzania i juli/augusti och har bokat resa själva. Vi vill boka safari i Serengeti-Ngorongoro hemifrån. Gärna fyra eller fem övernattningar och gärna åtminstone medelklass och uppåt.

Det finns ett gäng arrangörer att välja mellan - är det någon som har erfarenhet och vill ge ett tips på en bra arrangör?

Eller kanske avråda från någon?
#2 2010-05-10, 20:39
Jag har använt mig av rätt många olika företag i olika länder i Afrika, bla utgående från Arusha till Ngorongoro/Serengeti/Olduvai. Tyvärr har jag inte namn på några särskilt bra eller dåliga, och jag har heller inte upplevt att det har varit så våldsamt stor skillnad på dem. I de flesta fall är det vanskligt att boka hemifrån eftersom man då oftast inte ser vad man får.

På plats kan man direkt kolla hur bilarna ser ut, vilket jag tycker är det viktigaste. Är de bra sikt från alla platser? halvöppna eller slutna? "sky roof" för att stå och kika/plåta?, etc, etc.

Vissa företag kan man skippa direkt när man ser bilarna.

Nästa viktiga steg är att se till att man är en grupp som har samma intressen önskemål/bil. Det är väldigt jobbigt om man hamnar i en bil som har helt olika önskemål angående t.ex. fotografering, jaga ifatt de "5 stora", specialstudera elefanter och lejon, fågelskåda etc, etc. Ju färre/bil desto bättre.

När ni väl är en grupp som vet vad ni vill satsa på är nästa steg att gå igenom detta jävligt noga med chauffören. Vissa är förvånansvärt kassa. Är t.ex fågelskådning och/eller fotografering en viktig del för er så se till att chauffören verkligen stannar bilen och inte "idlar" fram långsamt på tomgång hela tiden som de flesta av någon anledning vill göra. Sådana små detaljer kan vara avgörande för om ni blir nöjda eller inte. Vissa tror att alla turister vill se de fem stora och kör som galningar kors och tvärs efter aktuella info från sina kollegor via radio. De flesta har ingen som helst förståelse för att man skulle vilja kolla lite på andra kryp eller stanna en bra stund vid vissa platser. Som sagt se till att chaffisen gör som ni säger och vill.

I och för sig så spelar ju allt detta mindre roll om ni bara är nöjda med att komma ut på stäpperna och se lite djur sådär rent allmänt.

En övernattning på campingen på Ngorogorokraterna är dock en rätt häftig grej som rekomenderas, med bruna glador som sveper ner och snor smörgåsen ur handen på dig, elefnater som kommer intrupetande bland tälten och måste skrämmas bort med varninsgskott från de beväpnade vakterna, och vårtsvin som gruffar utanför tälten på natten. Vägen nerför kraterkanten i morgonsolen är sedan en sanslös upplevelse.

Eller någon camping på Serengeti med lejonvrål i natten. Då känns det lite i magen när man ska ut och kissa på natten.

Övernattningsställen har jag sällan prioriterat, mer än att man bör se till att tälta några nätter. Huruvida lodgerna har det ena eller det andra i standardväg är ju trevligt men det brukar vara det som drar i väg priset.

Ett annat val som ni bör kolla i fall de har är morgon, kvälls eller natturer, samt "walking safaris". Det är en helt annan grej än att åka runt i bilarna på dagen.

Jaja, mina fem öre lite hastigt
#3 2010-05-11, 18:53
henricus
Stort tack Najas!

Väldigt intressant att få med sig input och lite detaljer som man aldrig hade tänkt på själv!

Får se hur vi väljer att göra när det gäller förbokning eller ej... Har några förfrågningar ute, men efter ditt inlägg har jag åtminstone lite fler frågor till dem...

Jag har rest, vandrat och varit på trekking vid ett antal tillfällen... Dock var det ca tio år sedan sist och jag måste erkänna att jag blivit lite bekväm. Min käresta har aldrig varit på liknande resor men vi är båda överens om att en eller två nätter "väldigt naturnära" är ett måste...

Hur som helst - ett gäng mycket bra "att-tänka-på-saker" i ditt svar. Tack!
#4 2010-05-19, 00:47
Pancev
Åkte med Albatros tours, jag gillade de men mest för att jag verkligen gillade chauffören. Kunnig, avslappnad och omtänksam. Annars så är de ganska lika som jag uppfattade det men som nämnt är bilarna viktiga, vi åkte en lite sliten gammal häck med öppna sidor (trippeldragna fönster) och taköppning men det var charmigt. Stå och byta däck i Ngorongoro var faktiskt kul, särskilt med en svart noshörning på span 100 meter ifrån.

Rutten var Arusha, Lake Manyara, Serengeti, Ngorongoro och Tarangire (tror jag minns rätt på stavning).

Finfin tältcamp högt ovanför Manyara med sikt ner genom morgondimman över sjöområdet (annorlunda park med mer grönska och täta träd där djuren kom frambrytandes över vägen genom träden snarare än på en savann/stäpp).

Bodde på Kirurumu
http://www.kirurumu.net/

Serengeti var översvämmat och vi kom inte fram till tältcampen där utan bodde på Seronera Lodge, bra buffé och sådant men saknade charmen från de urfina tälten. Dock var det härligt att vakna med Marabustorkar och babianer på taket och utanför fönstret samt att vara mitt inne i Serengeti.

Ngorogoro kan med fördel ses från "rimmen" boendes på någon av lodgerna men jag rekommenderar ett ställe en bit utanför/nedanför kraterkanten - Plantation Lodge, fantastiskt ställe där de odlar det de serverar (ja inte korna eller fiskarna).

http://www.plantation-lodge.com/index.htm

Vi bodde i Garden house själva med vårt resesällskap, bra mat, barhäng eller trädgårdsdrinkar och pool. Blev en del öl vid poolen faktiskt och konjak i ett sällskapsrum. Det är kolonialt snitt över stället, holländskt/tyskt par som äger och hyser ett stort antal anställda för trädgård, odling, service etc.

Kom på att Leopard Tours var stora i Tanzania, många bilar i olika format.

Du kan kolla på Hemingway camp också, annars har Kirurumu camps på de flesta parker (finns länkar på hemsidan).
#5 2010-05-19, 22:37
mohnomishe
Jag och frugan gjorde en 5 dagars/4 nätter safari med Roy Safaris 2003. Valde dem baserat på rekommendation från bekanta som anlitat dem tidigare. Vi bokade allt hemifrån i förväg, tyckte det var bekvämast så, och var fantastiskt nöjda med denna arrangör. Googla på Roys så hittar du många nöjda kunder. Hade en egen Land Cruiser med popup-tak, och en grymt kunnig chaufför/guide. Precis som Pancev bodde vi på Kirurumu vid Lake Manyara, och ett par nätter på Seronera Lodge i Serengeti. Sista natten spenderades på flådiga Sopa Lodge på Ngorongoros kraterkant.

Ett tips är att kolla upp att de ni väljer är medlemmar av TATO, en tanzanisk branchorganisation för turismnäringen. Det finns annars många lycksökare i branchen, men ett medlemsskap i TATO garanterar att arrangören är seriös
#6 2010-05-19, 23:15
JAE
Har inte själv använt mig av dem men har hört mycket gott om Roy safaris. Troligen ett säkert kort.
#7 2011-12-12, 12:40
Många bra synpunkter. Var själv på safari 2010 med Dahls safariresor. Var grymt nöjd. Men som sagt det finns hur många arrangörer som helst, det är bara att Googla. Som sagt kolla TALA license, vilket är superviktigt för kvaliten.
#8 2011-12-26, 20:49
woofer
Använde ett litet lokalt företag som hete "Evan adventure tours" som utgick ifrån Moshi, inte ett av de största men med bra service och dom fixade med flera safarin, bestigning av kilimanjaro och transport innom Tanzania och vi kunde skräddarsy lite som vi ville ha det. När vi en morgon insåg att våra inrikesflygbiljetter som vi skulle använda senare på dagen var utställda åt fel hål så löste Evans allt krångel med det lokala flygbolaget och vi kom iväg med det plan vi skulle och utan några merkostnader.

Skulle anlita dem igen om jag hadde vägarna förbi så jag rekomenderar dem.