Hitta diskussioner med liknande innehåll

Mitt Nordkorea-besök 2010, intresserade får gärna ställa frågor!

#25 2010-11-24, 17:19
KlaraM
Ursprungligen postat av Sebottendorf
Jag kom på några frågor:

Såg invånarna avundsjuka ut? Blev de "ledsna" när de såg er turister?

Kändes det inte som en annan planet? Kändes invånarna som människor? Jag vet att det låter sjukt, men på alla bilder står alla likadant och så vidare, de ser ut lite som robotar!

Är det en resa du rekommenderar andra?Nästan alla invånare blev glada, jag vet inte varför de var glada. Jag menar de blir ju intalade att vår livsstil är skit och att västvärlden är roten till att ont typ, men samtidigt blir de extremt stolta över att turister kommer och besöker deras land. De flesta log och ville komma närmare men vågade inte eftersom det typ är förbjudet eller nåt... Vi stod och kollade på när några spelade volleyboll en gång, en av nordkoreanerna tappade bollen och den hamnade på en av oss turister som tog den och kasta tillbaka den. Gud vad de skrek och skrattade, först tyckte det ju att det var skitpinsamt sen tyckte de att det var oerhört roligt.. Så jag vet inte, de tycker att vi är lustiga men de är glada över att få visa upp vad de tror är världens bästa land..
Sedan var det vissa gamlingar man stötte på som inte verkade tycka om oss alls. Tror detta har någonting med kriget att göra, att de har fått lära sig att västvärlden står till svars för Koreakriget osv... Men det var väldigt få..

Invånarna kändes nog inte riktigt som vanliga människor. Det kändes som att de var totalt begränsade av någon anledning, de var riktigt stela och klart att även om de tvingades se glada och harmoniska ut för vår skull kändes det ganska tragiskt... Det är tur att de iaf har varandra och sina familjer.


Jag rekommenderar resan, tycker alla (speciellt kommunister och folk som sympatiserar med liknande ideologier) borde åka till Nordkorea för att se hur folk har det där. För att se vad diktaturer och ideologier gör med folk.. Det är en hemsk och spännande resa på samma gång men man är väldigt tacksam för att få åka hem igen...
#26 2010-11-24, 17:25
KlaraM
Ursprungligen postat av TroyMcLure
Tack för bra bilder! Får verkligen intrycket att det hela ser ut som en stor kuliss med skådespelare. Ser ovanligt ödsligt ut på gatorna. Var det också ditt intryck av besöket?

Landet har trotsallt 24 miljoner invånare så var håller de egentligen hus? Är stora delar av Pyongyang mer en kuliss och är befolkningen istället förpassade till landsbygden? Eller gäller detta mer de områden i Pyongyang som är dedikerade för turister?Pyongyang är en kuliss tycker jag, speciellt eftersom de som bor där är utvalda för att de ser bra ut, är friska och är mer begåvade än övriga Nordkoreaner. Jag såg aldrig någon sjuk, gammal eller missbildad person. Det var en helt homogen befolkning. I pyongyang bor bara de som är värda att visas upp för turisterna, klart att de har ett liv också men det är ganska fejk... De har åtta timmars obligatorisk arbetsdag sedan får de göra vad de vill, men de får ju knappt göra någonting så de håller sig nog mest inomhus tror jag. Vad ska man gå ut att göra? Handla, de får ju schemalagda ransoner. Promenera orkar de väl knappt eftersom de går flera kilometer varje dag till och från arbetet. De sitter nog hemma och försöker få ihop något att äta.

Vi fick ju aldrig se landsbygden, bara till och från de resemål som låg utanför staden, men då såg man knappt några människor. De människor vi såg såg ut att hade det riktigt förjävligt, de försökte samla ihop gräs och annat, vet inte om de skulle elda eller äta detta. Ingen hade några djur, vi såg några getter ibland. Jordbruket var stenålders, de plöjde med förspända djur och redskapen såg knappt ut att fungera.

Jag vågar inte tänka på hur resten av befolkningen har det ute på landsbygden. Kan inte vara speciellt hög standard...
#27 2010-11-24, 17:30
KlaraM
Och detta var ju naturligtvis i stor kontrast med den statliga tv vi såg, de tidningar vi läste och det vi blev intalade av guiderna.. Där visade man en massa bilder på deras nya affärer, deras moderna jordbruksmaskiner, deras nya sjukhus och en massa annat. Förmodligen var det bara kulisser också. Hälften av texten förstod man inte vad de beskrev, speciellt när det var artiklar som handlade om deras nya infrastruktur och maskiner. Mestadels var det bilder på glada och välmående nordkoreaner som poserade framför massa konstiga maskiner som stod uppradade i hundratals i någon maskinhall eller nåt. Vad maskinerna skulle användas till var oklart... Tänk er starwars och alla klonerna.. Sedan var det ju en massa huxfluxartiklar om deras goda ekonomi och alla bra saker som Kim Jong II och Kim II Song (han är ju död, men det hindrar honom tydligen inte från att införa en massa bra saker i regeringens namn) gjorde. Offentliga besök av den älskade ledaren och annat... För oss turister var det ju ganska humoristiskt, vi skrattade ganska mycket åt dessa tidningar.. Men för nordkoreanerna var det som en vanlig tidning. Om de nu ens får tag på tidningar eller tv, vår guide berättade att invånarna brukar springa ner i tunnelbanan och läsa för där byter man ut nyheterna i ramar som hänger på olika platser i stationen, de byts ut kanske en gång i månaden och då springer alla ner för att få läsa lite gratis.
#28 2010-11-24, 17:31
dartagna
Fuck vilka upplevelser du har varit med om. Det du beskriver är ju en SEKT.
Mycket mycket värre än mitt hemland Iran. Iran är ju lyx i jämförelse.

Så hårt trodde jag aldrig att det skulle vara reglerat.
#29 2010-11-24, 17:32
KlaraM
NU är jag borta en stund...Jag tittar in ikväll så snart jag kan, har ni fler frågor posta gärna här så ska jag försöka besvara alla!


C U!
#30 2010-11-24, 17:35
KlaraM
Ursprungligen postat av dartagna
Fuck vilka upplevelser du har varit med om. Det du beskriver är ju en SEKT.
Mycket mycket värre än mitt hemland Iran. Iran är ju lyx i jämförelse.

Så hårt trodde jag aldrig att det skulle vara reglerat.


Ja, Pyongyang skulle ju vara den "fina" och öppna delen av Nordkorea men det var ju ett helvete där också. Och ja, sekt är det perfekta ordet att beskriva befolkningen. Inte deras fel dock, absolut inte. Men en sorts sekt är det nog alltid.

Jag åkte till Nordkorea efter att ha läst bokens "med hälsningar av ondskans axelmakter" av författaren Caroline Salzinger.

I den boken finns ett kapitel om Iran så jag funderade på att åka till Iran först. Nästa resmål kanske?


För alla er som är intresserade av diktaturer rekommenderar jag denna bok varmt! Här finns en recension om denNU SKA JAG BEGE MIG, MEN STÄLL GÄRNA FLER FRÅGOR!


Försöker besvara dem ikväll, adjö alla flashbackare så länge
#31 2010-11-24, 17:49
Lalajlaj
Ursprungligen postat av maiorquamvita
Är du säker? Inte fan tror jag nordkoreanerna på allvar tror att Kim Jong lyckades göra 28mål mot Brasilien i fotbolls-vm som det tydligen stod i någon tidning eller att han bemästrade 5 hole-in-ones på sin första golfrunda. Ni svenskar är fan minst lika inskränkta om ni på allvar tror nordkoreanerna är så dumma.

Och förresten så heter han Kim Jong-il. Alltså INTE Kim II Song, därför att den mannen har varit död sedan länge.

Jag tror du snackar en massa skit.


De tror också att de har störst penisar i världen.

Det finns medvetna människor även i Nordkorea, men de är inte många. Det räcker med att åka ut på landsbygden i Kambodja, Laos eller till och med i Thailand så har de fått sin verklighet presenterad genom den statliga tv:n.
#32 2010-11-24, 17:51
jumpcut
Ursprungligen postat av KlaraM
Kim II Song är Kim Jong-IIs pappa och det var hans jubileum vi firade. När jag skriver den store ledaren syftar jag på Kim II Song, den älskade ledaren är Kim Jong II (tror att det är så, ganska säker). Eftersom vi var där under Kim II Songs födelsedagsfirande så handlade ju resan mest om honom.. Och ja, Kim II Song har varit död länge, alla i Nordkorea vet det men man refererar ofta till honom som att han vore levande. Det gör man som ett tecken på vördnad och respekt, eftersom han är som en gud för dem, nästan ett helgon...

De som jag pratade med som inte var guider (de som jobbade på de olika anläggningarna vi besökte) berättade helt otroliga historier om Kim Jong II och Kim II Song. Vet inte om det här med golfandet och så, men de berättade att Kim Jong II gjorde världens bästa filmer, över 100 stycken och att när Kim II Song föddes rämnade himlen och en komet flög över och så vidare... Frågar man dem om de tror att sånt här är sant blir de extremt upprörda, nästan irriterade! Jag vet inte om de tror på alla historier men nu talar vi om ett extremt isolerat folk som inte vet bättre än vad de får höra.. Jag menar, de har ju aldrig sett en fotbollsmatch och de har aldrig spelat golf, så de kanske tror att sånt är normalt.. Jag har även köpt nordkoreanska böcker, tex biografier och annat som beskriver deras liv. Även där finns det helt extrema historier, som att de har bestigit 10 av världens högsta berg, att de botar sjuka med händerna typ som Jesus och en massa annat...

Guiderna vet nog lite bättre men befolkningen är nog ganska hjärntvättade.

Jag är lite nyfiken på varför du skriver Kim Jong II (Kim Jong 2) och Kim II Song (Kim 2 Song) i stället för Kim Jong Il (ett stort i och ett litet L alltså hela tiden.
#33 2010-11-24, 18:04
Kamph0ran
Vad gör en familj där?
Får dom inte ens gå ut på gatan? Hur är det med affärer jämfört med i Sverige, mataffärer, klädaffärer?

Var det några "överklasställen" ni fick se, eller var allt bara ett enda stort ghetto?
Hur bevakades ni här?
Hur var folket i landet? Hur bemötte dom er?
#34 2010-11-24, 18:06
DrGreenthumb
Juste, var du på den här otroligt stora pyramid-spökhotellet som har typ rum för 3000pers men brukar ha typ 2-3 besökare?
#35 2010-11-24, 18:21
4-Gott
Kan man ha sex med en nordkoreanska utan allvarliga konsekvenser?
#36 2010-11-24, 18:24
Kruxillimux
För er som är intresserade:

Vice Guide to North Korea
vbs.tv/newsroom/vice-guide-to-north-korea-1-of-14