Här rullar miljonerna

#1 2004-08-16, 09:26
M2k
GP 2004-08-15

Göteborg: Miljonerna är det enda som rullar friktionsfritt i Västtrafiks försök att införa ett nytt biljettsystem.


Hittills har det kostat 75 miljoner kronor - utan ett fungerande system i sikte.
Slutnotan väntas hamna på 357 miljoner kronor, inklusive service under de tre första åren. För det ska de kollektivt resande lättare kunna ta sig fram i regionen med så kallade smarta kort.

I juni 2001 skrev Västtrafik kontrakt med det australiska företaget ERG, som lovade leverera systemet i mars 2003.

Alla kollektivresenärer vet att det inte blev så. ERG har inte kunnat leverera. Nu är förhoppningen - manifesterad i ett tilläggskontrakt i april i år - att systemet ska vara på plats i december 2005.

Under dessa år har mer eller mindre realistiska simuleringar av det nya systemet gjorts på bussar runt om i Västra Götalandsregionen. Elva personer har arbetat hel- eller deltid inom Västtrafik med projektet och varit engagerade i en mängd arbets- och studieresor: till Perth i Australien, Singapore, Neapel, Bologna, Porto, London, Paris, Köpenhamn, Helsingfors. Men allra mest har resorna gått till Bryssel där ERG har sitt Europakontor. Till och med juni i år har 160 fakturor betalats för resor och hotellrum till en kostnad av 1,4 miljoner kronor.

Flera konsultfirmor
Men detta är inte "pris- och betalsystemets" totala resekostnad. Projektet anlitar ett flertal konsultfirmor. Den mest använda av dem, Unicon, med ett timpris per konsult på 961 kronor, har fått 5,7 miljoner kronor från Västtrafik sedan februari 2002. Och Unicon-konsulterna åker också till Bryssel. Fakturan för mars i år är på 273 123 kronor (exklusive moms), varav 61 703 kronor är resekostnader.

Magnus André, biträdande projektledare hos Västtrafik, förklarar att det Sollentuna-baserade konsultföretaget bistår med utvärderingar av de tekniska lösningar som ERG föreslår för olika komponenter i betalsystemet.
- Vi har inte kompetensen för all teknik. Unicon hjälper oss att tolka och ställa rätt krav, säger André, som påpekar att vid konsulternas resor till Bryssel finns alltid någon ur Västtrafiks personal med.

Trots att ERG i februari 2003 var långt ifrån att uppfylla det som kontraktet krävde av dem, gjorde Västtrafik en utbetalning på 24,3 miljoner kronor till det australiska företaget. Utbetalningen motsvarar 20 procent av det ursprungliga grundpriset för systemet.

Varför?
- Vi kan inte hålla på och samarbeta med ett företag som inte får betalt, svarar Håkan Bergqvist, vd för Västtrafik.
ERG hade ju inte levererat det de skulle enligt kontraktet?
- Vi hade mycket diskussioner om den betalningen. Den ursprungliga tidsplanen handlade om att vi skulle betala vid ett ett uppnått resultat. När vi märkte att tidsplanen inte höll, ändrade vi till att betala efter det värde vi fått.

Förseningsvite
Detta värde tycks vara en ungefärlig storhet. Det handlar om hårdvara, av typen kablar, och teknisk dokumentation, säger Håkan Bergqvist.
- Dokumentationen har vi i vår hand. Och den kan användas i en annan leverantörsrelation.

Att häva avtalet är inget som på allvar diskuterats. Västtrafik har dock krävt ERG på avtalets maximala förseningsvite: 20,4 miljoner kronor. Men dessa pengar har aldrig betalats ut och i april bestämde sig Västtrafik för att stryka ett streck över viteskravet. Det motiveras med att ERG, genom tilläggskontraktet, lovat leverera extrautrustning till ett värde som ska motsvara vitesbeloppet.

I april-kontraktet görs en kraftig nedskrivning av förseningsvitet - det är nu maximalt 3,75 miljoner kronor.

En annan försvagning av avtalet är att kravet strukits på att ERG ska ställa säkerheter för förskottsbetalningar de får från Västtrafik. Märkligt med tanke på att ERG befinner sig i ekonomisk kris?

Krisen är snarare en förklaring, säger projektledaren Tommy Edh:
- Med den ekonomi ERG har går det inte att få någon bankgaranti. Den möjligheten hade försvunnit redan när vi betalade de 24 miljonerna.

Den 23 augusti skulle ett viktigt så kallat fabrikstest av delar av systemet inledas i Bryssel. Men än en gång är det problem med leveransen. Aktuellt startdatum för tre-veckorstestet är 6 september.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=176747

*SUCK* Som vanligt, när det gäller hybridkolossen 'Västra Götalands län', så handlar det om slöseri och kompetensbrist. Västtrafik? Bästa informationen om detta usla transportparodiska spexsällskap fås genom sajten 'Västtragik', http://www.vasttragik.se/



'Ge Göteborgs o Bohus län, Älvsborgs resp Skaraborgs län friheten åter'