Hitta diskussioner med liknande innehåll

Resa genom Central Amerika.

#1 2011-04-03, 01:44
qoth
Hej!

Jag har precis gjort färdigt min sista tenta så nu har jag tänkt att ta tag i min resa! Jag har tänkt att dra iväg till central amerika i 2månader i sommar (jul-aug), för att sedan möta upp en kompis i syd amerika (1månad). Jag vet att det inte är ngn optimal tidspunkt på året, men jag är student och har inte så mkt val

Det jag funderar lite över är vad man kan räkna med att hinna med under dessa 2månader. Planen är att ta sig från södra mexiko/Belize och sen jobba sig nedåt för att 2månader senare flyga ut från colombia/panama. Kommer detta vara möjligt utan att stressa sönder? jag räknar då självklart inte med att hinna se allt.

Hade vart fint att få lite omdömen om dom olika länderna i CA och gärna varför dom får ris eller ros.

Det jag vill få ut av resan: (allt i måttlig mängd)
-Dyka (har advanced + ca 40dyk)
-Surfa (är nybörjare så behöver inte direkt feta vågor utan mer fokus på en bra miljö
-Djur/Natur (Naturreservat, djungeltrekking, bushen eller liknande)
-Fest (Finns det ngt schysst partystad så är ja inte den som är den)
-Förbättra min spanska

Jag har rest rätt mycket men aldrig varit i Amerika så jag har lite allmänna frågor om backpackingen där också.
-Hur är det att resa själv? (min spanska är inget vidare)
-Kommer jag få ngn användning för min laptop? wi-fi på hostel etc?
-Hur illa är det med kriminalitet egentligen? För jag vill verkligen ha med min systemkamera men helst inte bli av med den

Allt som kan berättas om Central amerika uppskattas och ni får gärna skicka pm och mail.

Tack på förhand!
#2 2011-04-06, 12:07
qoth
Ingen som kan hjälpa?
#3 2011-04-11, 10:24
Likse
Har inte varit i alla länder, men har rätt bra koll på hur de är. Naturligtvis är det möjligt att göra resan tidsmässigt. Utan att stressa sönder. Det är rätt smidigt att resa omkring i mellanamerika. Nattbussarna är bekväma som fan. Dock kan de vara lite kalla (!). Dom gillar verkligen sin ac. Man måste ha varm tröja mössa och filt för att överleva natten, detta trots att det är 25 grader varmt utanför.

Tåg har jag aldrig provat, och flyg tenderar ju att äta av semesterkassan.

Dykningen är bra i alla länder däromkring, både i stilla havet och karibien. Surfing framförallt på stillahavssidan.

Djur och natur är det senaste inom turism i Centralamerika, och det finns olika eco-tourism företag i stort sett överallt.

Belize är ett relativt lätt land att resa i. Likaså Costa Rica och Panama. El Salvador, Honduras och Nicaragua är alla lite fattigare, och därför också knepigare.

Allt som allt har jag aldrig stött på några problem när jag rest i mellanamerika. Fok är hur snälla som helst och kan till och med springa efter en från affären om man råkat betala för mycket. Taxibilar har ofta standardpriser som står på en lista, så där behöver man inte oroa sig heller. Man kanske inte ska drälla med sin 20-tusenkronorskamera på kaffébordet när man går på toa, men det är inte värre än på andra ställen.

På de mer turistanpassade platserna har de WiFi. Det beror liksom lite på vad du tänker dig att bo på för ställen.

Jag gissar att det är billigast att flyga till Yucatanhalvön i Mexico och sen åka söderut via Belize. Där kan du festa av dig en del också.

När du rör dig ut från de största turistfällorna kommer folk inte att prata någe vidare engelska, alls. Då blir det teckenspråk och parlörspanska. Men folk är ofta tålmodiga och försöker förstå.

Köp en lonely planet för centralamerika vettja, där står ju allt.
#4 2011-04-12, 12:50
qoth
grymt svar! känner mig riktigt pepp nu! tack

Vad är det för nattbussar du syftar på? tica-bus?
Jag har ju bara basic kunskaper i spanska men planen är ju att jag ska bo i dorms så antar att jag kommer möta ngn som man kan kampera lite med.
Vad gällde wi-fi så vet jag inte riktigt varför ja fråga. Kommer ändå ha med datorn för att spara/redigera bilder. Finns det så är det ju grymt men inget ja kommer räkna med såklart.

Blir väll att införskaffa en LP. Har alltid gillat dom men ja köpte en för UK för att ja bor där nu men det var ett riktigt dåligt köp måste jag säga. fast det är ju klart att det kanske är lite lättare att googla bra info om Uk än om CA.

Så det är inga problem att resa in till mexiko med en enkelbiljett?
#5 2011-04-15, 00:37
Puravida
Gjorde Mexiko - El salvador - Nicaragua - Costa Rica - Panama på 3,5 månader. Vi stressade inte.

Om du ska dyka antar är Honduras och Belize självklara. Jag höll mig mest på stillhavskusten där de bästa vågorna är!

Panama är mitt favoritland så ge det minst 2 veckor

peace
#6 2011-04-16, 08:37
Likse
Ursprungligen postat av Puravida


Panama är mitt favoritland så ge det minst 2 veckor

peace


Kul att höra, åker dit på måndag. Whoop!
#7 2011-04-27, 10:39
reversed
Ta med laptopen för faan! Alla hostel har free wi.fi.

Gjorde en liknande resa förra våren. 2 månader, från colombia seglade jag till panama och åkte vidare upp genom costa rica och sen hem från niqaragua.

Jag kunde inte ett ord spanska men man hakade sig framåt ganska så bra faktiskt. gestikulera mycket så fattar alla.

Surfa gör du bäst i Costa rika. kommer inte riktigt ihåg vad stället heter men skaffa en sån där resebok om centralamerica, Tror den heter Centralamerica on a shoestring. den fannst överallt där nere. Jag hade ingen egen men åk till valfritt hostel och fråga om nån har den och du kan låna så har alla sällskap minst en bok.
#8 2011-05-01, 21:05
qoth
Ursprungligen postat av reversed
Ta med laptopen för faan! Alla hostel har free wi.fi.

Gjorde en liknande resa förra våren. 2 månader, från colombia seglade jag till panama och åkte vidare upp genom costa rica och sen hem från niqaragua.

Jag kunde inte ett ord spanska men man hakade sig framåt ganska så bra faktiskt. gestikulera mycket så fattar alla.

Surfa gör du bäst i Costa rika. kommer inte riktigt ihåg vad stället heter men skaffa en sån där resebok om centralamerica, Tror den heter Centralamerica on a shoestring. den fannst överallt där nere. Jag hade ingen egen men åk till valfritt hostel och fråga om nån har den och du kan låna så har alla sällskap minst en bok.


TACK! precis detta jag ville veta! grymt pepp nu!
#9 2011-05-04, 15:26
Likse
Kom precis hem efter två veckor i Panama och jag kan inte annat än att stämma in i lovsången. Vi åkte i tur och ordning till Bocas del Toro, Santa Catalina/Isla Coiba, San Blás och Panama City.

I efterhand skulle jag nog skippat bocas och satsat på en djungeltur i Dariën istället, men då hade jag nog fått resa med någon annan än frun. Har du tid och äventyrslusta så tycker jag att du ska kontakta ANCON och ta någon av deras Dariënturer. Dom har en tvåveckorsvandring bland annat, måste vara helt jävla magiskt.

Gillar du att surfa så är Santa Catalina helt oslagbart. Gillar du att dyka så gäller samma sak för Isla Coiba, en timmas båtresa därifrån. Mina tre dyk där var helt sanslösa. När vi ankrade upp för det första dyket såg vi delfiner, solande havsköldpaddor och en manta INNAN vi hoppade i vattnet. Det vi såg under dyken går knappt att räkna upp. Mängden fisk och storleken på dem kan inte jämföras med nåt annat jag upplevt. Tyvärr kom vi tre veckor efter att valhajarna hade flyttat iväg.

Det var ganska strömt i vattnet när jag dök så det kan kanske vara svårt om man är osäker på sina egna dykkunskaper.

Avslutningen på San Blás var också väldigt lyckad, vi bodde på en ö som var cirka 50x25 meter och bara hade några hyddor med sandgolv och några kokospalmer. Sinnebilden av en paradisö i söderhavet.