Hitta diskussioner med liknande innehåll

Nuvarande prisläget i Zansibar

#1 2011-08-05, 17:04
Paltmanglarn
Ser ut som att det blir en resa till Zansibar nästa semester, och jag har lite frågor som jag hoppas någon med erfarenhet kan svara på.

Hur dyrt är det ? Öl, boende, mat etc.

Vad bör man absolut göra när man är där? Sevärdheter, stränder etc

Hur pass religiöst är det ? Vad bör man tänka på angående det?.

Tackar för svar på förhand. Det enda jag vet är att det är otroligt vackert, men vill få lite mer
information.
#2 2011-08-05, 17:38
snipei
Bra val!

Jag var där över månadsskiftet maj/juni vilket innebär lågsäsong så det är troligtvis lite dyrare under semestertid.
Vi var mest i de nordvästra delarna, i Nungwi, där vi bodde på två olika hotell. Först ett som låg i själva Nungwi som heter Flame tre cottages. Väldigt mysigt, nära till fin strand och byn runt hörnet. Kan rekommenderas! Vi körde halfboard och maten gjorde oss aldrig besviken. Bra ställe om du åker med din respektive. Hög mysfaktor!
Vill du istället ha lite mer fart och fläkt ska du söka dig mot Kendwa, där är det ofta strandfester med lite yngre publik. Vi bodde där en vecka, också riktigt nice men kanske lite mer opersonligt o sämre mat.

Vi betalade ca två dollar för en öl, en middag stannade ofta på runt 150-200 spänn för oss bägge. Allt beror på vilket ställe du väljer. Turisthotell=dyrare, restaurang lite mer avsides=billigare.
Förutom i huvudstaden, Stone Town(Zanzibar City) så finns det inga bargator eller liknande. Det finns heller inga bankomater ute i byarna så ta ut pengar när ni väl besöker Stone Town, något jag varmt rekommenderar! Massor små butiker, gott käk och en upplevelse med alla marknader osv.

I övrigt kan jag varmt rekommendera snorklingturerna till Mnemba atoll, åk inte med de påtända rastakillarna bara utan välj arrangör med omsorg.
Hoppas jag är till lite hjälp!
#3 2011-08-05, 17:51
fallingapart
Zanzibar är väldigt fint, håller med föregående om ett det var ett bra val.

Jag använde mig mest av tanzanianska shilling men alla använder dollar och det känns som att det är öns största valuta. Jag bodde på nordöstkusten, Matemwe. jag var där i april på semester då jag bodde i Tanzania då och fick resan/boende mat betalt då jag jobbade för de som bjöd på resan. det ända jag betalde för var alkohol/random saker.

jag bodde på ett ställe som hette Zanzibar resort som ägs av en finlandssvensk och en norsk, grymt god mat och riktigt fint, men antangligen i en lite dyrare klass.

Taxi mellan stonetown och stan kan vara ganska dyrt så jag körde på daladalan (Den öppna varianten är helt ok. (kostar runt 2 dollar/2000tsh)

Jag rekomenderar en kryddvandring om man tycker sånt är intressant, häftigt att se hur vanilj, kanel, muskot osv växer vilt i djungeln. Missa inte Stonetown så klart och snorkla såklart. lågsäsong kostade det 15 dollar skalle men det är säkert dyrare nu. ha det så fint!
#4 2011-08-05, 18:12
snipei
Jag körde uteslutande på shilling, kändes som man fick bättre priser om man betalade så. Flera utflykter kostade X dollar och när jag sa att jag ville betala med shilling räknade de om snabbt och det blev alltid billigare. Handlar inte om mycket pengar men många bäckar små.

Glöm dock inte att ha med dig lite dollar när du ska in i landet, de ville ha 50 dollar för visumet på flygplatsen.
Glöm heller inte alla vaccinationer och det gula kortet, utan de kommer du inte in i landet.
Vi tog alltid taxi och det var jävligt frustrerande att alltid få betala olika priser, men det är bara att stå på sig och pruta. I slutändan blir du alltid lurad ändå
#5 2011-08-06, 16:23
Paltmanglarn
Tackar hjärtinnerligt för era detaljerade svar!. Zanzibar och Tunisen nästa !
#6 2011-08-22, 01:12
kitschi
Zanzibars befolkning är väldigt fattig, även om levnadsstandarden är högre än Tanzania. Det är tyvärr "turistigt" så tillvida att man lärt sig att mjölka pengar av turister, räkna lugnt med hög risk att bli lurad/inbrott på hotellet/medvetna felräkningar etc. Väskor som kommer bort på flyget och/eller är länsade vid ankomst är inte heller ovanligt. Flygplatsen är jättesliten och omodern.
Många människor använder droger. Oj vad negativt det blev!
Men om man förbereder sig på lite strul och inte tror att allt rullar på som på charter till Thailand så blir det bra! Fantastiskt intressant ö med spännande historia och kultur.

Öns befolkning är till övervägande del muslimer men jag upplevde inte förväntningar att turister skulle bete sig på något särskilt vis, mer än normal hyfs förstås. En pyrande motsättning finns med det Tanzaniska fastlandet med starka krafter som vill att Zanzibar ska bli en egen nation. Risk för våld finns.
Missa inte Stone Town med dess gamla anfrätta byggnader, kött- o fiskmarknad. Samt slavhandlaren Tipu-Tip:s grav.......