Hitta diskussioner med liknande innehåll

Poltava

#1 2012-01-02, 12:01
gripus
Hej, har precis läst Peter Englunds bok om Poltava, otroligt bra bok för övrigt. Dessutom har jag en släkting som var med vid kavalleriet i Poltava och lyckades överleva och kom tillbaka till sverige 1722 efter rysk fångenskap. Därför är jag nu väldigt intresserad av att åka dit och se vad som återstår.

Av vad jag sett på foton är det endast en åker och lite minnesstenar samt ett museum. Där ska också finnas minst en redutt kvar men vilket redutt det är i redutt-systemet vet jag inte.

Har någon besökt Poltava och kan ge lite tips och kunskap om vad som finns där? Helst så detaljrikt som möjligt då Peter Englunds bok har tillåtit mig att få sådan kunskap.

/Alex
#2 2012-01-03, 13:11
Jag har varit i Poltava ett par gånger. De har ett väldigt fint museum tillägnat slaget, om du hör av dig i förväg tror jag att du kan få en guidad tur på engelska. Det finns en skara redutter bevarade runtom i landskapet, det ligger en bit ifrån varandra så det är knappt gångavstånd emellan. Det finns ett ganska nybyggd monument uppfört av svenskar och ukrainare gemensamt intill museet, och på fältet där den stora drabbningen stod finns ett gammalt minnesmärke, även det uppfört av svenskar och ryssar gemensamt. Dit får du ta dig med bil, det ligger en bit ifrån.

Utan tvekan enklast att resa till Kiev, och därifrån med tåg eller buss. Poltava är en fin studentstad med bra hotell tillgängliga. Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek anordnar resor dit med jämna mellanrum, liksom Pelle Mohlin Travel, lett av en svensk före detta överste. Sedan finns flera svenska researrangörer som inkluderar Poltava i sina ukrainska rundresor, men det är då som en del i en större resa.

http://poltavabloggen.blogspot.com/
http://www.battle.poltava.ua/