Hitta diskussioner med liknande innehåll

The Wave, Colorado

#1 2012-01-22, 19:46
Timpre
Tjenare, jag läste på någon hemsida om någon sorts nationalpark i Colorado som tydligen ska heta The wave och innehaver någon sorts unikt sandstens formation och verkade vara riktigt häftigt. De släpper tydligen bara in 10 personer per dag till "The Wave" och man kan boka in det i förväg.

Det jag undrar är om någon här har hört talats om det här stället tidigare? För jag har prövat googla men hittar ingen vettig hemsida med information om det hära stället. Hade gärna velat boka in mig för att kunna åka och spana in det.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wave,_Arizona

Väldigt tacksam för svar!
#2 2012-01-22, 21:50
Ursprungligen postat av Timpre
Tjenare, jag läste på någon hemsida om någon sorts nationalpark i Colorado som tydligen ska heta The wave och innehaver någon sorts unikt sandstens formation och verkade vara riktigt häftigt. De släpper tydligen bara in 10 personer per dag till "The Wave" och man kan boka in det i förväg.

Det jag undrar är om någon här har hört talats om det här stället tidigare? För jag har prövat googla men hittar ingen vettig hemsida med information om det hära stället. Hade gärna velat boka in mig för att kunna åka och spana in det.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Wave,_Arizona

Väldigt tacksam för svar!


Hallå där! Jag bor i USA och har stor lust att besöka The Wave! Men det är inte så lätt... 20 personer per dag får besöka stället, 10 väljs genom ett online lotteri 4 månader i förväg, och 10 väljs genom lotteri som hålls på plats dagen före. Just nu kan du anmäla dig till lotteriet för maj månad. För att ge dig lite perspektiv, det är för tillfället ca 4110 personer som anmält sig till lotteriet (och det är fortfarande 10 dagar kvar den här perioden att anmäla sig). Och 10 per dag kommer väljas ut, så 310 personer totalt. Chansen att du vinner är alltså ganska liten. Dock är maj högsäsong, om du vill besöka i t.ex. december, januari, februari, juli eller augusti har du större chans.

Ingen aning hur stor chansen är om du dyker upp dagen före. Säkert ganska liten under högsäsong samt helgdagar.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att besöka stället olagligt. Det är öppet så egentligen bara att knata dit. Dock finns det väl en risk att park ranger kommer och ger dig problem (du måste fästa ett tillstånd på din bil och bära ett annat tillstånd med dig). GPS kan vara en bra ide eftersom det inte går några stigar dit och det är tydligen lätt att gå vilse!

Info om tillstånd: http://www.blm.gov/az/st/en/arolrsmain/paria/coyote_buttes/permits.html

Fler bilder: http://www.chilloutpoint.com/featured/the-wave-the-dune-of-arizona.html
#3 2012-01-22, 21:53
Förresten, om du ändå skall dit, se till att besöka Horseshoe Bend som ligger i närheten!

http://beautifulplacestovisit.com/rivers/horseshoe-bend-colorado-river-a...
#4 2012-01-23, 20:32
Timpre
Tack så hemskt mycket för det väldigt utförliga svaret! Känns lite som ett konstigt system att dom lottar vilka som ska få åka dit eller inte tycker jag nästan.. Verkar vara hur häftigt som helst dock!

Har du någon idé om vad man kan få för straff om man nu skulle fara dit olagligt och om man väl åker fast så säger man att man bara är en dum turist som inte fattar någonting?

Tack för tipset dessutom, det stället verkade också väldigt vackert. Krävs det ett liknande tillstånd för att komma sig dit?
#5 2012-01-23, 21:00
Vet inte vad straffet är vid The Wave. Vid Half Dome i Kalifornien har de ett liknande system med lotteri, och där är straffet upp till $5000 och/eller 6 månader i fängelse! Men detta är max-straffet. Vad man kan tänkas få för straff i praktiken som dum svensk turist har jag ingen aning om!

Tror inte det krävs tillstånd till Horseshoe Bend!
#6 2012-05-03, 20:38
Yes! Jag vann äntligen lotteriet, så nu får jag tillstånd att besöka The Wave i augusti! Skall försöka klämma in Horseshoe Bend och Antelope Canyon samtidigt!
#7 2012-05-03, 23:24
CCobalt
Angående Antelope Canyon:

I Page finns det diverse företag som kör ut turister till Antelope Canyon. Det verkar som om de flesta kör till Upper Canyon medan ett fåtal andra även kör till Lower Canyon. Längs AZ-98 österut (från Page) finns en del andra företag som också kör till Antelope. Det verkar som om de flesta helt enkelt lastar upp 10-15 turister på flaket på en pick-up och kör en tur till Antelope för att leda dem genom det hela och tillbaka igen. Nackdelen med detta är att det blir svårt att ta bilder eftersom det konstant är folk i vägen. Jag kan därför rekommendera ett företag som finns på koordinaterna nedan. Jag kommer inte ihåg namnet, men de körde ut folk i vanliga bilar vilket avsevärt minskade storleken på gruppen. I vårt fall var vi två i bilen plus en guide och slapp därmed trängas med en hel hög andra turister.

E 36.888125
W -111.366466

Beträffande Horseshoe Bend krävs det inget tillstånd för att besöka denna plats. Ett tips är att ta med vindvinkelobjektivet.
#8 2012-05-05, 04:24
Coolt, tack! Jag kollade på google maps, men såg bara stäpp och en tom väg på de koordinaterna:

http://g.co/maps/3a3xy

Upper Canyon verkar mest lockande. Minns du vad det kostade per person? Måste man boka i förväg?

Besökte du något annat av intresse i närheten? T.ex. Monument Valley?
#9 2012-05-05, 07:06
NickRoyale
Jag var i Antelope Canyon för fyra år sedan. Upper (söder om vägen) är den mer populära delen. Där åker man ut på en tour i en turistgrupp. Det är den smalare av de två, vilket gör att man bör vara där när solen står högt så att det inte är för mörkt (turer som börjar kl 11.30 tror jag är bäst men det går säkert att kolla upp). Man går på platt sandbotten tillsammans med grupp och guide. Vi bokade inget i förväg utan åkte bara ut, men om man ska få de bästa tiderna kan det säkert vara bra att åka dit tidigt på dagen (eller dagen innan) för att boka.

Lower (norr om vägen) är något öppnare vilket gör att tiden på dygnet spelar mindre roll. Man kan gå dit utan guide och den ligger mycket nära vägen/parkeringen, vilket också gör den billigare. Vi var där lite senare på dagen och det var fortfarande fantastiskt. Gången i lower är mer kuperad, man klättrar över stenar, använder ibland stegar och på sina ställen kan man behöva klämma sig igenom lite trängre passager. Det blir lite mer "äventyrligt", i brist på ett bättre ord. Fördelen med lower är att man kan gå själv i egen takt och det är betydligt färre turister, när vi var där var vi nästan ensamma. I upper föses man runt i en grupp på säkert 15+ pers.

Båda är definitivt värda sina besök, man kan lätt göra det på dag och utan problem också få in Horseshoe Bend, vilket ju "bara" är en usiktsplats. Min favorit av de två var ändå lower, men det kan ha att göra med att vi var i upper lite senare än optimalt. Lower kostade $20 per person, kommer inte ihåg vad upper kostade men det var som sagt för fyra år sedan. Om du vill kolla upp platsen så använd Google Earth. Det var så jag hitta överhuvudtaget fick reda på att den fanns. Själva kanjonerna är så smala att de mest syns som streck som ringlar sig fram, men folk har lagt upp många bilder. Egentligen roligare att inte veta så mycket innan man åker kan jag iofs tycka.

Och grattis till Wave-biljetterna!
#10 2012-05-05, 07:17
NickRoyale
Allt CCobalt skrivit stämmer förresten överens med min upplevelse. Om man kan åka ut i en mindre grupp, vilket jag inte visste, så är jag säker på att det är värt de extra pengarna (antar att det är lite dyrare men det vet jag inte). Vi åkte som sagt ut för att boka turen på plats och där var det bil med flak och större grupper som gällde. Som sagt var det bara att betala för inträde på plats för lower och gå in själv, om det har ändrats de senaste fyra åren vet jag inte, men det ligger på bara på andra sidan vägen så det går ju snabbt att kolla.
#11 2012-05-05, 14:27
CCobalt
Ursprungligen postat av luckylucaz
Coolt, tack! Jag kollade på google maps, men såg bara stäpp och en tom väg på de koordinaterna:

http://g.co/maps/3a3xy

Upper Canyon verkar mest lockande. Minns du vad det kostade per person? Måste man boka i förväg?

Besökte du något annat av intresse i närheten? T.ex. Monument Valley?


Om man går till satellitvyn och zoomar in ser man en mindre grusplan med några bilar och ett skjul. Det är där de håller till. Googles gatuvy stämmer inte exakt med koordinaterna. Vi bokade inte i förväg (åkte i april), men antagligen bör man boka tid under högsäsong. Eftersom jag inte kommer ihåg vad de hette har jag tyvärr inga kontaktuppgifter till dem. Vi betalade c:a $30 per person för en tur på 90 minuter, varav knappt en timme i kanjonen.

Monument Valley kan också vara värt ett besök om man ändå är i området. Det tråkiga med Monument Valley är att det egentligen inte finns speciellt mycket att göra där mer än att beundra klippformationerna. Hela området är Navajo-reservat och man får därför inte springa runt hur som helst. När man har beundrat klippformationerna tillräckligt länge har man i princip två alternativ (bortsett från ett litet museum). Antingen tar man en promenad på den enda stigen som finns, eller så betalar man en större summa för att under någon timme eller två åka omkring nere i dalen på flaket av en pick-up. Vill man bo i själva Monument Valley finns det bara ett alternativ. Hotellet heter The View Hotel och ligger vid de tre stora klippformationerna som konstant dyker upp om man söker efter bilder av Monument Valley. Det var inget fel på hotellet, men eftersom det inte finns alltför mycket att göra kan det vara lämpligt att inte stanna där mer än en natt. På andra sidan US-163 finns också ett hotell som heter Goulding's Lodge, men det sägs att man inte alls ser lika mycket därifrån. Det finns också boende i Kayenta. Eftersom hela området är ett reservat tas det inträde på $5 per person. Sammanfattningsvis tycker jag att Monument Valley är lite av en turisthåla. Det är värt att besöka, men det är inte något man vill åka tillbaka till.