Hitta diskussioner med liknande innehåll

Ecuador, volontärarbete

#1 2012-02-12, 19:29
educationist
Hej!
Jag funderar på att åka till Ecuador och volontärarbeta i några månader. Om jag åker så kommer jag att bo hos en familj och arbeta på ett sjukhus mån-fre och på helger/kvällar är jag ledig. Jag har läst spanska i ca 6år. Är 18år så kommer isf att göra en del av mitt projektarbete där.
Jag kommer att bo och arbeta i Quito.

Är det någon som varit i Ecuador? (Gärna blond tjej ca 18år)
Hur upplevde ni landet?
Mycket brott?
Hur skulle ni bedöma säkerheten i landet? Vågar man vistas ute kvällar/helger ensam?
Hur ser lokalbefolkningen på turister?
Rekomenderar ni Ecuador som resmål?
Etc.

Ja ni förstår, berätta gärna om era/era vänners upplevelser. Försöker att samla på mig så mycket information som möjligt för att kunna fatta ett beslut.

Tack på förhand.
#2 2012-02-12, 20:05
J0E
Har du ett arbete, och i så fall hur hittade du detta?
Vilket område ska ditt projektarbete vara inom?
Har du rest under liknande omständigheter tidigare?
Jag skulle inte rekommendera att du som blond artonårig tjej reser runt ensam. Ska du vara på ett och samma ställe i närheten av landsmän och vänner så är det mindre farligt.
#3 2012-02-12, 20:18
educationist
Ursprungligen postat av J0E
Har du ett arbete, och i så fall hur hittade du detta?
Vilket område ska ditt projektarbete vara inom?
Har du rest under liknande omständigheter tidigare?
Jag skulle inte rekommendera att du som blond artonårig tjej reser runt ensam. Ska du vara på ett och samma ställe i närheten av landsmän och vänner så är det mindre farligt.


Pluggar andra året på gymnasiet, hittade detta genom en lärare som rest med denna "arrangör" ett flertal gånger.
Ska arbete ut en frågeställning nu under våren som håller. Finns ju vissa ramar att hålla sig inom så att säga.
Kan inte säga att jag har rest under liknande omständigheter direkt. Men någon gång skall ju vara den första, och med tanke på att man bor hos en familj, har ett "9 till 17"-arbete samt har jag en släkting som bor en bit utanför Quito.
Jag vill resa till sydamerika då jag kan språket hyfsat. Sen är det alltid en säkerhet att ha någon släkting i närheten ifall att något oväntat händer.

Har du varit i Ecuador?
#4 2012-02-12, 20:20
J0E
Faktumet att du har en släkting stärker dina möjligheter till en djupare och mer intressant upplevelse i landet. Gratulerar till det.
Jag har inte varit i just Ecuador. Däremot så har jag varit på flertalet platser och i situationer som är olämpliga och direkt farliga till och med för en bastard som jag.
Exempelvis Sverige och övriga Nordeuropa står i skarp kontrast till många outvecklade länder på flera plan, så det är inte fel att resa i sällskap. Du ska under inga omständigheter röra dig runt ensam under mörka timmar ifall du vill vara på den säkra sidan. I synnerhet inte i storstadens ytterkanter. Jag hoppas att du redan har förstått det
#5 2012-02-18, 11:41
fox24
vill också till ecuador
#6 2012-02-23, 00:51
Fanny-Hill
Jag bodde i Ecuador för ca två år sedan. Är tjej, blond -25 år. Ett vidrigt land, även om det har sina guld korn. Quito är väl den stad där du kan känna dig lite säker. Men på egen hand så skulle jag inte resa ut i landet själv om jag var du. Möjligtvis en dagstur till Otavalo. Men poängen med att resa dit är ju för att se och uppleva saker (även om volontär arbetet också har sin poäng) men som ensam 18 årig, blond tjej så tycker jag du ska lägga ditt engagemang på något annat.
#7 2012-02-23, 02:10
Ursprungligen postat av Fanny-Hill
Jag bodde i Ecuador för ca två år sedan. Är tjej, blond -25 år. Ett vidrigt land, även om det har sina guld korn. Quito är väl den stad där du kan känna dig lite säker. Men på egen hand så skulle jag inte resa ut i landet själv om jag var du. Möjligtvis en dagstur till Otavalo. Men poängen med att resa dit är ju för att se och uppleva saker (även om volontär arbetet också har sin poäng) men som ensam 18 årig, blond tjej så tycker jag du ska lägga ditt engagemang på något annat.


Haha, vilken negativ beskrivning. Vill gärna höra vad som hände dig och vad som fick dig att känna dig otrygg? Och vilka andra länder du rest i i Sydamerika? Jag studerade spanska och reste runt i landet i lite drygt en månad, detta var för nästan tio år sedan. Jag har också rest i kringliggande länder och tycker inte säkerhetssituationen i Ecuador skiljer sig nämnvärt från t.ex. Colombia, Venezuela och Peru. Visst är det otryggt om du är ute ensam nattetid, men det behöver du inte vara. Jag träffade många tjejer som reste runt ensamma. Bor du på vandrarhem eller liknande träffar du ju folk där som du kan hänga med om du är rädd. Tyckte landet var ganska turistigt redan då för 10 år sedan; kan tänka mig att det är än mer så idag. Tvärtemot vad du upplevde var Quito den stad jag kände mig minst säker i. Hörde flera historier om brott mot turister där.
#8 2012-04-28, 22:25
chrizzle
Hej!
Jag bor i Ecuador just nu (QUITO), har varit har i sex manader.
Kortfattat:

Prisniva> At en billig lunch (almuerzo) for ca 2 dollar (inklusive soppa, varmratt och sota karameller som dessert). At en middag for ca 5 dollar, du blir garanterat mer an matt. Amerikansk kak ar i princip inte billigare an hemma om man trottnar pa ris och kyckling. Ex. McDonalds ca 5/8 dollar beroende pa vad du valjer.

Du kan kopa i princip en laderjacka (akta och handgjord) for ca 100 dollar, vilket skulle kanske kosta dig 1000 dollar hemma i Sverige. Mycket fint hantver och handgjorda saker for en billig peng, stickade trojor och handbrodderat for ca 10/15 dollar. Det gar utmarkt att pruta ocksa, det basta ar att da och fraga vad kostar denna? Sedan svarar hon kanske 10 dollar, ga sedan bara din vag och hon kommer att saga typ: Joven, 5 dollares! Sa skall man pruta pa riktigt.

Dom ar javligt pa att salja hela tiden, ta som exempel nar du aker buss fran Quito till Otovalo sa kommer det pa person nummer 1, da skall det saljas chips, notter och torkat godis ... Man nummer 2, saljer vatten och lask, man nummer 3 drar en predikan i resterande 2 timmar av bussresan om hur smutsiga vi ar i sjalen och hur revolutionerande detta pulver ar som du kan ata for att rena din sjalv. Sedan fortsatter det i princip sa tills ca 10 personer har gatt av och pa for att salja alltifran tugummi till schampo.

Taxi kostar ca 2 dollar for 20 minuter. Taxichaffisarna ar trevlig och pratsamma, passa pa att ova spanska och snacka med dom. Dom ar rikgit shyssta! Lokalbuss, Ecoiva, Tradbuss kostar 25 cent for en resa oavsett stracka, ar oftast smeckfulla och du far folk som trampar dig pa fotterna och retar sig pa att du star ivagen hela tiden. Det ar oftast svettigt och varmt, det finns aldrig sittplatser och du kommer garanterat att var arg sa att du kokar nar du gatt av. Ta ett djupt andetag efterat och njut av friheten.

At ecuatioriansk mat sa slipper du slosa pengar, gillar du majs har du definitiv kommit ratt
Sprit> en ol i affar (65 cl) Pilsener ca 1,25 dollar. Maten ar for det mesta toppen, alltifan rostad majs, grillat kott till hamster. Nagra saker som ar dyra, piller for diarre (har haft detta i princip 1 gang per vecka) kostar ca 10 dollar for ca 5 stycken, tandkram (ca 10 dollar for en familjetub), schampoo (ca 10 dollar for ett bra marke).
Jag kan saga att under sex manaders tid gjorde jag slut pa ca 20.000 kr men da fick jag mat och logi hos min familj ocksa.

Kriminalitet> Hogre kan den nog i princip inte bli. Har annu inte blivit ranad. Men har hort om att det forst och framst galler att halla koll pa sina saker pa bussarna, ha vaskan framfor dig sa att du ser den hela tiden. Lagg aldrig nagot pa hatthyllorna, det snor dom direkt. Ta aldrig mer pengar an du behover eller kreditkort eller liknande, battre att dom snor 2 dollar an 400. Horde om nagra fran frankrike som kopte sig en machete for att skydda sig mot att bli ranade. Efter klockan 12 pa natten kor alla mot rott ljus, vem som helst kan stanna bilen och rana dig med pistol. Sa lange bilen ar i rullning ar det inte farligt. Las alltid dorren oavsett om det ar pa dagen eller natten.

Exempelvis, Centro Historico i Quito anses vara sa farligt att du inte bor ga dar sjalv, anda blomstrar turistbyraerna med brochyrer om att det ar sa fint och vilka gator du skall promenera pa. GOR INTE DETTA! du kommer garanterat att bli ranad, det ar alltid non/stop skumt folk dar, ta en taxi dit du skall, ga ett varv och ta sedan en taxi eller narmaste buss tillbaka. Folket dar vet att du som turist har, kamera, pengar med intrade till museum, kreditkort, mobiltelefon osv. Du kommer bara att bli ett offer for dom.

Omradet kring Mariscal Sucre (Plaza Foch) ar ett det perfekta stallet att bli ranad pa under kvallstid, alla barer och restauranger ligger dar. Ta en taxi dit du skall, hall dig inne och ga INTE runt pa gatorna, du kommer att bli ett ranoffer annars. Detta ar ocksa ett av de dyrare omradena, en ol pa bar kostar ca 5 dollar, du kommer att fa en smarre chock. Det ar inte billigt. Det finns battre lokala barer du kan dra till.

Kriminalitet ar ett mycket stort problem, aven for lokalbefolkningen sjalva. Annars hade det exempelvis inte statt vakter med AK4 utanfor banken. Annars hade folk inte kort pa rott ljus under natten.

Om du kanner dig hotat eller att nagon forfoljer dig pa den gatan du gar pa, ga da direkt in pa ett cafe, eller i en affar. Forsok att fa uppmarksamhet av dom omkring dig. En visselpipa kan vara avskrackande, targas och fargspray. Finns att kopa dar.

Miljon> Tyvarr har Ecuador och Quito mycket stora problem med miljon. Det ar en mycket skrapig stad och folk verkar inte ha vett pa att halla ordning och reda. Ta som exempel den finaste av parkerna Itchimbia, dar ar det mycket skrapigt. Folk slanger skit overallt, glasflaskor, godispapper osv. Var da ett gott foredomme och gor inte detta snalla!
Tyvarr ar det ocksa problem i Quito med bilar och bussar. Framforallt med bussarna, stora svarta rokmoln bolmar ut nar dom startar och du kanner att du inte kan andas. Ett tips ar att kopa vita munskydd pa apoteket. Sa slipper du kanna att du dragit i dig motsvarande tva limpor cigaretter nar en buss kort forbi. Samma sak ar det med bilarna. I Ecuador har dom tillgang till egen olja, men den produceras inte i Ecuador, den produceras i Peru exempelvis. Oktanen pa bensinen ar normal mellan 80/85, i Svierge har vi 98. Detta forklarar den fruktansvarda rokbomben som blir nar bussarna kor forbi. Bussarna kor som fan, i korsningarna kor dom full gas. Du kommer att flyga runt som en leksak i ett leksakshus.
Angaende soporna, allt slangs i samma pasar. Ingen kallsortering, forsok darfor att sortera sa gatt det gar, dar det gar...

Trafiken> Alla bilar i Quito har foretrade framfor fotgangare. Ga aldrig ut i gatan utan att se dig for, dom stannar aldrig for dig nar du gar over gatan. Detta kan vara helt livsfarligt. Lita aldrig pa det grona trafikljuset vid korsningarna, aven om det ar gront ljus kommer bilarna att svanga och stannar inte for dig. Det ar bilar over allt, parkeringarna ar oftast fulla. Dom visar ingen hansyn, alla tranger sig fore.

Folket> Ar mycket vanliga och hjalpsamma. Tyvarr ar ju inte alla det och man kan inte lita pa alla.
Alla stirrar pa dig hela tiden vart du an gar, Men det ar for att dom ar nyfikna pa vem du ar, vad du kommer ifran och vad du gor dar. Var pa ett cafe haromdagen, dar fragade dom mig om allt. Dom ar mycket trevliga och hjalpsamma. Andra kan vara tvartom, var i en stad som heter Cuenca. Dar satt det ett gang utanfor affaren och hanskarattade at mig nar jag skulle ga in och handla. Det kandes fruktanskvart. Annars ar dom ganska palitliga, har inte blivit blast direkt typ att dom tagit for mycket betalat eller nagot sadant. Staden var trevlig men inte folket.

Resmalen> Har sett det mesta. Far ju saga att det ser battre ut an i brochyrerna. Cotopaxi ar toppen! svinkallt men det var det vart. Cuenca> en mycket fin stad med bland annat barrockbyggnader och sekelskiftsarkitektur. Samma sak i Quito> Centro Historico. Otovalo> en mycket fin marknad for att handla klader, smycken och all annan mojlig skit. Det finns det mesta och du kommer inte att bli missnojd. Tulcan> mycket laskig men haftig och valvardad tradgard med en katolsk kyrkogard. Riobamba> mas o menos (sadar), en miniatyr av Quitos Centro Historico. Playor> den basta finner du i Manta, dock ganska overfullt pa helgerna, skitigt pa stranden. Vattnen ar tyvarr ganska fororenat, du kanner att dina badbyxor luktar surt och det ar en doft som ar varre an surstromming efter att du har badat dar. Det gar inte bort i tvattmaskinen.

Klimat> Quito es loco! Quito ar tokigt! .... Under vintern (feb>maj) ar det oftast sol pa f.m
med regn och askskurar pa eftermiddagarna (vanligtvis efter klockan 12). Under sommaren alltsa resten av perioden, maj>feb ar det mest soligt hela dagarna. Quito ar kallt, det finns vanligtvis ingen varme inomhus och det finns bara kallvatten i ducharna. Du kommer att frysa om du inte tar med regn/vinterklader ar ett maste.
#9 2012-04-29, 03:12
freee
Ursprungligen postat av chrizzle
Hej!
Jag bor i Ecuador just nu (QUITO), har varit har i sex manader.
Kortfattat:

Tyvarr ar det ocksa problem i Quito med bilar och bussar. Framforallt med bussarna, stora svarta rokmoln bolmar ut nar dom startar och du kanner att du inte kan andas. Ett tips ar att kopa vita munskydd pa apoteket. Sa slipper du kanna att du dragit i dig motsvarande tva limpor cigaretter nar en buss kort forbi. Samma sak ar det med bilarna. I Ecuador har dom tillgang till egen olja, men den produceras inte i Ecuador, den produceras i Peru exempelvis. Oktanen pa bensinen ar normal mellan 80/85, i Svierge har vi 98. Detta forklarar den fruktansvarda rokbomben som blir nar bussarna kor forbi.Vill bara fråga en sak, går deras bussar på bensin?
#10 2012-04-30, 00:25
chrizzle
Ursprungligen postat av freee
Vill bara fråga en sak, går deras bussar på bensin?

Ar helt saker pa att det ar en mycket dalig diesel.
#11 2012-05-02, 02:20
mixx22
Det verkar bra att bo hos en familj.
Då kan de se till att du inte gör något farligt.
Jag har varit i Peru och Ecuador. Jag är dock av det andra könet och jag var 20-25 när jag var där.
Jag upplevde det som lika säkert som eller säkrare än Sverige.
Jag tror att jag bodde i ett ganska rikt område. Och jag rörde mig ca 30-40 minuters gångväg bort från mitt hus.
Dock sa kvinnor runt 18-20 ständigt att män följde efter dem, stirrade på deras bröst och stjärt, och ibland kom de i en grupp på 5 män och alla turades om att ta på kvinnan. Det var också helt vanligt att de sa till kvinnor på gatan: "Du har en snygg stjärt, jag vill knulla den". Men de sa även saker som "Hej älskling, hur mår du?"
Nu pratar vi om mestizokvinnor. Med en vit/blond kvinna bör det bli ca 100000 ggr mer.
Så jag tycker inte att du ska gå ut ensam. Gå ut med en man över 15 eller stanna inomhus.
Vågar man vistas ute kvällar/helger ensam?
Absolut inte.
Jag tycker att du kan väl vara hemma med familjen och på jobbet.
Om du vill hålla på och vara en massa utomhus så får du skaffa dig en pojkvän först. Då kommer ingen att titta på dig eller tafsa på dig eller säga obekväma saker till dig.
Troligen kommer någon från familjen att följa med dig och göra olika saker. Och de kommer inte att tycka bra om dig om du ska ut på nätterna och kvällarna.
I så fall får du väl ta en taxi från dörren till ingången på den finare nattklubben. Men inga kvinnor går dit själv. Bara prostituerade. Normala kvinnor kommer dit i en stor grupp.
#12 2012-05-02, 17:15
educationist
Tack för svaren! Ser ut som om att det finns en del frågetecken men ja, all info är bra! Tack!