Hitta diskussioner med liknande innehåll

Florens

#1 2005-02-11, 00:37
IIana
Ska till florens med min konstklass i april.

Undrar vad som är värt att se och göra?
#2 2005-02-11, 15:48
mohnomishe
Florens, ahh... ni kunde valt sämre ställen för er klassresa eftersom hela staden är ett stort renässanskonstverk. Gissningsvis har er lärare redan pejl på vad som är mest intressant utifrån era speciella önskemål, men antagligen kommer ni först ställa in siktet på konstmuséet Ufficierna, ett av världens mest kända, inhyst i Medici-familjens gamla kontorsbyggnad (ufficio=kontor). Den har en fantastisk samling inkluderande verk av exempelvis Michelangelo, Caravaggio, Rubens och Botticelli (bl.a. Venus födelse). Om ni vill undvika att stå flera timmar i hundratals meter kö, så förbokar ni ert besök. Alternativt gå dit sent på eftermiddagen, vilket vi gjorde, för då lättar det upp avsevärt. De stänger 18:50.

Från Ufficierna till Medici-residenset Palazzo Pitti går det en korridor över hustaken och den berömda bron Ponte Vecchio, så att de adliga skönandarna skulle slippa beblanda sig med pöbeln på gatorna. Denna s.k. Vasari-korridoren är ca 500 meter lång och inhyser en av världens förnämsta porträttsamlingar. Det trista är bara att endast ett begränsat antal människor släpps in där varje vecka, så det påstås vara ett halvårs väntetid för att få komma med på dessa exklusiva guidade visningar.

Ett annat känt museum är Konstakademin, som jag tyvärr inte hann besöka själv när jag var i Florens. Det har framför allt en stor Michelangelo-samling, bl.a. originalet till den berömda statyn av David (vs Goliat) vars kopia numera tronar utanför stadshuset Palazzo Vecchio.

Domkyrkan är väldigt vacker, men vi var aldrig inne i den pga för lång kö. Ta en noga titt på det dopkapell som ligger mittemot kyrkan på andra sidan torget. Utsmyckningen av dess dörrar är inte att leka med.

Däremot gjorde vi ett besök i kyrkan Santa Croce. Det är framför allt känt för alla kulturpersonligheter som har sin gravplats där. Michelangelo, Macchiavelli, Dante, Galileo Galilei, men även mer sentida personer som kompositören Rossini och radiopionjären Marconi. Det är väl värt ett besök.

Sista tipset är att dra iväg till byn Vinci, där en viss Leonardo föddes. Det ligger mindre än en timmas bilfärd från Florens. Där har det byggts ett museum till hans ära. Dock inte med några av hans målningar, utan de har fokuserat på hans ritningar och har byggt modeller av alla dessa maskiner som han skissade på. Där finns urverk, manglar, kvarnar, dykardräkter, vapen, flygmaskiner och t.o.m. en slags bil som drivs med hjälp av ett system av fjädrar och kugghjul. Fruktansvärt intressant, tyckte jag iallafall.