Hitta diskussioner med liknande innehåll

Bila mellan Serbien och Montenegro?

#1 2012-05-29, 20:37
Coolcitte
Besökte Serbien nyligen och blev väldigt förtjust i landet. Skulle gärna åka tillbaka till Belgrad och hänga där i några dagar men sen kom en idé upp i huvudet. Jag skulle alltså vilja flyga till Belgrad, hyra en bil där och sedan köra genom Serbien till Montenegro (Tivat via Podgorica exempelvis). Kanske även ta en snabbvisit till Dubrovnik från Tivat. Det verkar vara väldigt häftig natur, speciellt i gränstrakterna mellan Serbien och Montenegro. Tivat verkar för övrigt vara en väldigt trevlig och framförallt väldigt vacker stad med sin kust.

Helst av allt skulle jag vilja lämna av hyrbilen i Montenegro och flyga hem därifrån, men inser att det kan bli svårt att hitta en uthyrare som accepterar det där nere, så det är inte superviktigt. Så vitt jag förstått ska det inte vara några problem med gränsövergångar och liknande (Är väl bara mellan Serbien och Kosovo det är så?). Dock har jag googlat lite och det verkar vara en ganska utbredd korruption bland poliser i Serbien, speciellt på landsbygden. Är det stor risk att man blir stoppad och får böter för någon påhittad skitgrej?

Tänkte dela upp själva resan till Montenegro i två delar, det tar väl runt 7-8 timmar att köra dit? Tänkte att man kunde köra runt 3-4 timmar på morgonen, sen luncha i någon stad på vägen och sedan köra resten av vägen. Tänkte lägga totalt 4 dygn på detta projekt.

Jag kanske låter löjlig och jag förstår ju att det inte är som att korsa Somalia på sparkcykel, men lite tips från er som gjort något liknande skulle vara väldigt trevligt
#2 2012-06-01, 02:14
Har själv tänkt åka runt i de trakterna nu till sommaren, dock med buss! Om du bara tänkt åka mellan de områden du nämner tror jag busskommunikationerna är ganska bra. Har du tänkt besöka mindre orter eller vill ha mer frihet kan nog bil vara bra.

Ingen aning om situationen i Serbien/Montenegro för bilhyra, men jag kan nämna att jag även tänkt bila runt i Moldavien och Rumänien till sommaren. Fick tag på flera uthyrare i Moldavien i alla fall som tillåter att man tar bilen över gränsen, bl.a. Hertz. Priset där ligger på ca EURO35-45/dag för hyra, plus ~EURO65 för att korsa gränsen till Rumänien.

Jag har blivit varnad att folk kör som galningar i dessa länder, så var försiktig
#3 2012-06-01, 21:53
Polyakovich
Inte överdrivet insatt i Serbiens infrastruktur vad gäller vägnät. Med WizzAir tar du dig smidigt och billigt till Belgrad. I Belgrad lär det ju inte finnas några problem att få tag på hyrbil.


Kosovo behöver du inte ens överväga, då du nog smidigast tar dig till Montenegro via städerna Cacak och Novi Pazar.
#4 2012-06-01, 22:19
kemaloz
Vägarna runt gränsen har väldigt fin natur så det är absolut värt ett besök
#5 2012-06-05, 00:01
Raizan
Vägen från serbien till montenegro är jävligt bergig eller vad man ska säga, har man otur så får kommer du köra 40-50km/t max pga trafik och väglaget. Har åkt bil och buss till montenegro från Nis till Podgorica och i snitt tog det lite över 12 timmar och åka. Men det är helt klart värt det! Naturen är helt underbar

Ang gränsen så brukar det ofta vara cool om du har tex svenskt pass, dock med hyrbil kan jag misstänka att dom kommer ställa massa frågor osv, men det brukar ofta gå fort
#6 2012-06-08, 12:57
Coolcitte
Tack för svaren! Har läst en hel del om det här nu och vägläget i Montenegro verkar vara allt annat än bra, speciellt i gränstrakterna. Ska man ha en billig hyrbil så lär det dessutom bli en liten småbil och på det där skumpiga vägarna i Montenegro är det mycket på bilen som kan gå sönder. Självrisken som man får betala var för övrigt ganska hög hos de flesta biluthyrare och jag kan se framför mig hur jag står och dividerar med en ilsken serb när fjädringen och stötdämparna på min hyrda Nissan Micra gått sönder.

Kollade lite på flighter mellan Belgrad och Tivat och det var så pass billigt att jag i princip bestämt mig för att ta flyget istället. Då får jag mycket mer tid i både Serbien och Montenegro eftersom flygningen bara tar 40 minuter. Visst hade det varit härligt att göra en sån där roadtrip, men jag tror det får bli i framtiden med egen bil istället.

Skulle dock vilja se Biogradska Gora (En av Europas tre tempererade regnskogar), men tror det blir billigare att åka buss eller liknande dit.
#7 2012-06-08, 18:42
Limma skinkbit
Huvudvägen som rekommenderas av Google (E763)mellan Belgrad och Podgorica är förhållandevis bra, men mycket trafik... Den följer delvis floden Lims dalgång och är väldigt vacker. En alternativ väg genom Montenegro, som också är vacker, går via Pljevlja, Zabljak, Savnik och Niksic. Denna vägen följer Tarafloden som rinner i världens näst djupaste canyon.
#8 2012-06-08, 19:06
almas
Det är bara att ha en bil med serbiskt nummer, jag som är i Bosnien med en bosnisk bil blir aldrig stoppad. Men med svensk bil kan man ofta bli stoppad för absurda anledningar. Det är det bara att muta
#9 2012-08-05, 11:24
White.Sauce
Ursprungligen postat av almas
Det är bara att ha en bil med serbiskt nummer, jag som är i Bosnien med en bosnisk bil blir aldrig stoppad. Men med svensk bil kan man ofta bli stoppad för absurda anledningar. Det är det bara att muta


serbiska snutar ville ha 150 euro för en skräpanledning (som var iscensatt)
#10 2012-08-09, 09:21
frogger
Ursprungligen postat av almas
Det är bara att ha en bil med serbiskt nummer, jag som är i Bosnien med en bosnisk bil blir aldrig stoppad. Men med svensk bil kan man ofta bli stoppad för absurda anledningar. Det är det bara att muta


Jag körde ensam med svenskplåtad bil genom större delen av Balkan sommaren 2010 utan några som helst problem.
I Bosnien, speciellt i Mostar kryllar det av svenskplåtade bilar pga att väldigt många därifrån flydde till Sverige när det begav sig. Med andra ord utgår folk från att man är en av dem på besök hos familj, vänner etc.

Över huvud taget är det positivt med svenskreggad bil i Balkantrakterna.
Blev stoppad för fortkörning i Makedonien. Efter att en av poliserna skrivit ut en bot på 150 EUR, frågade polis nummer två om jag var Svensk. Svaret blev ja, varpå de rev boten och önskade en fortsatt trevlig dag. Jag tror helt enkelt att Sverige har en väldigt positiv klang där eftersom de vet vad Sverige gjorde för många under kriget.

Blev även stoppad för omkörning över dubbel heldragen linje i Slovakien, slapp bot.
Stoppad för fortkörning i Bulgarien, samma sak där.
En trevlig attityd och lite oskyldiga bortförklaringar räcker ganska långt.

Angående vägarna så tycker jag inte det var några som helst kvalitetsproblem att snacka om.
Visst, lite hetsig stämning kan det vara i trafiken, men inget som avskräcker. Albanien var nog det enda undantaget, där blev det på gränsen till osoft. Helt efterbliven trafiksituation.

Min rutt såg ungefär ut som följande:

Sverige-Polen-Slovakien-Ungern-Serbien-Bosnien-Kroatien-Montenegro-Kroatien-Bosnien-Kroatien-Montenegro-Albanien-Makedonien-Bulgarien-Rumänien-Moldavien-Ukraina-Polen-Sverige.

Bila i/på Balkan är varmt rekommenderat!
#11 2012-08-28, 18:29
ScabbedSaint
Körde precis sträckan Tjeckien-Slovakien-Ungern-Serbien-Montenegro-Albanien-Macedonien-Serbien och hem till Prag igen med en tjeckisk plåtade härke.
Inga problem vid några gränsder förutom mellan Albanien och Macedonien där gränsvakten krävde att få se bilförsäkringen (gröna kortet)
#12 2012-08-29, 18:22
Limma skinkbit
Ursprungligen postat av ScabbedSaint

Inga problem vid några gränsder förutom mellan Albanien och Macedonien där gränsvakten krävde att få se bilförsäkringen (gröna kortet)


Innebar det ett problem? Hade du något grönt kort att visa upp eller vad hände?